Manisa’da ikinci el otomobil piyasasında yaşanan durgunluk, galericileri zor durumda bırakıyor. Ekonomik kriz ve yüksek faiz politikalarının etkisiyle vatandaşlar otomobil yatırımı yapmaktan kaçınıyor. Bu nedenle galericiler, son 6 aydır sinek avlıyor. 


Ekonomik daralma, yüksek enflasyon ve faiz oranlarının artması, vatandaşların otomobil alımına yönelmesini engelliyor. Manisa’da özellikle son 6 aydır araç satışları durma noktasına gelmiş durumda. Galericiler, ekonomik zorluklar nedeniyle peşin paraya ihtiyaç duyan vatandaşların arabalarını satma eğiliminde olduğunu, ancak bu satışların da piyasada yeterli hareketliliği sağlayamadığını belirtiyor. Talep azlığı, sıfır ve ikinci el araç fiyatlarının gerilemesine neden oldu. Son üç haftada, peşin paraya ihtiyaç duyan satıcıların artmasıyla piyasada bir miktar hareketlilik gözlemlense de genel tabloya baktığımızda araç fiyatları yüzde 10 oranında geriledi. Bu düşüş, özellikle sıfır araçlar için yapılan kampanyalarla destekleniyor.

Manisa’da Oto Galericiler Sinek Avlıyor, Iki Gerekçe Bulunuyor! (3)


“Piyasada nakit darlığı bulunuyor”

Manisa’da Oto Galericilik yapan İbrahim Gülmez, sektör ile ilgili Manisa Meydan Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulundu. Gülmez, son 3 haftadır piyasada bir hareketlilik yaşandığını söyleyerek,

“Ancak geçtiğimiz yıllarda bu dönemlerde hareketlilik çok daha fazla olurdu. Piyasanın genelinde büyük bir nakit sıkıntısı var. Çek ödemelerini yapamayanlar, galericilere gelip araç bozduruyor. Ödeme yapmak için arabasını satışa çıkaranlar, sektörde bir hareketliliğe sebep oldu” şeklinde konuştu.


“Bu yıl durağan geçecek”

Araç almak isteyenlerin ise fiyat yüksekliğinden dolayı sıfır otomobilleri değil de ikinci el araçları tercih ettiğini dile getiren İbrahim Gülmez, sıfır araçlarda da kampanyaların yapıldığını ifade etti. Gülmez,

“Ufak tefek araç alım satımı oluyor. Yeterli talep olmayınca hem sıfır hem de ikinci el araçların fiyatlarında düşüş oldu. İkinci el araç piyasasında fiyatlar yüzde 10 geriledi. Manisa’da bugün araç almak isteyenler daha çok orta segmentli araçları tercih ediyor. 700 bin ile 1 milyon 500 bin TL arasındaki araçlar alınmak isteniyor. Bu araçlarda fiyat düşüşleri devam ederse, ikinci elde de fiyatlar geriler. Bu yılın durağan geçeceğini düşünüyoruz. Zaten önümüz sonbahar. Yüksek faiz politikası böyle devam ederse 2025 yılı da durağan geçer. Galericilerin 'öldük bittik' ifadesi doğru değil. İyi kötü herkes iş yapıyor ancak geçen yıllara kıyasla araç satışlarının azaldığı da doğru” diye konuştu.

Şehzadeler dikkat! 19 Eylül elektrik kesintisi Şehzadeler dikkat! 19 Eylül elektrik kesintisi


“Sanayi masrafları çok yüksek”

İnsanların araca yatırım yapmaktan ziyade bugün geçim mücadelesi verdiğinin altını çizen Oto Galerici İbrahim Gülmez, son olarak şunları söyledi:

“Eylül ayından sonra sektörde durgunluk daha da artar. Çünkü okullar açılacak, insanlar çocuklarının eğitimi için masraf yapacak. Aracın bakımı gerçekten zorlaştı. Sanayi masrafları hakikaten çok yüksek. Vergi, vize, muayene ücretleri arttı. İnsanlar bu sebeple geçimini düşünüyor. Araba almayı öteliyorlar. Biz de diyoruz ki; araç almayı düşünenler için tam zamanı. Fiyatlar uygun.”  

Manisa’da Oto Galericiler Sinek Avlıyor, Iki Gerekçe Bulunuyor! (1)



 

Muhabir: ALİ GÖZEN