Manisa’nın deprem gerçeğini sürekli dile getiren ve daha önceki açıklamalarında Manisa’da 7 ve üzerinde bir deprem beklendiğini dile getiren Prof. Dr. Naci Görür Manisa’nın deprem gerçeği ve Manisa’nın deprem dirençli hale getirilmesi ile ilgili konuştu.
Manisa’nın Gediz Grabeninde yer aldığını Manisa’nın çok ciddi bir deprem kenti olduğunu söyleyen Naci görür;

Çinli BYD araç yetiştiremiyor: Bu sorunu Manisa fabrikası çözecek! Çinli BYD araç yetiştiremiyor: Bu sorunu Manisa fabrikası çözecek!

“Manisa çok ciddi bir deprem kentidir. Özellikle Gediz Grabeninin içerisinde yer alan bir kentimizdir. Gediz Grabeni İzmir Aydın horstu dediğimiz yerin 13-14 km derinliğine giden büyük bir fay sistemidir. Manisa’nın kendisi bilimsel tabirle konuşursak bu Gediz Grabeninin normal fayının tavan bloku üzerinde. Bu böyle olunca normal faylar zamanı geldiğinde oldukça büyük depremler üretebilirler. Nitekim Manisa’da büyük depremler çok olmuştur. Tavan blokunun kuzeye doğru kaymasıyla bu depremler meydana gelir. Bu kaymalarda yerin 12-13 km gibi altında asıl deprem oluşturan yerler o fay üzerinde olur. Yeryüzünde belki göremezsin ama bu tavan bloku burada kendi için yüzeyde de faylar var o faylarda da deprem olabilir.” Diyerek Manisa’da olası bir depremim tehlikesini dile getirdi.

“Manisa sürekli depreme maruz kalacaktır”
 

On üç milyon yıldan beri depremlerin süre geldiğini ve milyonlarca yıl daha süreceğinin altını çizen Naci Görür Manisalıları uyardı. Manisa Gediz Grabeninin güney sınırında ki fay 7 ve üzeri deprem üretmeye kapasitesi müsait diyen Naci Görür;
“Manisa sürekli depreme maruz kalacaktır. Bu depremi böyle günlük düşünmemek lazım bugün olacak mı, yakında olacak mı bunları bırakmak lazım. Aşağı yukarı 13 virgül 6 milyon seneden beri Manisa yöresinde depremler ola gelmekte. 13 milyon yıldan beri sürüyor ve daha milyonlarca sene de devam edecektir. Bu depremler büyük depremler geldiği zaman Manisa Gediz Grabeninin güney sınırında ki fay, 7 ve üzeri deprem üretmeye kapasitesi müsait.
Bu depremler olursa Manisa’da çok sayıda zaiyata neden olabilir, bizi üzebilir. Depreme bakarken ne zaman olacak, nasıl olacak bunları bir tarafa bırakmak lazım.” Dedi.

Ekran Görüntüsü 2024 04 30 182623

Manisa’yı depreme dirençli hale getirmek şart

Manisa’yı deprem dirençli hale getirmemiz lazım. Deprem dirençli Manisa dememiz lazım diyen Prof. Dr. Naci Görür;

“Manisa’da büyük deprem olduğu zaman biz çok acı çekeriz. Yapılacak şey Manisa’yı depreme dirençli hale getirmek. Manisa’yı depreme dirençli hale getirmek ne demek? Manisa büyük bir depreme maruz kaldığı zaman o depremi minimum hasarla, minimum can kaybıyla, atlatması demektir.
Dünyada birçok ülkede öyle kentler deprem dirençli hale getirilmiştir. Tayvan’da, Japonya’da Meksika’da… Bizimde bunu yapmamamız için hiçbir neden yoktur. Manisa’yı deprem dirençli hale getirmemiz lazım. Deprem dirençli Manisa dememiz lazım.”

Deprem dirençli Manisa, yapı stoku demek değildir

Manisa’yı deprem dirençli yapmak için Manisa’yı oluşturan bileşenlerin deprem dirençli yapmak lazım diyen Naci Görür; ‘Yönetim, halk, alt yapı, yapı stoku, eko sistem, çevre ve ekonomi’ gibi unsurlarının deprem dirençli hale getirmesinin altını çizdi.

Görür;

“Deprem dirençli Manisa, sadece yapı stokunun yapıldığı, yeni evlerin yapıldığı Manisa değildir. Bir kenti deprem dirençli yapmak için sadece yapı stokuna eğilmek olmaz. Bütün Manisa’yı yenilesen deprem geldiği zaman hepsini yıkar. Manisa’yı deprem dirençli yapmak için Manisa’yı oluşturan bileşenleri deprem dirençli yapmak lazım. Onlarda nedir? Yönetim, halk, alt yapı, yapı stoku, eko sistem, çevre ve ekonomi unsurları deprem dirençli hale getirirsen Manisa’da deprem dirençli hala gelir. Büyük bir deprem geldiği zamanda fazla kayıp vermeden depremi atlatabilir.  Yönetimi düzenlemek lazım bu kentin yönetimi belediye meclisiyle, sadece belediye meclisi ve belediye başkanın düşüncesiyle olmamalı. Önce bu kentin mikro bölgeleme çalışması yapılıp arzın dinamiği, yeraltının yapısı özelliği, depremin Manisa’ya vereceği zararı, nasıl vereceği zararı, Manisa’nın zemini ile deprem dalgalarının etkileşimini, davranışlarını, deprem dalgalarının hızlarının artışını, nerede azaldığını, nerede sıvılaşma olup olmadığını bütün bunları çalışacaksın. Bunları yapmadan ortaya koymadan, bu kenti idare edemezsin. Belediye başkanı olarak normal belediyecilik yaparsın ama deprem konusunda bu kenti yönetemezsin deprem dirençli yapamazsın.” dedi.

“5 tane kaçak balkon halkın kendisi çıkıyor”

Manisa halkının eğitilmesi ve deprem bilinçli yapmalısı gerektiğine dikkat çeken Naci Görür; “maalesef bizde öyle değil. Bizde belediye başkanı arkasını dönse 10 tane kaçağı yapan halkın kendisi oluyor, 5 tane kaçak balkon halkın kendisi çıkıyor diyerek halkın öncelikli olarak kendisinin bilinçlenmesinin gerektiğinin altını çizdi.

Konuşmasına;

“Mekan kullanımını, büyümesini gelişmesini, yerleşmesini, ne tarafa doğru yayılacağını, ne tarafa büyüyeceğini, nerde kaç katlı bina yapacağını, nerede yeşil alan olup olmayacağını, bugün belediye meclisi parmaklarıyla karar veriyor, yanlış. Belediye meclisi buna karar veremez. Bu ancak mikro bölgeleme esaslarına bağlı olmalı bunu için bir yasa gerekli, bu çalışmalarda yapılmalı. 
Manisa bu çalışmaları yapıp önüne koymuşsa, koymamışsa deprem yönünden Manisa’yı yönetemez. Doğru işler yapamaz yani. Manisa halkını eğitmelisin deprem bilinçli yapmalısın ki Manisa deprem dirençli hale gelsin. Depreme ters bir şey depremde zarar görecek bir şeyi Manisalının kendisi izin vermemeli, önce onun kaşı çatılmalı, yanlış bir iş yapılmışsa imarda ve iskanda doğrudan doğruya Manisalının kaşı çatılmalı onu yapanın yakasına yapışmalı. Ona müsaade eden belediye başkanının yakasına yapışmalı. Ama bizde öyle değil. Bizde belediye başkanı arkasını dönse 10 tane kaçağı yapan halkın kendisi oluyor, 5 tane kaçak balkon halkın kendisi çıkıyor. Afetle ilgili imar ve iskan affı yapsan, yapanları sırtında kendisi taşıyor. Bu halkla böyle bir düşünceyle deprem dirençli yapamazsın. Deme ki halk eğitimli olacak.” Diye devam etti.

Alt yapıdan sonra yapı stoku

Alt yapının özellikle altını çizen Görür;

 “Birincisi yönetim, ikincisi halk eğitimi, üçüncüsü alt yapı… Mesele bina meselesi değil. Kentin tümü işlevsel olmalı, çalışıyor olması lazım, alt yapıyı da deprem gelmeden önce yapacaksın. Deprem gelmeden önce barajına bak, yoluna bak, heyelan yapacak yere bak, itfaiyene bak deprem gelmeden önce onlara bakacaksın deprem dirençli hale getireceksin. Alt yapıdan sonra yapı stoku tamam. Depreme dayanıklı olmayan yerleri yıkacaksın dayanıklı hale getireceksin.” Dedi.

Muhabir: EYLEM TUNÇ