İklim değişikliği gıda güvenliğinde risklere neden oluyor İklim değişikliği gıda güvenliğinde risklere neden oluyor

Son günlerde Türkiye’de art arda deprem olmaya başladı. Bu depremlerin şiddeti küçük olmasına rağmen bazı vatandaşlar tarafından ‘büyük depremin habercisi’ olarak nitelendiriliyor. Malatya, Elazığ, Adıyaman ve Sivas’ta belli saat aralıklarıyla sarsıntılar meydana geldi. Uzmanlar, fay hatlarının ‘Asrın Felaketi’ olarak betimlenen, 11 ili etkisi altına alan 6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen depremin artçıları olduğunu ileri sürüyor. Bu depremler, Ege Bölgesi’nin önde gelen şehirlerinden Manisa’da deprem riskinin ne boyutta olduğunu akıllara getirdi. Uzmanlar, Manisa’nın Salihli ilçesinde zemin sıvılaşması olduğunu ve olası bir depremde risk oluşturduğunu ileri sürülüyor. Tedbirlerin ne zaman ve nasıl alınacağı ise merak konusu olarak dile getiriliyor. Çevre,  Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın kentsel dönüşüm projelerinin yavaş ilerlemesi, vatandaşlar arasında tedirginliğe neden oluyor. Konu ile ilgili Manisa Meydan Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulunan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Manisa Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Barış Ali Çınar, Manisa’da deprem riskinin olduğunu kaydetti. 

"Akhisar ve Soma'da meydana gelen depremler riski doğruluyor"

Manisa’nın Salihli ilçesinde zemin yapısının bozuk olmasından dolayı olası bir depremde sıvılaşmanın yaşanacağını ileri süren İMO Manisa Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Barış Ali Çınar, “Manisa Büyükşehir Belediyesi ve Celal Bayar Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, geçtiğimiz dönem bir protokol imzalamıştı. Bu protokol çerçevesinde, merkezden başlayarak ilçelerle birlikte yapı envanteri çıkarma çalışmaları yürütülüyordu. Bu kapsamda, Yunusemre ve Şehzadeler ilçelerinde yapı envanter çalışması tamamlandı ve sistemin devam etmesi planlanıyor. Geçmişten gelen bilgiler ışığında, Manisa’nın bazı bölgelerinde önemli yapı riskleri bulunuyor. Alaşehir ve Turgutlu'da fay hattı geçmekte. Salihli'nin zemin yapısının bozuk olması nedeniyle sıvılaşma riski söz konusu. Saruhanlı ilçesindeki projeler ve zemin örnekleri, sıvılaşma olasılığının yüksek olduğunu göstermekte. Akhisar ve Soma'da ise iki aktif fay hattı bulunmakta ve bu bölgelerde zamanla depremler meydana gelmesi bekleniyor. Manisa Fay Hattı ile birlikte Alaşehir'e giden fay hattı, merkezden geçen fay hattı kadar risk taşıyor. Manisa'dan geçen fay hattının uzunluğu 20 kilometre olup, Turgutlu’ya kadar uzanıyor. Ayrıca, Alaşehir içinden Salihli’ye doğru hareket eden bir fay hattı mevcut. Bu fay hatları, deprem ürettiği takdirde 6 veya 7 büyüklüğünde sarsıntılar oluşturabileceği öngörülüyor. Soma tarafındaki fay hattının ise 6 büyüklüğünde veya daha büyük bir deprem üretmeyeceği düşünülüyor. 2018 yılında Akhisar, Soma ve Kırkağaç ilçelerinde meydana gelen depremler, bu riski doğrulamaktadır” diye konuştu. 


"Eski binalar fay hattının üzerinde"

Yapıların ekonomik ömrü genellikle 50 veya 60 yıl civarında olduğunu öne süren Barış Ali Çınar, son olarak şunları söyledi: “Bu nedenle birçok eski yapının bulunması söz konusudur. Manisa merkezde de eski yapılar yer almakta ve bu yapılar, 475 yılda bir büyük deprem üreten faylarla ilişkilidir. Kahramanmaraş depreminde de bu istatistik geçerliliğini göstermiştir. İlçelerde sıvılaşma beklenmektedir; özellikle Salihli ve Saruhanlı’da bu durum dikkat çekmektedir. Deprem anında zeminlerde iyileştirme yapılmadıysa sıvılaşma meydana gelebilir. Manisa’nın her ilçesinde tehlikeli binalar bulunmakta ve bu binaların dönüştürülmemesi önemli riskler yaratmaktadır. Ekonomik ömrü dolmuş her bina mutlaka yenilenmelidir”
 
Manisa’da Deprem Riski! 6 7 Şiddetinde Deprem Bekleniyor-1

Muhabir: ALİ GÖZEN