OSB Atıksu Arıtma Tesisi, günde 20 bin metreküp kapasiteye sahip olup ülkemizde bulunan mevcut Atıksu arıtma tesislerine göre daha ileri teknolojilere sahip. Bölgede bulunan 3 tesis birbirine altyapı sistemleri ile bağlanmış olup entegre çalışabiliyor. Bu tesisin modern ve yüksek kapasiteli altyapısı, sanayi atık sularının etkin bir şekilde arıtılmasını sağlayarak çevreye zarar vermeden bertaraf edilmesine katkıda bulunuyor.

Türkiye Çevre Haftası etkinlikleri kapsamında “Hepimizin Bir Dünyası Var” temasıyla Manisa’nın Yunusemre ilçesinde yer alan Manisa Organize Sanayi Bölgesine ait III. Atıksu Arıtma Tesisi’ne teknik gezi gerçekleştirildi.

Mosb, Kapılarını Öğrencilere Açtı (5)

Gerçekleştirilen teknik geziye Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdür Yardımcısı Hülya Öncü, Şube Müdürleri ve kurum personeli ile Dündar Çiloğlu Lisesi öğrencileri katıldı.

Kurum personeli ve öğrencileri, Manisa Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Funda Karaboran ve OSB Atıksu Arıtma Tesisi Sorumlusu Çevre Mühendisi Saide Çeliktaş, III. Atıksu Arıtma Tesisi’nde karşıladı.

Öğrencilere ilk olarak tesis hakkında sunum eşliğinde OSB Atıksu Arıtma Tesisi Sorumlusu Çevre Mühendisi Saide Çeliktaş tarafından OSB ve atıksu tesisinin çalışma şekli hakkında teknik bilgiler verildi.

Mosb, Kapılarını Öğrencilere Açtı (2)

OSB Atıksu Arıtma Tesisi Sorumlusu Çevre Mühendisi Çeliktaş, 1964 yılında kurulan Manisa Organize Sanayi Bölgesi, Türkiye'de kurulan ikinci ve en gelişmiş organize sanayi bölgelerinden biri olduğunu vurgulayarak, bugün 10 Milyar USD dış ticaret hacmi ve 62 bin 500 çalışanı ile Manisa OSB’nin, yerli ve yabancı yatırımcılar için cazibe merkezi olduğunu vurguladı.

“200’den fazla firmaya ev sahipliği yapıyor”

15 Milyon metrekarelik alan üzerine kurulu olan Manisa OSB, yüzde 20'si doğrudan yabancı ve yabancı ortak yatırımcılardan oluşan 200'den fazla firmaya ev sahipliği yapıyor. Manisa OSB, karma üretim yapısına sahip olmakla birlikte, yoğun olarak beyaz eşya ve otomotiv yan sanayi sektörlerinde üretim yapılmakta olup eğitim, sosyal sorumluluk, enerji ve lojistik alanlarında örnek projeleri hayata geçirdiği belirtildi. Pek çok üst yapı hizmetleri ve mükemmel altyapısı ile yatırımcılarına rekabetçi bir yatırım ve üretim ortamları sağladığı açıklandı.

Mosb, Kapılarını Öğrencilere Açtı (6)

“Üçü birbiriyle bağlantılı arıtma tesisiyle örnek”

Manisa OSB'nin ilk arıtma tesisinin 1993 yılında kurulmuş olup, günlük 6 bin 500 metreküp kapasiteye sahip, ikinci arıtma tesisinin ise 2001 yılında devreye girmiş olup, günlük 15 bin metreküp kapasite ile çalıştığı öğrenildi. Her iki tesisin de sanayi atık sularını aynı noktadan Karaçay Deresi'ne deşarj ettiği ve tesislerin çevre izin ve lisans belgelerine sahip olup, faaliyetlerine kesintisiz devam ettiği vurgulandı.

“Günde 20 bin metreküp su kapasiteli”

III. Atıksu Arıtma Tesisinin, 2021 yılında inşasına başlanmış ve 2023 yılında tamamlanarak hizmet vermeye başladığı ve tesisin günde 20 bin metreküp kapasiteye sahip olarak ülkemizde bulunan mevcut Atıksu arıtma tesislerine göre daha ileri teknolojilere sahip olduğu vurgulandı.

Bölgemizde bulunan 3 tesisin de birbirine altyapı sistemleri ile bağlanmış olup entegre çalışabildiği III. Atıksu Arıtma Tesisinde enerji kesintisi durumunda tüm tesisi çalıştırabilecek kapasitede jeneratör sistemleri kurulu olduğu, atık sularını Çapaçarık Deresi'ne deşarj eden bu tesisin nihai havzasının da Gediz Nehri olduğu ifade edildi.

Mosb, Kapılarını Öğrencilere Açtı (4)

Bu tesisin modern ve yüksek kapasiteli altyapısı, sanayi atık sularının etkin bir şekilde arıtılmasını sağlayarak çevreye zarar vermeden bertaraf edilmesine katkıda bulunduğuna dikkat çekildi.

Teknik geziye katılan kurum personeli ve öğrenciler daha sonra OSB Atıksu Arıtma Tesisi Sorumlusu Çevre Mühendisi Çeliktaş öncülüğünde tesisi gezerek yerinde bilgiler aldı.

Öğrencilerin en çok dikkatini çeken konu ise tesise giren atık suyun berrak ve tertemiz şekilde çıkmasını yerinde görmeleri oldu.

Mosb, Kapılarını Öğrencilere Açtı (3)

Muhabir: TURGAY DUYAR