Manisa Lokantacılar, Kebapçılar, Tatlıcılar ve Yoğurtçular Esnaf Odası Başkanı Mehmet Akgül, Ramazan ayının 25. gününe özel iftar menüsünü açıkladı.
50 yıllık kuru fasulye ustası aşçı Mehmet Akgül’ün iftar menüsü
Sebze Çorbası
Körili Kremalı Tavuk
Patates Mücveri
Çikolata Soslu Trileçe
Sebze Çorbası
Aşçı Mehmet, sebze çorbası tarifini anlattı.
1 adet kabak
1 adet patates
1 adet havuç
5-6 dal pırasanın yeşil yaprakları
1 adet kuru soğan
Yarım çay bardağından biraz az zeytinyağı ve sıvı yağ karışımı
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
Yarım çay kaşığı zerdeçal
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı nane
1 litre su
Aşçı Mehmet’in sebze çorbasının yapımını şu şekilde,
“Öncelikle sebzeleri doğrayalım. Tencereye yağı ve yemeklik doğranmış kuru soğanı alarak kavuralım, salçaları ekleyip bir kaç tur kavurup doğranmış sebzeleri ilave ederek kavurmaya devam edelim. Çorbanın suyunu ve baharatları ilave edelim. Çorba kaynamaya başlayınca ocağı kısık ayara getirin. Sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirelim. Blenderdan geçirelim, üzerine nane serpelim. Afiyet olsun.”
Körili Kremalı Tavuk
Aşçı Mehmet, körili kremalı tavuk tarifinin malzemelerini şu şekilde paylaştı:
500 gram tavuk göğsü
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 silme tatlı kaşığı tuz
1 büyük soğan
2 diş sarımsak
1 dolu çay kaşığı kekik
1 dolu çay kaşığı kırmızı toz biber
1 dolu çay kaşığı köri
1 paket krema (200 ml)
İşte Aşçı Mehmet’in, körili kremalı tavuk tarifi:
“Tavaya zeytinyağı alarak kızdıralım, ocak yüksek ateşte olsun. Jülyen şeklinde doğradığımız tavuk göğsünü tavaya alarak soteleyelim. Biraz suyunu salacaktır. Suyunu çekmesine yakın tuzu ekleyelim. Suyunu tamamen çektikten sonra birkaç dk kavuralım. Ardından yemeklik doğradığımız soğanı ekleyelim kavurmaya devam edelim. Soğanın tamamen kavrulmasına yakın küçük küçük doğradığımız sarımsakları ekleyerek 1-2 dk kavuralım. Ardından baharatları ekleyerek karıştıralım, baharatların kokusu çıksın. Son olarak kremayı ekleyerek birkaç dk bütün malzemeler birbirine girişinceye kadar pişirelim.”
Patates Mücveri
Aşçı Mehmet, patates mücveri malzemelerini şu şekilde paylaştı:
2 adet patates
1 adet havuç
2 adet yumurta
2 yemek kaşığı un
2 dal taze soğan
Bir tutam dereotu
Bir tutam maydanoz
Tuz
Karabiber
Pulbiber
Kuru nane
Kızartmak için;
Sıvı yağ
Aşçı Mehmet, patates mücveri tarifi yapım aşamasını şu şekilde paylaştı:
“İlk önce patates ve havucu rendeleyip suyunu sıkalım. Yeşillikleri ince ince doğrayalım. Daha sonra tüm malzemeleri karıştırıp güzelce harmanlayalım. Tavada iyice kızdırdığımız sıvı yağın içine 1 yemek kaşığı harcımızdan dökelim ve arkalı önlü kızartalım. Yanında yoğurt ile servis edebilirsiniz” diye konuştu.
Çikolata Soslu Trileçe
Aşçı Mehmet, çikolata soslu trileçe tarifini anlattı.
5 adet yumurta
1 su bardağı şeker
1,5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Sütlü şerbet için:
4 su bardağı süt
3 yemek kaşığı toz şeker
200 gram sıvı krema
Üzeri için:
1 paket kremşanti
Çikolatalı sos için:
1 paket çikolatalı sos
2.5 su bardağı süt
İşte Aşçı Mehmet’in çikolata soslu trileçe tarifi:
“Öncelikle karıştırma kabına yumurta ve toz şekeri alıp 10-15 dakika kadar çırpalım. Un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip spatulayla alttan üste doğru karıştırıp, yağlı kağıt serili fırın kabına dökelim. 160 derecelik fırında pişirelim. Sütlü sosu için süt, toz şeker ve sıvı kremayı karıştırıp buzdolabında bekletelim. Çikolata sosu için süt ve çikolata sosunu tencereye alalım, karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirelim. Çikolata sosu soğurken üzerinin kabuk bağlamaması için ara ara karıştırmayı unutmayalım. Soğuk şerbeti kekin üzerine aktaralım. 1 paket köpürtülmüş krem santiden süslemek için 1-2 yemek kaşığı ayırıp kalanını kekin üzerine sürelim. Ilık çikolatalı sosu krem şantinin üzerine dökelim. Ayırmış olduğumuz krem santi ile süsleyip kürdan ile sekil verelim. 3-4 saat dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz. Afiyet olsun” diye konuştu.