Et ve Süt Kurumu’nun önündeki ucuz et kuyrukları, Ramazan Ayı'ndaki fiyatların fahiş oranda yükselmesi sebebiyle, Türkiye son bir haftadır et fiyatlarına kilitlendi. Et ve et ürünlerine son bir aydır gelen yüksek zamlar vatandaşın cebini yakarken, üreticilerin yanı sıra kasaplarda artan fiyatlara tepki gösterdi.
CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, Manisa’nın Turgutlu ilçesinde kasapları ziyaret ederek, ete gelen fahiş zamlar sonrasında, kasaplardan hem kendilerinin hem de vatandaşların yaşadıkları mağduriyeti dinledi.
“KUYUMCU TERAZİSİNDE ET SATAR OLDUK”
Turgutlulu Kasap Osman Çırakolu, 9 Mart tarihinde 270 TL olan kıymanın fiyatının bir anda 30 TL zamlanarak 300 TL’ye yükseldiğini ve bu yükselişin hem kendilerini hem de vatandaşı korkuttuğunu dile getirdi.
Kıymanın 300 TL, bonfilenin 600 TL, pirzolanın 290 TL, kemiksiz etin ise 320 TL olduğunu söyleyen kasap Çırakoğlu şöyle konuştu: “Ete 30 TL birden zam geldi. Bonfile 600 TL, onu zaten soran yok. Kilo ile et alabilen çok nadir. Kuyumcu terazisinde et satar olduk. Peynir 250 TL oldu. Vatandaş bir peynirciye bir de bize gelse ödediği para 1000 TL. Et peynirin yanında ucuz bile kaldı. Bugün 200 liraya kestiğimiz hayvanı yarın 210 liraya kestiriyoruz. Fiyatlar bir yerde durmuyor. 2 yıl önce Ramazan ayında haftada 6 dana kesiyorduk, bu sene 3 danaya düştük. Uygun alabilsem uygun satacağım ama alamıyorum ki satayım. Önceki yıllarda hiç bunları konuşmazdık. 25 yıldır kasabın ancak böyle bir yıl görmedim. Yarın ne olacağını bilmiyoruz. En büyük sorun belirsizlik.”
“KİLO İLE ET ARTIK HAYAL”
Son bir aydır et fiyatlarına gelen yüksek zamlar sebebiyle satışlarında büyük ölçüde düşüş olduğunu söyleyen Kasap Semih Yumitgan, özellikle son bir haftadır fiyatlarda ani değişimlerin olduğunu dile getirdi.
[ilgili-haber=20681]
Vatandaşın artık kilo ile et almasının hayal olduğunu söyleyen Kasap Yumitgan konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Vatandaşın alım gücü kalmadı. Haftada 1 kilo kıyma alan bugün yarım kilodan daha az almaya başladı. Kimileri ise sadece kapıdan sorup gidiyor. Karkas et 200-210 TL. Mart ayının başında 160-170 TL’ydi. Kıyma ve kuşbaşının kilosu 300 TL. Sucuğun kilosu ise 300 TL. Bir gecede fiyat değişiyor. Özellikle son birkaç günde ani bir değişim var. Sebep hem hayvan kıtlığı hem de karantina. İller arası hayvan geçişleri durduruldu. Yeme gelen fahiş zamlar yüzünden çoğu kişi hayvancılığı bıraktı. Kilo ile et hayal oldu. ‘Bir kilo kıyma ver’ diyen kıymadı. Müşteri 100-150 TL’lik et veya kıyma istiyor. Eskiden Ramazan ayında dükkanda kuyruk olurdu. Şimdi fiyat sorup gidiyorlar. Bu sorun yem fiyatlarından kaynaklanıyor. Yem desteklenir, yem maliyeti düşürülürse etin fiyatı da düşer. Bu işin çözümü ithal etmekle filan değil, bu işin çözümü yem fiyatlarının düşürülmesi. Artık maliyetlerin altından kalkamayan herkes işi bırakmaya başladı.”
“İTHALAT KAPILARINI AÇARAK SEKTÖRE ÖLDÜRÜCÜ DARBE VURMAK ÜZERELER”
Kasaplardan et fiyatlarının artışından kaynaklanan sıkıntıları dinleyen CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, bunun en büyük sebebinin hayvan üreticilerini maliyetlerinin her geçen gün artması olduğunu belirterek, özellikle hayvan ithalatının sektöre daha büyük darbe vuracağını ifade etti.
CHP’li Başevirgen yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Durmak bilmeyen zamlar nedeniyle hem vatandaşlar hem üreticiler isyan ediyor. Pahalılık nedeniyle tüketici et alamıyor, kasaplar ise et satamıyor. Diğer taraftan yüksek maliyetler nedeniyle, üreticiler de zarar ediyor. Bir ülkenin hayvancılığı nasıl bu kadar kötü yönetilebilir, anlam veremiyoruz. İktidarı defaten uyardık. Süt, et ve yem fiyatları arasında bir denge vardır. Yem fiyatları sürekli artarken süt ve et fiyatlarını baskılayarak üreticiyi küstürdüler ve bu dengeyi bozarak sektöre büyük zarar verdiler. Maalesef ithalat kapılarını sonuna kadar açarak bu sektöre öldürücü darbeyi vurmak üzereler. Kişi başı yıllık et tüketimimiz 12 kilodan 5 kiloya düştü. Süt ve süt ürünleri tüketiminde de önemli azalışlar var. Süt fiyatını belirleyen Ulusal Süt Konseyi sürekli toplanıyor. Fakat aylardır 8 lira 50 kuruş olan sütün litre fiyatını artırmıyorlar. Karkas et fiyatı 220 TL’ye ulaşmışken süt fiyatları adeta yerlerde sürünüyor. Bu nedenle damızlık hayvanlar kesime gönderiliyor. Gerek hayvan gerekse işletme sayımızda büyük azalmalar var. Bu gidişle vatandaşlar kırmızı ete daha da hasret kalırken kasaplık mesleği de günden güne sona erecek.” -İlker Kılıçaslan