Şehit Polisleri İsmi Kula’da yaşatılacak Şehit Polisleri İsmi Kula’da yaşatılacak

Manisa ve çevre illerde hızla yayılan ve birkaç hayvan pazarının kapanmasına neden olan ‘mavi dil’ hastalığına karşı Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hijyene dikkat çekilen bir uyarı yapıldı. 


“Özellikle kuzularda yüksek ölüm oranına sahiptir” 

Yapılan uyarıda, şu ifadelere yer verildi: “Mavidil hastalığı; Culicoides (Tatarcık) cinsi sokucu sinekler ile nakledilen, Sığır, Deve, Koyun, Keçi ve bazı yabani gevişgetiren hayvanları etkileyen, ölüm oranı yüksek ve hızlı yayılan viral bir hastalıktır. Yüksek ateş, ağız köpürmesi, ağız ve burun çevresinde yaralar, dudaklar ve yüzde şişlik, dil de mavileşme(morarma) ve salya ile karakterize Anomalili doğumlara sebep olur. Özellikle kuzularda yüksek ölüm oranına sahiptir.” 


Ölen hayvanların derin çukurlara kireç dökülerek gömülmesi gerektiği vurgulanan açıklamada;

“Hasta hayvanların izolasyonu (ayrılması), Hasta hayvanlara destek tedavisi (Ateş düşürücü, Vitamin Mineral v.b.) yapılabilir. İşletme çevresinde Temizlik ve dezenfeksiyon yapılmalıdır. Mihrak bölgesinde aşılama yapılmalıdır., Mavidil (Blu-T4 Etvac) aşısı. Sinek Mücadelesi. Derin çukurlara ve üzerine sönmemiş kireç dökülerek gömülmelidir.” İfadelerine yer verildi. 
 

Muhabir: ELİF YILDIRIM