Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 10 ilde meydana gelen deprem, binlerce vatandaşın hayatını kaybetmesine neden oldu. 10 ilde yaşanan depremin yankıları halen sürerken gözler aktif fay üzerinde kurulan Manisa’ya çevrildi. Manisa’da Gediz grabeni üzerinde yer alan Manisa Fayı 40 kilometre uzunluğunda olup Yunusemre, Şehzadeler ve Turgutlu ilçelerinden geçiyor. Riskli bölgede bulunan Manisa’yla ilgili Mimar Ferdi Zeyrek’ten, önemli açıklamalar geldi. Zeyrek, Büyükşehir Belediyesi’nin acilen harekete geçmesi gerektiğini vurguladı.
“BU PARSELLER TAM FAY HATTININ ÜZERİNDE”
Manisa’da boydan boya geçen 2 fay hattının olduğunu vurgulayan Mimar Ferdi Zeyrek, “Bunlardan birincisi Kayapınar Mahallesi’nin arka tarafından başlayarak sırasıyla Keçiliköy, Unbuboköy’ün arkasından gelen Lalapaşa ve Mutlu mahallelerinin içerisinden geçiyor. Oradan Kocatepe ve 5 mahallenin yer aldığı bölge, Şehir Hastanesi’nin arkası ve sonrasında Turgut Özalp Mahallesi’nden geçerek Turgutlu ilçemize kadar bu fay hattımız uzanıyor. İkinci fay hattımız ise Kayapınar Mahallesi’nden başlayıp Keçiliköy’ün arka tarafından gelerek Uncubozköy’ün sırtlarında sona eriyor. Buradaki fay hatlarının gerçekliğini biliyoruz. Ama bunun karşılığında yeni yapılan imar planında Keçiliköy Bölgesinde açılan birçok imarın olduğunu, Lala Paşa ve Mutlu Mahallesi’nde Kentsel dönüşüm adı altında Yunusemre Belediyesi’nin bir çalışmasının olduğunu biliyoruz. Kocatepe Mahallesi ve bununla birlikte 5 mahallenin içerisine Şehzadeler Belediyesi’nin TOKİ ile birlikte yaptığı bir kentsel dönüşüm var. Turgut Özal Mahallesi Cezaevi Bölgesinde ise yeni imar planı çevresinde yeni parseller oluştuğunu biliyoruz. Şimdi bu parseller tam fay hattının üzerinde olan parseller. Eğer ki mevcut yapım şartlarıyla buradaki binalar olursa şu anda 10 ilde yaşanan deprem felaketini Manisa’mızda da görmemiz içten bile değil. Söz konusu mahallelerde ‘fore kazık ve jet groud’ inşaat tekniklerini kullanmalıyız. Nedir bu teknikler? Özellikle ‘fore kazık’ sistemi gibi temel yapım sistemlerini burada geliştirmeliyiz. İkincisi ise sıvılaşan zeminlerde zeminin sağlamlaştırmasını sağlayan jet groud sistemi. Bu sistemlerin bu alanlarda ve yeni imar alanlarında mutlaka uygulanması gerekmektedir. Eğer ki yeni yapılaşmalarda plan notlarına fore kazık zorunluluğu gelmez ise ileri de Manisa’mızı bekleyen bu depremlerde maalesef Hatay ve çevre illerde yaşadığımız felaketi yaşarız” dedi.
“DEPREM BÖLGESİNDEKİ TOPRAKLA AYNI ZEMİNİ İÇERİYOR”
Mimar Zeyrek, Gediz Nehri- Yeni Çevre Yolu arasında yeni açılacak imar adalarıyla ilgili, “Buraların zeminleri alüvyonlu zemin. Yani şu an Hatay’da yaşadığımız deprem bölgesindeki toprakla aynı zemini içeriyor. Bu zemin sıvılaşan bir zemin. Buradaki imar adalarına 8 ile 10 katlı binalar öngörülüyor. Eğer buradaki yapım sistemlerinde de jet kot ve fore kazık sistemi uygulanmazsa maalesef Hatay’da yaşadığımız depremi ileri de Kuşlubahçe’nin arka tarafları ve yeni imar adalarında yaşamak içten bile değildir. Bunların önüne geçmek adına bu bir fırsattır en azından yeni yapılaşan adalarda bu inşaat sistemleri kesinlikle plan notlarına işlenmelidir. Yeni yapılan tüm projelerde bu temel sistem uygulanmak zorundadır” diye konuştu.
“BAYRAKLI BELEDİYESİ ZORUNLU KILDI”
İzmir’in Bayraklı ilçesinde meydana gelen depremi hatırlatan Zeyrek, depremin ardından Bayraklı Belediyesi’nin bir karar alarak plan notlarına fore kazık zorunluluğu getirdiğini ifade etti. Zeyrek, “Şu anda Bayraklı Belediyesi inşaat yapıyorsanız bu fore kazık sistemini kullanmak zorundasınız. Aynı zorunluluğu Manisa Büyükşehir Belediyesinden de bekliyoruz. Bu kesinlikle plan notlarına işlenmeli ve yeni yapılacak bütün planlarda bu sistemler uygulanmalıdır” ifadelerini kullandı.
“MEVCUT YAPILARDA YENİLENME ŞART”
Mevcut yapılarla ilgili de konuşan Zeyrek, “Birinci sorunumuz yeni yapılaşmalar ikinci sorunumuz ise mevcut yapılar. Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin bütün işlerini bırakıp yapması gereken temel işi şudur. Tek tek özellikle 2000 yılından önce yapılan bütün binalardan numuneler alıp depreme dayanıksız gördükleri binaları bir an önce tahliye edip buraları kentsel dönüşümle yenilemelidir. En önemli sorunumuz şu anda bunlardır. Manisa Büyükşehir Belediyesi’nden bunu mutlaka talep ediyorum. Kolay bir olay değil. Ama şöyle yapılmalı ilk başta imar adaları belirlenmeli. O adalarda yaşayan insanlar başka noktalara tahliye edilmeli. İnsanların insiyafitine bırakmamak gerekiyor. Bu binalar yenilendikten sonra devir daim sistemiyle belediye şehri bir an önce yenilenmek zorunda. Eğer yenilenmezse bugün o insanlar evlerinden çıkmak istemeyecekler, size direnç gösterecekler bu dirence karşılık vermezseniz yarın bir gün karşımıza Kahramanmaraş’ta ve Hatay’da yaşanalar Manisa’mızın da başına gelecek. Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin kesinlikle böyle bir sorumluluğu ve yükümlülüğü vardır. Onu yerine getirmelidir. Eski binaların deprem testini yapıp, yeni sistemlere uygun binalar inşa ermek zorundadır.” diye konuştu.
LEYLA DOĞAN