Manisa'nın Şehzadeler ilçesinde 5 yaşındaki Halil Umut Kocakaya, annesi Nurgül Kocakaya tarafından götürüldüğü Karaağaçlı Mahallesi'ndeki bir yüzme havuzunda boğularak hayatını kaybetti. Olay, 16 Ağustos’ta, saat 14.00 sıralarında meydana geldi. Anne Kocakaya, küçük oğlunu havuzda yalnız bıraktığı anda hesabı ödemek üzere kasaya yöneldi. Ancak Halil, yetişkin havuzundaki bir köprünün altında kayboldu. Havuzda bir süre yaşam mücadelesi veren Halil, hareketsiz bir şekilde su yüzeyine çıktı ve akıntıyla çocuk havuzuna sürüklendi. Anne, oğlunu ararken, Halil’in hareketsiz bedenini fark eden olmadı ve 3 dakika boyunca su yüzeyinde kaldı. Olayın fark edilmesi üzerine bir cankurtaran tarafından sudan çıkarılan Halil, ilk müdahale yapıldıktan sonra Manisa Şehir Hastanesi’ne kaldırıldı, ancak tüm çabalara rağmen kurtarılamadı. Olay anı, havuzun güvenlik kameralarına da yansıdı. Olay sonrası havuz işletmesinin sorumlu müdürü Selçuk Kuş ve işletme sahibi S.Ö. gözaltına alındı. İlk aşamada serbest bırakılan Selçuk Kuş, savcılığın itirazı üzerine tekrar gözaltına alındı ve 23 Ağustos'ta tutuklandı. Ruhsatsız olduğu tespit edilen havuz mühürlenirken, işletme sahibi S.Ö.'nün yakalanması için çalışmalar sürüyor.
İşletmenin ruhsatı yokmuş!
Bu olay, aynı havuzda yaşanan ikinci ölüm olarak dikkat çekiyor. 7 Temmuz 2021'de 8 yaşındaki Yusuf Asaf Tiktaş da aynı havuzda boğularak hayatını kaybetmişti. Bu ölümün ardından havuzun mühürlenmemiş olması ve ruhsatsız çalışmasına izin verilmesi, belediye yetkilileri üzerinde de büyük bir sorumluluk baskısı oluşturduğu belirtiliyor. Ailenin avukatı Haşim Çelik, yaşanan trajik olaya ilişkin yaptığı açıklamada, ölümün tamamen ihmaller zincirinin bir sonucu olduğunu belirtti. Çelik, havuzun ruhsatsız olmasının yanı sıra, işletmede görevli cankurtaranın yeterli eğitim ve sertifikaya sahip olmadığını, ilk yardım konusunda eğitimli personel bulunmadığını ve havuzda güvenlik önlemlerinin eksik olduğunu ifade etti. Avukat Çelik, ayrıca belediyenin de ağır hizmet kusuru bulunduğunu vurgulayarak, "2021 yılında yaşanan benzer bir kazadan sonra işletmenin ruhsatsız çalışmaya devam etmesi kabul edilemez. Eğer gerekli önlemler alınsaydı, bu ölüm yaşanmayacaktı. Sorumluların en ağır cezayı almaları için gerekli hukuki adımları atacağız" dedi. Bu olay, Manisa’da ruhsatsız ve denetimsiz olarak faaliyet gösteren işletmelerin ne kadar büyük bir risk taşıdığını bir kez daha gözler önüne serdi.
İşletme anneyi suçlamış!
Avukat Çelik, yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Olayın meydana geldiği ticari amaçlı açık yüzme havuz işletmesinin ruhsatının olmadığı görülmüştür. İş yerinde görevli olduğu beyan edilen cankurtarana ait, cankurtaran eğitim sertifikasının olmadığı, sigortasız çalıştığı belirlenmiştir. İş yerinde ilk yardımcı sertifikasına sahip çalışanların olmadığı tespit edilmiştir. Yetişkin havuzunda, çocukların olası düşmelerine veya bilinçli yahut bilinçsiz girmelerine yönelik herhangi bir ilave fiziki önlem olmadığı belirlenmiştir. Sorumlu müdür olduğunu beyan eden kişinin, kimya veya sağlık eğitimi almış olduğu ve en az lise mezunu olduğu kanıtlanamamıştır. Yetişkin yüzme havuzunda ip, yüzer duba, simit gibi can kurtarmaya mahsus malzemelerin olmadığı ve havuz yakınlarında ilkyardım malzemelerinin olmadığı da ayrıca tespit edilmiştir. İşveren, ilkyardımcı personel bulundurma zorunluluğunu ihmal etmiş, dolayısıyla boğulan çocuk, vaka esnasında doğru ilkyardım uygulaması mahrum bırakılmıştır. Çocuğa boğulmadan 7 dakika sonra ancak müdahale yapılmıştır. Şüphelilerin bilmemelerine karşın ilk yardım yapmaya çalıştıkları dolayısıyla çocuğun vefat etmesinde ağır kusurlu oldukları, ölüme sebebiyet verdikleri aşikardır. Şüpheliler tarafından anılan eksiklere karşın, çocuğa kalp masajı yapılmaya çalışıldığı esnada, işletme çalışanları tarafından anneyi suçlayıcı şekilde beyanlarda bulunulmuş olup, müteveffanın ailesine bu aşamada psikolojik baskı yapılmaya çalışılmıştır."