Manisa'ya yaklaşık 4 yıl önce cıvata üretim fabrikası kurarak sektördeki açığı kapatmaya çalışan Max Mothes Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Zaman firmanın yeni yatırımları hakkında bilgi verdi.
Gökhan Zaman,
“Max Mothes cıva üretim olarak Manisa’daki faaliyetlerimizi biraz daha tanıtmak istedik. Max Mothes cıvata olarak yaklaşık 4 yıl önce Manisa’ya yapmış olduğumuz yatırımı bundan sonraki süreçte de devam ettireceğimizi bunu paylaşmak istedim. Şuan yapmış olduğumuz yatırım 300 milyon TL’yi aştı. Ve dün almış olduğumuz yeni bir kararla önümüzdeki 8 ay içerisinde 200 milyon TL’lik yeni bir yatırım gerçekleştireceğiz. Amacımız tabi ki Manisa’da bugüne kadar eksik olan bağlantı elemanları sektörünün üretim tesislerinin bizim tarafımızdan kapatılması, beyaz eşyanın olsun, Organize Sanayi Bölgesi’nin son yıllarda gelişimi olsun bize şunu gösterdi. Manisa’da özellikle bağlantı elemanları sektöründe ciddi bir eksiklik var. Bu eksikliği Max Mothes olarak kapatma gereği duyduk. Tabi bizim açımızdan da yeni bir Pazar oluşturmuş olduk. Haliyle almış olduğumuz son kararlar doğrultusunda Alman ortağımızla önümüzdeki dönemlerde tekrardan Manisa’da yeni yatırım gerçekleştireceğiz. Hali hazırda işleyen cıva üretim fabrikamızın yanına bir ısı işlem tesisi yine bu sabah gerçekleşti. Beyaz eşyanın üretim merkezi Manisa. Ayrıca Manisa’da bir vida üretim merkezi kurma kararı aldık. Bununla alakalı bir bütçe oluşturup bunu paylaşacağız. Amacımız hem Manisa’ya faydalı olabilmek hem Türkiye’nin Avrupa oranıyla üretiminin daha ekonomik olduğunu ve Türkiye’deki üretimin Avrupa’daki kadar kaliteli bir üretim gerçekleşebileceğini bunu yurt dışındaki partnerlerimize kanıtlamak istiyoruz. Max Mothes olarak Gökhan Zaman olarak tarihinde ilk kez bir Alman cıvata üreticisinin Türkiye’ye yatırımını sağladık. Mutlu olarak söylüyorum ki son aldığım duyumlara göre bizim üretmiş olduğumuz ürünlerimizin yurt dışında birçok ülkede kullanıldıktan sonra bazı büyük Alman cıvata üreticileri biz neden Türkiye’ye yatırım yapmıyoruz diye geri dönüşler yaptılar. Çok büyük bir Alman şirketi benden Manisa’da bir lokasyon sordu. Yaklaşık 20-25 bin metrekarelik kapalı alanda yatırım yapmak istediklerini söyledi. Max Mothes olarak bu durum bizi gururlandırdı. Bizim atmış olduğumuz adımı yurt dışındaki cıvata üreticileri benimsemiş olmaları ve buradaki artıyı görüp Türkiye’ye yatırım yapmak istemeleri bizim açımızdan milli bir görevdi. Manisa’ya geldiğimiz andan itibaren basının Max Mothes firmasının tanıtılması noktasında ciddi desteğini aldık." ifadelerine yer veredi.
"Yüzde 99 ihracata yönelik çalışıyoruz"
İhracatta 2024 hedeflerinin 22 milyon Euro olduğunu kaydeden Gökhan Zaman,
“Max Mothes gruplar şirketinde şuan 250’ye yakın personelimiz var. Yüzde 99 ihracata yönelik çalışıyoruz. Son ihracat rakamlarımız 8 milyon Euro’nun üzerine çıktı. Covid döneminde yapılan bir yatırımdı. İlk 18 ay hiçbir şekilde faaliyet gösteremediğimiz dönemdi. Max Mothes 12 aydır tam randımanda çalışıyor. Buna rağmen 8 milyon Euro’luk ihracat hacmine ulaştık. Hedefimiz 2024 yılında yaklaşık 22 milyon Euro’yu başarmak” diye konuştu.
Manisa Gümrük Müdürlüğüne çağrı
Manisa Gümrükteki bazı prosedürlerden dolayı Manisa Organize Sanayi Bölgesindeki birçok firmanın üretiminin büyük bölümünü İzmir limanından ihracat ettiğine dikkat çeken Gökhan Zaman,
“Manisa ekonomisine fazla katkı sağlamamasının temel sebebi Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde yapılan üretimlerin ciddi bir oranı İzmir limanından ihraç edilmesidir. Her zaman ekmek yediğim il’e bir vefa borcum vardır. Max Mothes olarak bu kuralı bozduk. Biz ürettiğimiz bütün ürünleri Manisa Gümrük Müdürlüğü’nden ihracat ediyoruz. Dolayısıyla Manisa ekonomisine katkı sağlıyoruz. Buradan Manisa gümrüğüne de bir çağrı yapmış olayım. Gümrükte bazı prosedürlerin iyileştirilmesi ve değiştirilmesi durumunda burada OSB’de üretim yapan birçok firmada bu gümrüğü kullanmış olacak. Bazı revizyonlara giderse, kolaylaştırırsa gümrüğü kullana firma sayısı daha artacak. Bu da Manisa ekonomisine katkı sağlamış olacak. Biz ithalatta da Manisa gümrüğünü kullanıyoruz. Yapmış olduğumuz faaliyetler bu ilde kalsın. Sanayicilerle gümrük müdürlüğü bir araya gelerek sorunları çözmek gerekir. Daha hızlı işlemlere ihtiyaç duyuyoruz. Gümrük süreçleri hızlı ve seri işliyor olması gerekir” dedi.
Manisa’da ortakların olup olmadığını söyleyen Gökhan Zaman,
“Manisa’da ortağımız olduğuyla ilgili bilgiler bizim kulağımıza geliyor. Bu beyanı vereni de biliyorum. Max Mothes kurulduğu günden beri benim dışında bir ortağı yoktur. Bizim üçüncü bir ortağımıza ihtiyacımız yok. İnsanlar bizim ismimiz üzerinden kapılar açmaya çalışıyor. Manisa’da herhangi bir ortağımız yoktur” diye konuştu.