Manisa Lokantacılar, Kebapçılar, Tatlıcılar ve Yoğurtçular Esnaf Odası Başkanı Mehmet Akgül, Ramazan ayının 29. gününe özel iftar menüsünü açıkladı.
50 yıllık kuru fasulye ustası aşçı Mehmet Akgül’ün iftar menüsü
Sebzeli Sütlü Mantar Çorbası
Patatesli Milföy Mantısı
Bülbül Yuvası
Sebzeli Sütlü Mantar Çorbası
Aşçı Mehmet, sebzeli sütlü mantar çorbası tarifini anlattı.
İşte sebzeli sütlü mantar çorbasının malzemeleri:
1 paket mantar (400 gr)
1 adet havuç
1 küçük kapya biber
1 küçük soğan
3 yemek kaşığı dolusu un
1 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı tuz
Çay kaşığı ucuyla karabiber, kırmızı toz biber
1,5 lt su
1 çay bardağı ılık süt
Üzeri için;
2-3 dal dereotu ( tercihen )
Aşçı Mehmet’in sebzeli sütlü mantar çorbasının yapımını şu şekilde,
“Tencereye yağlar alınır eritilir. Sebzeler minik küpler halinde doğranıp sotelenir. Mantarların kabukları soyulur köklerinin kenarları temizlenir. Minik minik küpler halinde doğranır ve tencereye aktarılır. Yüksek ateşte suyunu bırakması sağlanır. Sonra kısık ateşte pişirilir. Yumuşayıp suyunu çekince un ilave edilir ve 1-2 dk kavrulur. Üzerine su eklenip topaklanmaması için çırpıcıyla sürekli karıştırılır. ( bu aşamada sıcak su eklemiyoruz ) Kaynayınca kısık ateşte 15-20 dakika pişmeye bırakılır. Sonra kıyılmış dereotu, tuz ve baharatlar ilave edilir. Süt eklenip 1-2 taşım kaynatılıp kapatılır. Sıcak sıcak servis yapılır. Afiyet olsun” diye konuştu.
Patatesli Milföy Mantısı
Aşçı Mehmet, patatesli milföy mantısı tarifinin malzemelerini şu şekilde paylaştı:
3 adet patates (Benim patateslerim bebek patates olduğu için 7-8 adet kullandım)
2 adet kuru soğan
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı salça
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı toz kırmızıbiber
8 adet milföy
Üzeri için
Sarımsak
Yoğurt
Tereyağ
Toz kırmızıbiber
İşte Aşçı Mehmet’in, patatesli milföy mantısı tarifi:
“Patateslerimizi güzelce yıkayıp haşlamak için tenceremize alalım. Ben kabuğunu da soyup bölüp haşlıyorum. Hem daha pratik oluyor hem de daha hızlı pişiyor. Soğanları küp küp doğrayalım. Sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavuralım. Kavrulan soğana salça ve baharatları ekleyerek iyice karıştıralım. Ardından ezdiğimiz patatesleri de ekleyelim ve iç harcını hazırlamış olalım. Milföyleri tezgaha dizelim ve biraz buzunun açılmasını bekleyelim. Milföyleri kare şekline getirelim ve üzerlerine patatesli harçtan iyice sürelim. Milföyleri uzun şerit olacak şekilde 3’e bölelim. Elimizle rulo yapalım. Yağladığımız borcama dizelim. 200 derece önceden ısıttığımız fırında kızarana kadar pişirelim. Servisten önce üzerine sarımsaklı yoğur dökelim. Son olarak da yağda yakılmış toz kırmızı biber ile süsleyelim. Afiyet olsun” diye konuştu.
Bülbül Yuvası
Aşçı Mehmet, bülbül yuvası tarifini anlattı.
Şerbeti için
3 su bardağı şeker (200ml bardak)
4 su bardağı su
Bir dilim limon
Hamuru için (ortalama 35 adet )
250 gram oda ısında tereyağı
1 adet yumurta
Yarım çay bardağı yoğurt
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Yarım çay bardağı irmik
1 çay bardağı pudra şekeri
1 paket kabartma tozu
4,5 su bardağı un (200ml bardak)
İçine, ceviz
Arasına, yumurta akı (yapıştırmak için)
Üzerine, yumurta sarısı
İşte Aşçı Mehmet’in bülbül yuvası tarifi:
“Önce şerbeti kaynatın kaynadıktan sonra 20 dakika daha kaynatıp soğutun. Hamuru için un hariç malzemeleri yoğurun unu ilave edin hamur ne çok yumuşak ne çok sert olamayacak. Hamuru merdane ile açın fotoğraflarda gösterdiğim gibi şeklini yapın. Yağlı kağıt serili tepsiye dizin üzerlerine yumurta akı sürün. Üst katını yapmak için tekrar hamuru açın kalıp ile şeklini verin ortasını tekrar kalıp ile açıp üst üste koyun ortası açık olacak şekilde. En üstüne yumurta sarısı sürün önceden ısınmış 180 derece alt üst ayarda üzerleri kızarana kadar pişirin yağlı kağıdı alın tepsiden. İlk sıcağı çıkan tatlıya soğuk şerbeti dökün. İki saat sonra istediğiniz gibi süsleyip ister dondurma ister meyve ile beraber servis yapabilirsiniz afiyet olsun” diye konuştu.