Soma’da yemek yarışması düzenlendi Soma’da yemek yarışması düzenlendi

29 Ağustos Perşembe günü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren bitkisel üretimde destekleme modeli kamuoyunda ve vatandaşlar tarafından çokça konuşulmaya devam ediyor. Çiftçilere verilen prim desteği kalktı iddialarını yalanlayan Tarım ve Orman Bakanlığı, desteklerin devam ettiğini açıkladı. 

Salihli’de geçtiğimiz günlerde sağanak yağıştan etkilenen çiftçilerin mahsulleri yok olmuştu. Sağanak yağıştan etkilenen üzüm üreticileri zor durumda olduklarını ifade etti. Çiftçiler tarımda yeni destekleme modeli kapsamında desteklemelerin kaldırılmasının üretimi etkileyeceğini söylediler.

Manisalı Çiftçiler Yetkililere Seslendi; Çiftçi Üretmezse Ülke Kalkınamaz” (3)

“Şu an çok zor durumdayız”

Konuya ilişkin açıklama yapan Salihli Ziraat Odası Başkanı Cem Yalvaç, tarımın ekonominin temeli olduğunu vurgulayarak, “Üretmezsek tükeniriz. Millî ekonomim temel tarımdı. Köylü milletin efendisi diyorduk. Fakat şu an çok zor durumdayız. Zaten girdi maliyetlerinin altında ezilmekteyiz.  Tarım Bakanlığı maalesef mazot ve gübre kaldırmış. Bu şeklide devam edersek söz bittiği yere geliriz. Üretimeyiz, ekonomimiz biter. Bizler bu konunun tekrar gözden geçirilmesini, çiftçinin halini düşünülmesini istiyoruz.” Şeklinde konuştu.

“Çok zor şartlar altında üretmeye çalışıyoruz “

Zor şartlar altında üretim yaptıklarını dile getiren Kabazlı mahalle muhtarı Selahattin Akça ise  “Çok zor şartlar altında üretmeye çalışıyoruz. Özellikle bu yıl hem ürünün az olması hem girdi maliyetlerinin enflasyon oranına yüksek oranda artmasından dolayı çok zorluklar çekiyoruz. Desteklerde kaldırılmış k bundan sonra nasıl üretiriz, nasıl yaparız artık onu Allah bilir. İnanın çok zor durumdayız. Bu konuda yetkililerin tekrar gözden geçirmesini isteriz. Çünkü çiftçi üretmezse ülke kalkınamaz.”

Manisalı Çiftçiler Yetkililere Seslendi; Çiftçi Üretmezse Ülke Kalkınamaz” (2)


Genç çiftçiler üretmek için her şeyi yapıyor diyen Salihlili genç çiftçi,“Bu durumda genç çiftçiler nasıl çiftçiliği devam ettiririz?” dedi.


Öte yandan Tarım ve Orman Bakanlığından yapılan açıklamada iddiaların asılsız olduğu vurgulandı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"2025-2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar" Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. Birçok ilki barından bu kararın ardından ortaya atılan asılsız iddialara ilişkin bu açıklamayı yapma ihtiyacı hasıl olmuştur.
Mazot ve gübre desteğinin kalktığı ve üreticilerimizin prim desteği olarak ifade ettiği fark ödemesi desteğinin artık yapılmayacağı bazı basın yayın organlarınca iddia edilmiştir. Bu tamamen asılsızdır.” 

Manisalı Çiftçiler Yetkililere Seslendi; Çiftçi Üretmezse Ülke Kalkınamaz” (4)

Editör: MELİS BAYRAM