Tarihi ve kültürü bakımından çok sayıda medeniyeti bünyesinde barındıran şehzadeler şehri Manisa, kentleşme sorunu yaşıyor. Şehirleşmenin zamanla aksatıldığı, trafik probleminin belli saatlerde gün yüzüne çıktığı, kentsel dönüşümümün aksatılması sorunların başında geliyor. Konu ile ilgili Manisa Meydan Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulunan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası Manisa Şube Başkanı Mahir Gülhan, şehrin kentleşme sorunun oluşan göç sayesinde aksadığını belirtti. 


“Hızlı göç kentleşmeyi engelliyor”


Manisa’da konut sorununun göç sebebiyle ortaya çıktığını söyleyen Mimarlar Odası Manisa Şube Başkanı Mahir Gülhan,

Şehzadeler Belediyesi’nden 6   mahallede öğrencilere özel proje Şehzadeler Belediyesi’nden 6   mahallede öğrencilere özel proje

“Manisa için yapılacak projelerin mimarlar odası olarak her zaman yapmaya hazırız. Kentimizin birçok sıkıntısı bulunuyor. Bunlar sadece belediyelerin ya da belli kurumların çabası sayesinde yapılacak bir şey değil.

Hepimize çok sayıda sorumluluklar düşüyor. Bu anlamda taşın altına elimizi koyuyoruz.

Manisa’nın hızlı göç almasından dolayı kentleşme problemi yaşanıyor. Organize sanayinin yapılaşması ve tarım şehri olmamızdan kaynaklı sorunlar ortaya çıkabiliyor. Bu göçe engel olabilmek için yerinde hamleler yapılamadığı için kentleşme sorunu ortaya çıkabiliyor.

Manisa Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) ciddi yatırımcılar bulunuyor.  Manisa ve ekonomik istihdam anlamında sevindirici bir durum. Fakat bunun paralelinde hızlı göç kentin durumu etkiliyor.  Güneyimizde Spil Dağı, verimli Gediz Ovası, Batı tarafta ise Menemen hattı, Sabuncubeli Tüneli şehri bu haline getirmiş. Gözlemlendiğinde konut sorununu ortaya çıkıyor” diye konuştu. 


“Tarihi eserler gün yüzüne çıkamıyor”


Uzun zamandır Manisa’nın imar planının konuşulduğunu ifade eden Mahir Gülhan,

“Bakanlık destekli bir plan olarak yapılmış. Ama şehrin 10 yılını idare edecek şekilde planlanmış. Belediyeler bununla ilgili imar çalışması yaptı. Manisa’da kentleşmenin tek yolu imar planlanmasının iyi yapılmasıdır.  İmar planlamasının bir an önce hayata geçmesidir.

Bunun hayata geçmesi için kamu kurumlarının beraber harekete geçmesi gerekiyor. Mevcut dokumuzda da bitişik nizamlı 5 veya 7 katlı binalar bulunuyor. Aslında biz tarih kentiyiz.

Binalar şehri sardığı için tarihi eserler gün yüzüne çıkamıyor. Çok ciddi tarihi eserlerimiz, kültürel miraslarımız bulunuyor. Bunların bir an önce gün yüzüne çıkması gerekiyor” şeklinde konuştu. 


“Ciddi altyapı çalışmaları yapılmalı”


İnsanların beklentilerinin apartmanlar yerine daha uygun yerleşim yerleri olması gerektiğini vurgulayan Gülhan, sözlerine şöyle son verdi:

“Bu şartlarda gelişmesini beklemeyeceğiz. Kentsel dönüşüm anlamında seçilmiş alanlar bulunuyor. Manisa’nın olası bir depremden çok büyük yaralar alabilir. Şimdiden adımların atılması gerekiyor. Bunun için kentleşme deprem riskini azaltır ve insan kaybını asgari boyuta indirir.

İmar planının, sanayi, doğal afetler ve kültürel mirasımız ile ilgili en önemli konuların başında geliyor. Yapılan şu an mevcut planların alt yapı çalışmalarının tamamlanması için bazı sorunlar görünüyor. Ciddi altyapı çalışmaları yapılmalı.

Sadece belediyelerin tek başına altından kalkması mümkün değil. Bütün kamu kurumları ve vatandaşlar olarak destek olmamız geriyor. Mimarlar Odası olarak elimizden gelen her desteği veriyoruz. Katkı sağlamaya hazırız. Sadece odamız değil diğer odalar da şehrin sorunlarını konuşulmalı.

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek’in mimar olması bu konuya önem verdiğini ve çalışmalar yapacağını inanıyoruz. Maalesef şehir beklemiyor. Manisa bölgemizde popüler bir şehir. Bunun için aksatılmaması gereken konular üzerine çalışmaların yoğunlaştırılması gerekiyor.”  

 

Muhabir: ALİ GÖZEN