Son günlerde tartışma konusu olan domates fiyatlarındaki tutarsızlık dikkat çekiyordu. Bunun üzerine hükumet, domates krizine el attı. AK Parti Manisa Milletvekili Murat Baybatur, “Yaptığımız görüşmeler, domates üreticilerimizi ve salça imalatçılarımızı ilgilendiren güzel gelişmelerle ilerliyor” dedi.

Geçtiğimiz yıl ihracat yasağı getirilen ürünlerden biri olan salçada, üretim problemi devam ediyor. Bu yıl salçalık domateste yaşanan üretim fazlası, hem fiyatların düşmesine hem de ürünün tarlada kalmasına neden oldu.  Manisa'daki ziraat odaları başkanları Manisa Şehzadeler Ziraat Odası’nda bir araya gelerek yaşanan sorun ve çözüm önerileri hakkında geçtiğimiz hafta açıklamalarda bulunmuştu. Salça fabrikalarıyla 3,5 lira sözleşme imzalanmasına rağmen fabrikaların domatesi 1,7 liradan aldığını kaydeden başkanlar, üretim fazlası domateslerin tarlada kalması yerine sosyal yardım alan vatandaşlara hükümet tarafından dağıtılmasını talep etmişti. Bunun üzerine AK Parti Manisa Milletvekili Murat Baybatur, tartışma konusu olan domates hususu hakkında sosyal medya hesaplarından açıklama gerçekleştirdi. Sorunların çözülmesi için gerekli çalışmaların yapıldığını ifade eden Murat Baybatur, güzel gelişmelerin yaşanacağını öne sürdü. 

“Ürünler tarlada kalıyor”

Geçtiğimiz hafta domates ile ilgili açıklamalarda bulunan Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ, çiftçilerin sorun yaşadığını dile getirerek Tarım ve Orman Bakanlığı ile salça fabrikaları arasında çözüm odaklı tedbirlerin alınması gerektiğini ifade etti. Altındağ,

Vali Ünlü'nün gözyaşları! Ağlayarak  veda etti Vali Ünlü'nün gözyaşları! Ağlayarak veda etti

“İçinde bulunduğumuz mevsim itibariyle yaşadığımız hasat döneminde bütün tarım ürünlerinde çiftçimiz zarar etmektedir. Son yılların en kötü hasat dönemini yaşamamızın sebebi yanlış tarım politikalarıdır. Yetiştirdiğimiz ürünlerin fiyatı yükseldiğinde ihracat yasaklanıyor ya da ithal ediliyor. Üreticilerimizle birlikte tarım ürünlerini işleyen, ihraç eden fabrikalarda iflas ediyor. Buğday, pamuk ve mısır gibi ürünlere verilen prim düşük. Bu ürünleri dışarıdan ithal ederken ihtiyaç fazlası yetiştirdiğimiz domates, biber, kavun ve karpuz gibi ürünler tarlada kalıyor. Bu şartlar iyileştirilmezse çiftçilerimiz üretemez, tarlasını traktörünü satmak zorunda kalır. Özellikle salçalık domateste acil çözüm bulunmalıdır. Tarım ve Orman Bakanlığı ile salça fabrikaları arasında acilen çözüm odaklı tedbirlerin alınmasını temenni ediyoruz” ifadelerini kullandı.  


“Gerekli çalışmalar yürütülüyor”

AK Parti Manisa Milletvekili Murat Baybatur, sevindirici haberlerin yakın zamanda duyurulacağını belirterek, “Domates üreticilerimizin sorunlarını yakından takip ediyor ve bu sorunların giderilmesi için gerekli çalışmalarımızı yürütüyoruz.

Tarım ve Orman Bakanı’mız ile Ticaret Bakanlığı'mızla yaptığımız görüşmeler, domates üreticilerimizi ve salça imalatçılarımızı ilgilendiren güzel gelişmelerle ilerliyor. Bizi izlemeye, takipte kalmaya devam edin.
Sevindirici haberler çok yakında” açıklamalarda bulundu.  

Muhabir: ALİ GÖZEN