Dünyaca ünlü Sümerolog ve yazar Muazzez İlmiye Çığ, 110 yaşında Mersin'de tedavi gördüğü hastanede hayata veda etti. Türkiye'nin ilk kadın Sümeroloğu olan Çığ, bilim dünyasında sayısız başarıya imza atmıştı.
Ölüm haberini Kaynak Yayınları, "Son Sümer Kraliçesi, değerli yazarımız Muazzez İlmiye Çığ'ı kaybettik" ifadeleriyle duyurdu.
Muazzez İlmiye Çığ Kimdir?
1914 yılında Bursa’da doğan Muazzez İlmiye Çığ, 1926 yılında Bursa Kız Muallim Mektebi'ne girdi ve 1931'de mezun olarak öğretmenlik mesleğine adım attı. 1936'da Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Hititoloji Bölümü'ne kayıt yaptırdı ve 1940 yılında diplomasını alarak Antik Şark Eserleri Müzesi’nde çivi yazılı tabletlerin tasnifi üzerinde çalışmaya başladı.
Kariyerinde birçok ilke ve başarıya imza atan Çığ, Heidelberg Üniversitesi’nde araştırmalar yaptı, Hitit sergisini uluslararası platformlara taşıdı. Sümer ve Asur uygarlıkları üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Çığ, Türk kadın haklarının savunucularından biriydi.
Eserleri ve bilim dünyasına katkılarıyla adını tarihe altın harflerle yazdıran Muazzez İlmiye Çığ, Türkiye'nin aydınlık yüzü olarak hafızalarda yaşayacak.