Tarihi ve kültürel şehirlerarasında öne çıkan Manisa, birçok eseri bünyesinde barındırıyor. Bu eserler arasında en dikkat çeken Sultan Cami, bakımsızlığı ile öne çıkıyor. Sultan Cami’nin içerisinde bulunan duvar çatlakları, 2020 yılında İzmir’de olan depremden sonra oluştuğu öne sürülüyor. En son 2007 yılında restore edilen tarihi cami, tekrar bakım kararı çıkmasına rağmen hiçbir adım atılmadığı iddia ediliyor. Caminin etrafında bulunan çöp yığınları ve avlusunda bulunan kolonların da çatladığı görülüyor. Onlarca turistin ziyaret ettiği, Manisa ile özdeşleşmiş tarihi caminin restore edilememesi tepkilere neden oluyor.

Manisa’nın Tarihi Değerleri Arasında Yer Alan Sultan Camii, Bakımsızlığı Ile Öne Çıkıyor Kültürel Miras Hiçe Sayılıyor (1)

“Yetkililerden talep ediliyor”

Başkan Zeyrek: “Şehir artık bir spor kenti olsun” Başkan Zeyrek: “Şehir artık bir spor kenti olsun”

500 yıldır kullanılan caminin içinde bulunan çatlaklar ve dış cephedeki duvarın bakımsızlığı, Manisa’da tarihi ve kültürel mekanlarının başında gelen Sultan Cami’nin kötü durumda olduğunu kanıtlıyor. Manisa’nın en eski beşinci camisi olan Sultan cami, Osmanlı mimarisine göre tasarlandığı belirtiliyor. Çok geniş bir alana yayılan Sultan Cami’nin etrafında imaret, medrese, hamam ve sıbyan mektebi bulunuyor. Cami Yavuz Sultan Selim’in eşi ve aynı zamanda Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi olan Ayşe Hafsa Sultan’ın emri ile mimar Sedefkar Mehmed Ağa tarafından yapıldığı biliniyor. Tarihi boyunca sadece bir kere restore edilen caminin restore çalışmaları 2007 tarihinde başlayıp 21 Mart 2008 tarihinde bittiği öne sürülüyor. Manisalı vatandaşlar, yetkililerden yardım talep ederek, tarihi caminin bakımının yapılması istiyor.

Manisa’nın Tarihi Değerleri Arasında Yer Alan Sultan Camii, Bakımsızlığı Ile Öne Çıkıyor Kültürel Miras Hiçe Sayılıyor (4)

Manisa’nın Tarihi Değerleri Arasında Yer Alan Sultan Camii, Bakımsızlığı Ile Öne Çıkıyor Kültürel Miras Hiçe Sayılıyor (2)

Muhabir: ALİ GÖZEN