Manisa'nın kendine has düğünlerin özellikle vazgeçilmez lezzeti olan Keşkek'in yapılış hikayesini Keşkek ustası Bayram Çakır'dan dinlemeye ne dersiniz?

2011 yılında UNESCO tarafından Türkiye’nin Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesine dahil edilen keşkek Manisalılar tarafından özel günlerin vazgeçilmez bir lezzeti. Manisa Keşkek'ini diğer anadolu mutfaklarında pişen keşkekten ayıran en önemli özelliği et yerine tavuk etinin tercih edilmesi.

Aslen Manisa'nın Karayenice köyünden olan Bayram Çakır yıllardır köy düğünlerinde koca kazanlarla Keşkek yapıyor.  Düğünlerde keşkek yapımına sabah namazının ardından başlandığını söyleyen Bayram Çakır;

"Ben yıllardır Köy düğünlerinde koca kazanlarla keşkek yapıyorum. Keşkek büyük emek ister saatlerce döve döve karıştırmak ister. Keşkek yapmak için sabah ezanında başlıyoruz ve öğle saatine kadar keşkek anca pişiyor." diyor.

Aslen Manisa'nın Karayenice Köyünden Olan Bayram Çakır Yıllardır Köy Düğünlerinde Koca Kazanlarla Keşkek Yapıyor (2)

Buğdayın akşamdan ıslatılması çok önemli diyen Bayram Çakır 'Keşkek'in' yapılış hikayesini şöyle anlatıyor;

"Akşamdan ıslattığımız buğdayımızı sabah ezanıylan bir ocağa koyuyorruz. Çünkü Keşkek pişmesi zaman isteyen bir yemek ve ne kadar iyi pişerse okadar lezzetli olur. Keşkeğin lezzetli olmasının sebebi odun ateşinde yapılması. Köy meydanında ateşi yakıyoruz. Kazanın önce altına tavuk etlerini diziyoruz ardından akşamdan ıslattığımız buğdayı döküyoruz ve harlı ateşin üzerine kazanı koyuyoruz. Üzerine suy, tuz ve zeytinyağı katıyoruz ve  kaynamaya bırakıyoruz.  Ara ara karıştırarak kaynamasını bekliyoruz. Kaynamaya başlayınca dibine tutmasın diye sürekli karıştırıyoruz. Buğday pişip de kıvamını alınca bu sefer dövme işlemi başlıyor.  Buğdayı döve döve karıştırma işlemi ise yaklaşık bir 40 dakka sürüyor. Bu dövme işleminden sonra keşkek kıvamını alıyor. Ve düğünlerde ikram ediliyor."

Muhabir: RESULENUR KANTAR