Yunan askerlerinin ayak sesleri sokakları doldurmuş, gökyüzü adeta kara bulutlarla kaplanmıştı. Bu direnişte tarih boyunca unutulmayacak bir Türk Kadını yaptıklarıyla adından söz ettirecekti. Henüz 21 yaşında, vatanını savunurken şehit düşen, direnişin en ön saflarında, adı asla unutulmayacak bir Türk kadını… Gördesli Makbule!
Gördesli Makbule, Kurtuluş Savaşı'nın en çetin döneminde Anadolu'yu işgal eden Yunan kuvvetlerine karşı dimdik savaşırken şehit düşen bir Kuvay-i Milliye neferidir. Yunan işgaline karşı Gördes- Demirci -Simav - Sındırgı bölgesinde başlayan direnişe katılan Makbule Hanım henüz bir yıllık evliydi ama Onun için vatan sevgisi her şeyden önce geliyordu. 17 Mart 1922'de, Kocayayla'nın soğuk, sert rüzgarları altında bir baskın sırasında, gözlerini bile kırpmadan cephede savaştı. Bu savaş sırasında Makbule Hanım vatanı için canını vererek şehit düştü.
Manisa'nın kara günleri ve cesur direniş
Manisa, Mondros Mütarekesi'yle başlayan işgal tehdidi altında karanlık bir döneme girmişti. İzmir’in işgalinden sadece on gün sonra, 25 Mayıs 1919’da Yunan kuvvetleri Manisa’yı işgal etti. Manisa’nın işgali tam 3 yıl sürdü. Ancak Manisa halkının içinde yanan özgürlük ateşi hiçbir zaman sönmedi. 25 Mayıs 1919’da Yunan kuvvetlerinin işgaliyle kararan Manisa, 3 yıl süren zor günlere mahkum oldu.
Kadın, erkek, genç, yaşlı demeden herkes, Kuvay-i Milliye cephelerinde topraklarını savunmak için canını ortaya koydu. Akhisar-Soma ve Salihli-Alaşehir hatlarında Kuvâ-yi Milliye cepheleri oluşturuldu. Oluşturulan bu Kuvâ-yi Milliye hattı 1 yıl boyunca Yunan ilerleyişini duraklatsa da, Yunanlılar vazgeçmemekte kararlıydı ve takviye ile gücünü büyüttü. Güç toplayan Yunanlılar, 20 Haziran 1920’de yeni bir ileri harekât başlattı. Güç toplayan Yunan askerleri Manisa’nın dört bir yanını işgal etmeye başladı. 22 Haziran’da Akhisar, 23 Haziran’da Salihli, 24 Haziran’da Alaşehir, Soma ve Kırkağaç, 28 Haziran’da Kula, 29 Haziran’da Eşme, 15 Temmuz’da Gördes ve 21 Temmuz’da Demirci Yunan askerleri tarafından işgal edildi ve Manisa halkı 3 yıl boyunca topraklarını savunmak için canını ortaya koydu. İşte bu direnişte bir isim, bir Kahraman Türk Kadın tüm cesaretiyle öne çıktı: Gördesli Makbule. O, düşmana meydan okuyan yiğit bir Türk kadını olarak tarihe adını kazıdı.
İbrahim Ethem Bey Gördesli Makbule’yi şöyle anlatmıştır:
''Kendisi siyah pantolon, ceket ve uzun bir manto giyer, ayağında daima çizme ve başında da siyah başlık ve daima örtülü olup, yalnız gözleri meydanda bulunurdu. Kısa bir Japon filintası taşır ve düşmandan itinam olunmuş güzel bir doru ata biner ve daima müfrezenin dümdarı (artçısı) olarak kalırdı.''
Şehitlik ve sonsuz saygı
Kahraman Türk Kadını Gördesli Makbule, 17 Mart 1922 tarihinde 21 yaşında başından vurularak şehit olmuştur. Makbule Hanım, genç yaşına rağmen vatan uğruna verdiği mücadeleyle efsaneleşmiştir.
İbrahim Ethem Bey, Kahraman Türk Kadını Gördesli Makbule’nin cenazesinde onun kahramanlığını ve genç yaşında yaşadığı acıyı şu şekilde betimlemiştir:
"22 yaşında olan genç Gördes kızımın gür ve kumral saçları başından ileri yere uzanmış, zalimi düşman kurşununun akıttığı beyni bu uzun saçlar üzerine bir nur gibi akmış, hayat doymak değil, hayatın zevkini henüz tatmaya başlamış ve görmüş, gözleri yarı açık, süzgün ve ağlar bir vaziyette..."
Adı her yerde yaşatılacak
Gördesli Makbule’nin anısı, memleketi Manisa'nın Gördes ilçesinde yaşatılmaktadır. Onun kahramanlığı, Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin ve vatanseverliğinin unutulmaz bir örneği olarak tarihteki yerini aldı.
Türk milletinin kahraman evlatlarından biri olan Gördesli Makbule Hanım, adını tarihe altın harflerle yazdırmış, azmi ve cesaretiyle ulusuna ilham vermiştir. Vatan için verdiği mücadele, bugün ve yarın da saygı ve gururla anılacaktır.
Kahraman Gördesli Makbule Hanım kimdir?
Gördesli Makbule, 1902 yılında Manisa'nın Gördes İlçesinde dünyaya geldi. Eylül 1920’de Ustrumcalı Halil Efe ile evlendikten sonra, vatan savunmasına adım attı. Yunan kuvvetlerinin İzmir'i işgaliyle Batı Anadolu'nun işgali başlamış, 7 Kasım 1921’de kocası Halil Efe ile Türk çetelerine katılan Makbule Hanım, direnişin en ön saflarında yer almıştır.
Sakarya Muharebesi'nin ardından, Yunan kuvvetlerinin Afyon mevzilerine çekilmesiyle birlikte, Gördesli Makbule Hanım ve eşi, Yunan kuvvetlerine karşı sürdürdükleri mücadelede aktif rol oynamışlardır. 17 Mart 1922’de Şahinkaya Köyü ve Akkocalı Köyü civarında, Kocayayla mevkiindeki bir baskın sırasında, cesaretini ve fedakarlığını bir kez daha gözler önüne sermiştir. Kahraman Türk Kadını Gördesli Makbule vatan uğruna 21 yaşında şehit olmuştur.