Geçen haftalarda dijitalplatformlarda izlenme rekorları kırarak gündeme bomba gibi düşen ‘Gassal’ isimli dizi, seyircilerden tam not aldı.
Gassallık mesleğini farklı bir açısıyla izleyiciye sunan dizi, büyük beğeni topladı.
Manisa Büyükşehir Belediyesi Cenaze Hizmetleri Müdürlüğü’nde gassallık yapan Mahir Atlı ve İsmihan Yazan, “Yaptığımızı asla bir iş veya meslek olarak görmüyoruz. Yaptığımız bir ibadet” ifadelerini kullandılar.
Kısa bir süre önce izleyicilerle buluşan ve büyük yankı uyandıran ‘Gassal’ isimli dizi, cenaze işlemlerini yürüten gassalların meslek hayatını tüm yönleriyle ele aldı ve izleyicilere farklı bir bakış açısıyla sundu.
Morg ve gasilhane gibi birçok kişi için gizemli ya da bilinmeyen yerlerin kapılarını aralayan dizi, toplumu derinden etkileyen acıklı hikayelere de yer verdi. Her gün bebekten yaşlıya, çocuklardan gençlere kadar onlarca kişinin cenazesini yıkayan gassalların, toplum için büyük bir görev üstlendikleri ve mesleklerinin ne denli zorlu olduğu bu dizi aracılığıyla geniş kitlelere ulaştı. Ölüye saygıyı ve dini vecibeleri ön planda tutan gassallar, kimi zaman karşılaştıkları zorlu şartlarla da mücadele ediyor. Manisa Büyükşehir Belediyesi bünyesinde görev yapan ve mesleklerini bir ibadet olarak nitelendiren Mahir Atlı ve İsmihan Yazan, Manisa Meydan Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulundu.
“Etkilenmemek elde değil”
Manisa Büyükşehir Belediye Cenaze Hizmetleri Müdürlüğü’nde 13 yıldır gassallık mesleğini icra eden Mahir Atlı, Allah rızasını kazanmak için mesleğini yaptığını dile getirdi. Atlı, “İnsanlarımızın son geçiş yeri burası. O da yaşantısına bağlı insanların. Yaptığımız görevde psikolojimize bol bol iyi gelen Kur’an-ı Kerim olduğunu belirtmek istiyorum. 13 yıldır öyle sorunlar yaşamadım. İnsanların duasını almak için gurbetten çıktık buraya geldik. Burada etkilenmemek elde değil. Hepimizin evladı var. Evladı yaşında birisi geliyor. Çok üzülüyoruz. Burada etkilenmemek mümkün değil. İnsanlarımız iyi istikamete yönelmeli. İyi yolda yürümeli. Çünkü bir gerçek var hakikate çıkan yol. Yarın veya bir gün bizlere sorulacak. İnsan tertemiz bir sayfa açması gerekiyor. Dün geçti artık. Tövbe etmek her zaman en uygunudur. Allah hepimizi iyeler ile dost edinsin. 13 yılda her gün saat 5.30’da kalkarım abdestimi alırım. Ahmetli ilçemizden gelirim. Amacımız ise insanlara hizmet. Bütün niyetimiz birinin gönlüne girmek. Para her yerde kazanılabilir. Allah, ‘Acı olan yerde beni bulursunuz’ diyor. Asla pişman olmadım hizmet ederken. Allah rızası için ibadetimize devam edeceğiz” dedi.
“Bu iş maneviyatla ilgili”
Manisa Büyükşehir Belediyesi Cenaze İşleri Müdürlüğü’nde gassal olan İsmihan Yazan isimli kişi de “Kur’an Kursu öğretmenliğinden buralara kadar geldim. Hiçbir zaman yaptığımızı iş olarak görmedim bir ibadet olarak görüyorum. Tamamen yaptığımız iş maneviyat ile ilgili. Aslında vefat edenleri yakınları yıkaması gerekiyor. Dinimizde öyle gerekiyor. Birinci derece yakını dediğimiz oğlu. Kardeşi, kızı gibi aile fertleri ilgilenmesi gerekir. Ama biz onların yükünü alıyoruz. Elbette isterlerse bu işlemi yapıyoruz. Aslında hepimiz görevi. Müslüman olan herkes cenaze yıkayabilir. En çok üzüldüğümüz yanarak ve evde uzun süre kalmış cenazeler oluyor. Birçok cenaze yıkadım. Trafik kazası, yanarak vefat eden insanlarımızı yıkadım. En çok üzüldüğüm ise onlar olmaktadır. İnsan olarak üzülüyoruz. Hiç kimse aile fertleri yerinde olmak istemez. Bazı konularda görüş beyan etmek istemiyorum. Elbette farklı durumlar başımıza gelebiliyor. Bu tamamen yaşantılar ile ilgili bir durum. Gönüllü olarak bu ibadeti yapmak istedim. Asla pişman olmadım. Yaptığımız çok değerli. İsteyerek yapıyorum. Hiçbir zaman gassallığı iş olarak görmedim” ifadelerine yer verdi.