Manisa’nın en fazla nüfusa sahip olan Akhisar ilçesi aynı zamanda Manisa ilçeleri arasında 1645 kilometre kare ile en büyük yüz ölçümüne sahip ilçedir. Türkiye genelinde en yüksek nüfuslu ilçeler arasında 138’inci sırada yer almıştır. 

AKHİSAR TARİHİ 

Akhisar tarih boyunca Hititler, Akadlar, Lidyalılar, Romalılar, Bizanslılar, Saruhanlılar ve Osmanlılar yönetiminde kalmıştır. Lidyalılar zamanında senatosuyla, kalabalık nüfusuyla ve zenginliğiyle önemli bir şehir olmuştur. Bizans imparatoru Konstantin tarafından Gölmarmara’ya sürülen Tyeder, Akhisar’ın şimdiki istasyonla hastane arasına beyaz bir kale yaptırmasıyla birlikte, eski Tyatir (Thyateira veya Thyatira) adı Aspro-Kastro oldu. ASPRO (Ak) KASTRO (Hisar) demektir.
Bizanslı Stephanos, şehrin isminin "kız evlat" anlamına gelen θυγάτηρ, θυγατέρα (thugatēr, thugatera) sözcüklerinden türetildiğini söylemektedir fakat kökeninin Lidya'ya dayanması daha olasıdır. Şehir, günümüzdeki ismini kasabaya yakın bir tepe üzerindeki kaleden almıştır.


AKHİSAR DENİNCE AKLA GELEN LEZZETLER
Akhisar denince hepimiz aklına gelen o lezzetli yemekler neler hadi gelin hep birlikte bakalım; 


Akhisar Köftesi; Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından da tescillenmiş bir lezzet olan Akhisar Köftesi, ilçenin en meşhur yemeğidir. 2012 yılında coğrafi ürün olarak tescillenmiş ve kalitesi tüm dünyaya yayılmıştır.

Manisa'dan kaçırılan tarihi bronz sedir uzmanlarca incelendi Manisa'dan kaçırılan tarihi bronz sedir uzmanlarca incelendi


Akhisar Katmeri; Bölgede çok sık tüketilen bir yemek olan Akhisar Katmeri normal katmerden farklı olarak yöresel tulum peynir kullanılarak yapılır. 

Akhisar Surası; Kaburga Dolması olarak bilinen yemek Akhisar denince aklımıza gelen yemeklerden biridir. 


AKHİSAR’DA GEZİLECEK YERLER 
Çağlak Deresi; Manisa’ya 56 km kadar mesafede, Akhisar İlçesi’nin kuzeydoğusundaki Kargın Köyü yakınlarındadır. Çağlak Deresi’nin geçtiği çam ve zeytin ağaçlarıyla kaplı mesire yerinde, her yıl Mayıs ayının ilk ya da ikinci haftasında, yerel nitelikteki Çağlak Festivali gerçekleştirilmektedir. 


Thyateria Antik Kenti;
Akhisar ilçesinin antik çağdaki ismi. Kent, Lidya devletinin ve Pergamon Krallığı'nın en önemli yerleşimlerindendir. Aziz Pavlus tarafından Batı Anadolu'da kurulan Hristiyanlığın ilk yedi kilisesinden biri de Thyateira kentindedir. Thyateira kentine ait kalıntıların bir bölümü bugün Akhisar kent merkezinde bulunan Tepe Mezarı mevkinde görülebilmektedir.


Ulu Cami; Eski bir kiliseden çevrilmiş olan caminin yapılış tarihi bilinmemektedir. Akhisar’In en eski ibadethanesi olan Ulu Cami çeşitli dinlere ibadethanelik yapmıştır. 

Kaynak: MELİS BAYRAM