Kış aylarının vazgeçilmez lezzeti kestanede hasat zamanı. İl genelinde üretimin girerek yaygınlaştığı kestaneyi ağacından toplamak ise oldukça meşakkatli ve özveri gerektiriyor. Üreticiler sabahın erken saatlerinde bahçelerine giderek, özel yapım sırıklarla kestaneleri yere düşürüyorlar. Kozalaklarıyla birlikte çuvallara doldurulan kestaneler evlerde dikenli kozalaklarından ayrılıyor.
Kestane üretiminde Manisa 3’üncü sırada
Hasat çalışmalarını yerinde incelemek amacıyla Demirci İlçesine giden Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, Çanakçı Mahallesindeki hasat çalışmasına katıldı, üreticilerle birlikte kestane topladı. Burada değerlendirmelerde bulunan Öztürk, Demrici’nin il genelinde en fazla kestane üretilen ilçe olduğunu belirtti. Ülke genelinde ise Manisa’nın üçüncü sarada olduğunu vurgulayan Öztürk, “2023 TÜİK verilerine göre İlimizde 135.686 adet ağaç sayısı ile 8.580 dekar alanda, toplam 2739 ton kestane üretimi yapılmaktadır. Ağaç başı verim ortalama 27,85 kg’dır. İlimiz Kestane üretiminde 8.580 dekar alanla 3. sırada yer almaktadır. 7 İlçemizde Kestane yetiştiriciliği yapılmaktadır. Kestane yetiştiriciliğiyle Demirci İlçesi en fazla üretim alanına sahip ilçedir.” İfadelerine bulundu.
Rekolte tahmini 820 ton
Kestane üretimin yaygınlaştırılması için her türlü desteği vereceklerinin altını çizen İl Müdürü Özrtürk, “İlçemizde 4.050 dekar alanda kestane üretimi yapılmaktadır. Toplam ağaç sayımız yaklaşık 73.000 adettir. Kestane üretici sayımız 461 kişi olup Bu yıl rekoltenin 820 ton civarında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Kestanenin İlçemizde gelişmesi ve yaygınlaştırılması için her türlü çalışmayı desteklemekteyiz ve bu doğrultuda üreticilerimizin yanındayız. Çiftçilerimizin güzel bir hasat yılı geçirmelerini diliyor ürünlerinin bol, kazançlarının bereketli olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.
İl Müdürü Öztürk’e Demirci Kaymakamı Yavuz Arslan, Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Faruk Şenyurt, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Karakaya ve muhtarlar eşlik etti.