Öne sürülen iddialar göre, ekonomi yönetimi, çalışanların emeklilik dönemlerinde gelir kaybını telafi etmeyi amaçlayan yeni bir emeklilik düzenlemesini hayata geçirmeye hazırlanıyor. Orta Vadeli Program kapsamında yer alan ve bu yıl içinde uygulamaya konulması öngörülen Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES), çalışanlara emekli maaşlarına ek olarak ikinci bir gelir elde etme imkânı sunacak.
TES ile Otomatik Katılımlı Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) daha da geliştirilerek çalışanların birikimlerinin büyümesi hedefleniyor. Hali hazırda BES kapsamında çalışanların brüt maaşlarından her ay en az yüzde 3 oranında kesinti yapılıyor ve bu kesintiye devlet katkısı da ekleniyor. Yeni sistemde ise bu katkıya işverenin de dahil edilmesi planlanıyor. İşverenler, çalışanlarının SGK primleriyle birlikte TES katkısını da ödeyecek. Ancak, işveren katkısının ne kadar olacağı, çalışmalar tamamlandıktan sonra belirlenecek.
Yaş şartı 60’a çıkartılacak!
Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi'nde emekli olabilmek için en az 10 yıl sistemde kalmak ve 55 yaşına ulaşmak gerekiyor. Şartları sağlayan kişiler, emeklilik dönemlerinde birikimlerini aylık ödeme veya toplu para olarak alabilecekler. Bu sistem, sosyal güvenlik sisteminin yerini almayacak, ancak emeklilik döneminde ek bir gelir kapısı olacak.
Ayrıca kıdem tazminatı hakkı, sosyal güvenlik sistemi kapsamında korunmaya devam edecek ve TES'ten etkilenmeyecek. Bireysel Emeklilik Sistemi’nden emekli olabilmek için şu anda 56 olan yaş şartının, üzerinde çalışılan yeni düzenlemelerle 60’a çıkarılması da planlanıyor. TES için gerekli yasal düzenlemenin, Meclis’in 1 Ekim’de açılmasıyla birlikte gündeme gelmesi ve yıl bitmeden Meclis’e sunulması bekleniyor.