Manisa'nın Yunusemre ilçesindeki Muradiye ovasında çiftçiler, sabahın erken saatlerinden itibaren ovaların yolunu tutuyor.
Bağların ilaçlanmasının ardından başlanan asma yaprağının toplaması, akşam saatlerine kadar devam ediyor.
Asmanın sürgün yapan dallarındaki taze çıkan yaprakların kopartılması ve bezin içinde biriktirilerek toplanmasıyla oluşan yaprağın serüveni salamura için bidonların içine sıkıştırılmasıyla son buluyor.
Üzüm üreticisinin gelir kaynağı
Üzüm üreticisinin önemli gelir kaynağından biri olan yaprak toplama işlemi, üzümün hasat zamanı yani Ağustos-Eylül ayına kadar yapılıyor.
Kilosu 100 liradan satılıyor
En çok sarma yapımında kullanılan üzüm yaprağının kilosu yaklaşık 100 TL’den alıcı buluyor.
Bidonlara tuzlu su ile basılarak yapılan salamura yaprağın 5 kilosu ise 400 ile 500 TL arası satılıyor.
"Zor ama zevkli bir iş"
Yaprak toplama mesaisinde olan çiftçilerden üzüm üreticisi Mehmet Ali Kostak ve eşi Ummahan Kostak da yaprak toplamanın kendilerine ek gelir kaynağı olduğunu söyleyerek şu ifadeleri kullandı:
“Sabahın erken saatlerinden akşam karanlığına kadar topluyoruz. Sıcak hava yaprağın pişmesine sebep oluyor bu yüzden topladığımız yaprakları hemen gölge ve serin bir yere koyuyoruz ki yapraklar sıcaktan etkilenmesin. Daha sonra topladığımız yaprakları taze alıcılara vermek için ölçüp poşetliyoruz. Taze yaprağa ev hanımlarından çok talep var. Şu önümüzdeki birkaç ayda kilolarca yaprak topluyoruz. Kolay değil ama zevkli bir iş.”