Manisa Lokantacılar, Kebapçılar, Tatlıcılar ve Yoğurtçular Esnaf Odası Başkanı Mehmet Akgül, Ramazan ayının 19. gününe özel iftar menüsünü açıkladı.
Manisalı 50 yıllık kuru fasulye ustası aşçı Mehmet’ten iftar menüsünün detayları…
- Yayla Çorbası
- Köfteli Karnıyarık
- Muhallebili Güllaç
Aşçı Mehmet Ramazanın 19 günü için hazırladığı yayla çorbasının yapımını paylaştı.
Yayla Çorbası Malzemeleri
- Yarım çay bardağı pirinç
- 7 su bardağı su
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 yumurta
- Yarım fincandan biraz fazla un
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- Tuz
- Nane
Aşçı Mehmet’ten Yayla çorbasının yapımı,
“Su, sıvı yağ, tuz ve pirinçler tencereye alın. Pirinçler yumuşayıncaya kadar kaynatın. Ayrı bir kasede yoğurt, yumurta ve un, 1 su bardağına yakın su ile birlikte iyice çırpın. Pirinçler yumuşayınca hızlıca karıştırarak yoğurtlu karışım çorbaya ekleyin. Kaynayana kadar karıştırılır. Kaynayınca kısık ateşte 10-15 dakika kaynatın. Ara sıra karıştırmayı ihmal etmeyin. Çorbamız piştikten sonra altı kapatın.
Üzeri için bir yerde tereyağı kızdırılarak nane ile karıştırın. Ve kaselerdeki çorbaların üzerinde gezdirin. Kalan naneli tereyağını tenceredeki çorbaya koyup karıştırın. Afiyet olsun” dedi.
Aşçı Mehmet Ramazan’ın 19 günü için hazırladığı Köfteli Karnıyarık yemeğinin yapımını paylaştı.
Köfteli Karnıyarık Malzemeleri
- 4 adet karnıyarık
- 1 adet patates
- 1 adet kapya biber
- Kızartmak için yeteri kadar sıvı yağ
Köfte için;
- 250 gram kıyma
- 1 adet küçük boy soğan
- 1 adet sarımsak
- 1 çay kaşığı tuz ve karabiber
- Bir tutam maydanoz
Sosu için;
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 su bardağından biraz fazla su
- Tuz
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
Aşçı Mehmet’ten Köfteli Karnıyarık yapımını şu şekilde anlattı:
“Patlıcanları alacalı soyup kızartın. Kızaran patlıcanları bir tabağa alıp soğumaya bırakın. Kapya biber ve patatesleri de küp küp doğrayıp hafif kızartın. Köfte için soğan sarımsağı rendeleyin. Diğer malzemeleri ekleyerek yoğurun. Küçük parçalar alıp elinizde yuvarlayın. Sos için bütün malzemeleri güzelce karıştırın salçayı suda iyice eritin. Soğuyan patlıcanların ortasından yarın içerisine köfte, patates ve biberden koyup borcam ya da fırın tepsisine dizin. Üzerine sosunu döküp önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında köfteler pişinceye kadar pişirin.”
Aşçı Mehmet, Ramazan ayıyla bütünleşmiş bir tatlıya farklı bir yorum ekledi. Aşçı Mehmet’ten Muhallebili Güllaç yapımı ve malzemelerini paylaştı.
Muhallebili Güllaç Malzemeleri
Muhallebisi için:
- 1 lt süt
- 9 yemek kaşığı toz şeker
- 4 yemek kaşığı nişasta
- 2 yemek kaşığı un
- 1 poşet krem şanti
- 1 paket vanilya
Güllaç için:
- 10 adet güllaç yaprağı
- 1 litre süt
- 1, 5 su bardağı toz şeker
- 1 paket vanilya
Arası için:
- 1 su bardağı iri kıyılmış ceviz
Aşçı Mehmet’ten Muhallebili Güllaç yapımı,
“Muhallebisi için tencereye süt, şeker, nişasta ve un alınır kaynayıp koyulaşana kadar sürekli karıştırarak pişirin. Koyulaşınca ocaktan alınıp vanilya eklenip karıştırın. Ara ara karıştırarak ılıması sağlayın. Ilık muhallebiye 1 poşet toz krem şanti eklenerek güzelce karıştırın. Güllaç için süt ve şeker tencereye alınıp şeker eriyene kadar ısıtın. 1 paket vanilya eklenip karıştırın. El yakmayacak sıcaklıkta olması gerekiyor. Güllaç yaprakları 4’e bölünerek kaba yerleştirin. Üzerine bir kepçe süt gezdirin. Yumuşaması için birkaç saniye bekleyin. Üzerine diğer güllaç yaprağı serin. Ve yine süt gezdirin. 5 yaprak bu şekilde tamamlandıktan sonra hazırlanan muhallebiyi gezdirin. Muhallebinin üzerine ceviz serpin. Kalan 5 yaprak güllaçta yine aynı şekilde aralarına süt gezdirilerek yerleştirin. 2-3 saat dolapta dinlendirin sonrasında servise hazır” ifadelerini kullandı.