Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Çevre Mühendisleri Odası İzmir şubesi, oluşan yangınlarla ilgili basın açıklaması yayımladı. Basın açıklamasında, orman yangınlarının yüzde 90’nın insan kaynaklı oluştuğunu belirterek, gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini ve 2024 yılının başlangıcından itibaren bin 830 orman yangının çıktığı belirtildi. 

Ne Kadar Ormanlık Alan Yandı Çevre Mühendislerinden Önemli Açıklama (3)


 9 bin 114 hektar alan kül oldu!

Türkiye genelinde, sıcak hava dalgalarıyla beraber haziran ayında başlayan ve çoğunluğu İzmir olmak üzere Ege Bölgesi’nde görülen orman yangınlarının temmuz ayında devam ettiğini açıklamalarında yer veren Çevre Mühendisleri Odası İzmir şubesi, “Kapımıza kadar dayanan yangınlar sonucunda bazı mahalleler boşaltılırken, çok sayıda insanımız bu yangınlarda yaşamını yitirmiştir. Yanan alanlarda ise sadece ağaçlar ve bitki örtüsü değil, o ekosistemin ve tarım alanlarının tüm bileşenleri de yok olmakta veya yaşam alanlarını terk etmek zorunda kalmaktadır. Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) paylaşımlarına göre, 2024 yılı 1 Ocak- 20 Temmuz tarihleri arasında Türkiye genelinde meydana gelen bin 830 orman yangınında 9 bin 114 hektar alan yanmıştır. 20-21 Haziran 2024’de Diyarbakır Çınar ile Mardin Mazıdağı ilçeleri arasındaki ekili alanlarda resmi olmayan verilere göre bin 500 hektarın üzerinde alan yok olurken, İzmir ve çevresinde Selçuk (350 hektar), Çeşme – Germiyan, Menderes (150 hektar) Çeşme Delikli Koy, Bergama, Manisa Soma Deniş, Foça ve Gaziemir’de orman yangınlarında resmi olmayan Avrupa Orman Yangıları Bilgi Sistemi (EFFIS) verilerine göre toplamda 2 bin hektarın üzerinde alan etkilenmiştir. Bununla birlikte Diyarbakır-Mardin’deki yangınlarda 15 sivil, İzmir Çeşme Deliklikoy’daki yangında 3 sivil, Bergama’daki yangında ise Bergama Orman İşletme Müdürü hayatını kaybetmiştir” ifadeleri kullanıldı. 

Ne Kadar Ormanlık Alan Yandı Çevre Mühendislerinden Önemli Açıklama (4)

YKS ek yerleştirme sonuçları açıklandı! YKS ek yerleştirme sonuçları açıklandı!

300 hektar alan orman sınırları dışına çıkarıldı

Çevre Mühendisleri Odası İzmir şubesi, OGM’nin verilerine göre, orman yangınlarının insan kaynaklı ortaya çıktığını öne sürerek son olarak açıklamada şunlar belirtildi:

“Orman alanları, ormancılık amacı dışındaki tahsisler (turizm, enerji, sanayi ve yerleşim gibi) ile baskı gördüğü ve insan ile temasının arttığı gözlemlenmektedir.  Bu noktada orman arazilerinin orman vasfından çıkartıldığı kararları endişe ile takip etmekteyiz. 28 Haziran 2024 tarihli Artvin, Bitlis, İstanbul ve İzmir illerinde bulunan bazı alanların orman sınırları dışına çıkartılması hakkında karardan sonra, 17 Temmuz 2024 tarihli Cumhurbaşkanı kararı ile Manisa’da, Balıkesir’de (Balya, Bigadiç ve Dursunbey), Amasya’da, Kastamonu’da, Muğla’da, Samsun’da, Sinop’ta ve Sivas’ta yaklaşık olarak 300 hektar alan orman sınırları dışına çıkarılmıştır. Her ne kadar, mevzuat gereği, orman sınırları dışına çıkarılan alanın en az iki katı büyüklüğündeki arazilerde orman tesis edilmesi gerekse de bu kararların uygulamasına yönelik işlemler ve tahsis edilecek alanları ormanların sağlığı ve sağlayacağı ekosistem hizmetleri açısından ne derece uygun olduğu hakkında endişe duyulmaktadır.  Bu uygulamalar ile ekoloji, ziraat dengeler ile oynanırken başta yangına hassas bölgeler olmak üzere ileride çıkacak orman yangını sayılarında da ivmelenmeye neden olacağı göz ardı edilmemelidir.  Bu konuda yetkililere çağrıda bulunuyor ve kamuoyu vicdanında kabul görmeyen bu kararların gözden geçirilmesini talep ediyoruz. “
 

Ne Kadar Ormanlık Alan Yandı Çevre Mühendislerinden Önemli Açıklama (2)

Muhabir: ALİ GÖZEN