Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Manisa’da ‘Çiftçilerin Sesini Duyuyoruz, Duyuruyoruz’ isimli çiftçi mitingi düzenledi. Turgutlu Koza Pazaryeri’nde gerçekleşen mitinge, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın, CHP Manisa İl Başkanı İlksen Özalper ve çok sayıda çiftçi katıldı. Türkiye’de yaşayan çiftçilerin sorunlar yaşadığını ileri süren CHP Genel Başkanı Özgür Özel, çiftçilerin haklarını istediklerini kaydetti. 

“Türkiye'nin dört bir yanında isyan var”

Türkiye’nin dört bir yanında çiftçilerin kötü durumda olduğunu belirten CHP Genel Başkanı Özgür Özel,

“Bugün Türkiye'nin dört bir yanında çiftçiler, köylüler, alın terlerinin karşılığını alamadıkları için birileri maliyetin altında taban fiyatlar verdikleri için isyan ediyorlardı. Ben yola Rize'den çay mitingi yaparak başladım. Erdoğan'ın memleketi Rize'ye gittim. Bakalım Rize ne diyor?  Öyle bir kalabalık vardı ki meydanda, ben öyle bir kalabalık görmemiştim. Dediler ki, ‘Bu meydanda hiçbir siyasi parti böyle bir kalabalık toplayamadı’ Demek ki hangi görüşten olursa olsun tüm çay üreticilerini bir araya getiren, mecbur kılan bir sıkıntı vardı. Ardından buğday fiyatı 9,25 lira. Bir yıl önce 8,25 idi. Bu sene 9,25 lira. Beklenen fiyat ise 15.  9 lira fiyat verdiler. Burdur'a gittim. Taze fasulyeyi sabah 8 liraya kopardık. Öğleden sonra Burdur pazarında 80 liraya satılırken gördük. Diğer taraftan fındık Türkiye'nin en önemli ihraç ürünlerinden bir tanesi, 165 lira fiyat beklenirken 135 lira verdiler. O fiyatı daha sonra da vadeye yayınca bugün fındık üreticisi 110 liradan fındık satıyor. Türkiye'nin dört bir yanında isyan var. Yollarda traktörler var. Çiftçiler var. Ürünlerini döküyorlar. İsyan ediyorlar. Tabut taşıyorlar, ‘çiftçi öldü’ diyorlar. Ama seslerini duyuramıyorlar. Bu şartlar altında Manisa'da. Bu şartlar altında Turgutlu'da bu şartlar altında bizim deyişimizle, ‘kasabamızda bir hemşerilerimle buluşayım. Dertlerini dinleyelim. Onların sesini duyalım, duyuralım’ dedik. Bugün ekmeğini Manisa Ovası'ndan, tarladan, bağdan, bahçeden kazanan alnının terini bu bereketli topraklara damlatan o bereketle çoluğunun çocuğunun rızkının peşinde koşan canım hemşerilerimle bir aradayım” diye konuştu. 

C5E20274 D23C 48Cb Ad1B Be23De80B32F

“Çiftçiler çocuklarının rızkını istiyor”

Manisa’nın kuru üzümde başkent olduğunu vurgulayan Genel Başkan Özgür Özel,

“Pamuk Adana'da Çukurova'daki pamuğun lif uzunluğuyla Manisa Ovası'ndakinin lif uzunluğu aynıdır. Beyaz altın, pamuk beyaz altınken Çukurova'yla yarışan pamuk üreticilerinin memleketidir Manisa. Burada karpuzun en güzelini Gölmarmara'da, Türkiye'deki kavunun en iyisini Kırkağaç'ta yetiştirirler. Bu ova bizim deyimimizle kan kırmızı domateslerin üretildiği, tarla domatesinin en güzelinin üretildiği ovadır. Bu ovada adamı ters dikersin, düz çıkar seneye. Öyle bir ovadır burası. Yerel seçimlerden bu yana bu haklı itirazları bu yüksek tansiyonu dile getirmeye çalışıyoruz. Bugün Tekirdağ’da da Rize'de de Konya'da da Adana'da da Gaziantep'te de bugün kasabada, Turgutlu'da da aynı ses yürekler aynı şey için atıyor. Burada kimse ne benden ne başkasından, bir irtibat, bir ayrıcalık, haksız bir kazanç istemiyor. Sadece ve sadece Türkiye'nin dört bir yanındaki çiftçiler alnının telinin karşılığını istiyor. Çocuklarının rızkını istiyor. Borca girmiş. Borcunu ödeyip mahcup olmamak için borcunu ödeyemezse ya da icra ile karşı karşıya kaldığı için, dededen, babadan emanet toprakları ipotek edilen bankaya geçmesin diye herkes alnının terinin karşılığını istiyor. Sonuna kadar haklısınız. Ananızın ak sütü gibi helal, emeğinizin karşılığını alana kadar sizinle birlikte mücadele edeceğim” şeklinde konuştu. 

23826829 9Db6 489F A04A 4Fe29Fb74C4C

“500 bin çiftçi kaybolmuş”

Mevcut iktidarın çiftçileri zor duruma düşürdüğünü ve çiftçilerin borçlandığını ileri süren Özel,

“Adalet ve Kalkınma Partisi ilk geldiğinde Türkiye'de 2.8 milyon çiftçi vardı. O gün Türkiye'nin nüfusu 60 milyondu. Bugün 83 milyon. Normalde 3 buçuk milyon çiftçi olması lazım. Bu hesaba göre. Bugün Türkiye'de 2.3 milyon çiftçi var. Yani 20 yılda 20 milyon nüfus artmış. 500 bin çiftçi kaybolmuş. Nerede bu çiftçiler? Neredeler? Niye azalıyorlar? Çünkü çiftçi artık topraktan geçinemiyor. O Türkiye'nin en iyi kavununu üreten Kırkağaçlı çiftçi Soma'daki maden ocağında yerin altında işçi. Burada kan kırmızı kokulu tarla domatesi üretenler maalesef sanayi sitesindeki fabrikalarda burunlarına o temiz havayı değil de o sıklet havayı duya duya o canım emeklerini kendi tarlalarında harcayacakken fabrikalarda asgari ücrete harcıyor şimdi. Alaşehir'deki üzüm üreticisi oradaki termal üretim yapan jeotermal yerlere girip bir asgari ücretin biraz üzerinde bir şey almak için maalesef torpil arıyor. Akhisar'daki zeytinci ‘Acaba Manisa sanayisinde iş bulabilir miyim?’ diye bakıyor. Bakın 500 bin çiftçi kayıp. Türkiye'de çiftçilerin yaş ortalaması şu anda 58. Bunun normali 32’dir. Türkiye'de 4 genç çiftçiden 3’ü seneye bir fabrikada iş bulursam ekmeyeceğim, biçmeyeceğim, köyde kalmayacağım demektedir” ifadelerini kullandı. 

268B738F 8Add 4D98 A12B A1267B609C57

“300 kat çiftçinin borcu artmış”

Çiftçilerin yaş ortalamasının 58’e yükseldiğini dile getiren Özgür Özel,

“Biraz önce ellerinde bir tabutla karşıma çıkan arkadaşlar, tabutun 4 kolu var. 4 kolunda bir genç var. Onlara dedim ki, ‘Türkiye'deki dört genç çiftçiden üçü sanayide iş bulursam giderim’ diyor. 4’ü birden ‘ben de giderim’ dedi. Bir asgari ücrete muhtaç hale getiriyorlar.  Gencecik evlatlarımız var. Çiftçinin yaş ortalaması 58 artık gençler tarımdan ümidini kestiler. İşte birileri her fırsatta çıkıp beka sorunu, diyorlar ya bundan ala bir beka sorunu yok. Bir ülkenin nüfusu artık çiftçi sayısı azalıyorsa çiftçilerin yaşı 58’e  yaş ortalaması dayanıyorsa geçmişte dünyada kendi kendine yetebilen az sayıda ülkeden biri olabilmişken bugün yurt dışından buğday ithal eden, saman ithal eden, buzağı yemi ithal eden, süt tozu ithal eden, löp et ithal eden, bal ithal eden, maalesef zeytin, zeytinyağı ithal eden, buğday, arpa, mısır ithal eden bir ülke durumuna düştük. Bu yüzden Hollanda kadar bir toprak artık ekilemez, dikilemez hale terk edilmiş. Ekonomik sebeplerden dolayı ve çiftçilerin banka borçları son bir yılda tam yüzde 88 arttı. Rakam 700 milyar gösteriyor. Geçen sene toplam borç bunun yarısı kadardı. Her geçen gün hep birlikte iflasa sürükleniyor. Peki AK Parti geldiğinde, iktidar olduğunda Tayyip Erdoğan başbakan olduğunda çiftçilerin borcu ne kadarmış? 2.4 milyarken 700 milyara yükselmiş. Tam 300 kat çiftçinin borcu artmış. Bu Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarında gerçekleşti” açıklamasında bulundu. 

Camiyi de açıyoruz, ezanı da okutuyoruz Camiyi de açıyoruz, ezanı da okutuyoruz

6D1C99Bb E64C 4B5C A91A Cf07585De440


 

Muhabir: ALİ GÖZEN