Kalsiyum, fosfor, demir, B vitamini ve C vitamini bakımından oldukça zengin olan çıntar mantarı şu günlerde vatandaşlar tarafından bolca tüketilmeye başladı. Manisa’da da ormanlık alanlarda bolca bulunan Çıntar, vatandaşlar tarafından en çok tercih edilen mantar türünden biri. Peki bu mantarın faydaları nelerdir, nerede bulunur?
Çok faydalı
Genellikle Ege bölgesinde yetişen çıntar mantarının insan sağlığı açısından bir çok faydasının olduğu ortaya çıktı. Halk arasında Melki veya Kanlıca olarak da bilinen Çıntar mantarı kasım ve aralık aylarında ormanlarda ve dağlarda ortaya çıkıyor. Bulunması uzun uğraşlar süren bu mantar, şu günlerde vatandaşlar tarafından oldukça fazla ilgi görüyor.
Peki bu mantarın içerisinde hangi besin değerleri var. Protein içeriği oldukça fazla olan çıntarda Fosfor, demir, sodyum, potasyum, magnezyum, B1 vitamini, B2 vitamini, Niasin ve C vitamini bulunuyor.
Uzmanlar, mantarda bulunan bu vitamin ve minerallerin kaybolmaması için mantarların taze alınıp, bekletilmeden tüketilmesi gerektiğini vurguluyor.
İşte çıntarın faydaları
Demir Açısından Oldukça Zengin: Çıntar mantarı; demir eksikliği ve kansızlık tedavisinde kullanılmaktadır. Kansızlığı olanların düzenli kullanmasıyla kansızlık sorunu ortadan kalkacaktır.
Bol Miktarda Folik Asit Bulundurur: İçerisinde folik asit bulundurduğu için, çıntar mantarı; kalp hastalıkları tedavisinde ve kalp hastalıklarının oluşmaması için oldukça faydalıdır.
Bağışıklık Sistemi İçin: Bağışıklık sistemi zayıf olan insanlarda kullanılması, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
Damar Hastalıklarının Tedavisinde: İçinde bol folik asit bulunduğundan kalp ve damar hastalıklarını tedavi edici özelliği bulunan ender besinlerden birisidir.
Çıntar mantarı; yağ içermediğinden ve protein bakımından oldukça yüksek değerlere sahip olduğundan diyet yapanlar ve kolesterol sahibi olan insanlar için oldukça faydalıdır.
Özellikle çocuklar ve gençler bu mantarı düzenli tüketirlerse öğrenme seviyeleri artar. Çok düşük kalorili olduğu için kilo sorunu olanlar rahatlıkla tüketebilir. Vejetaryenlerin imdadına koşan bu aminoasit deposu besin; ağrılara da iyi gelir.
Mide rahatsızlıkları ve romatizmal ağrılara iyi gelir. Yaşlanmayı geciktirir anti-ageing etkisi yapar. Kanserin iyileşme sürecine yardımcı olur.