NE VARSA ANADOLUDA VAR
Trabzon’dan, Adana, Ankara, İstanbul, İzmir’e kadar dolaştığım ve seminer verdiğim okul ve kurum sayısı Konya- Kadınhanı okulları ile birlikte 467 yi buldu. Eğitim seminerlerim dolayısıyla birçok okul ve kurumları yakından tanıma imkânım oluyor. Dolayısıyla gezdiğim ve gördüğüm yerlerdeki olumlu ve olumsuz eğitim izlenimlerimi köşemde yazıyorum. Yazmakla kalmıyorum ilgili mercilere de bu tespitlerimi arz ediyorum. “ Bunca Alt Yapı Yatırımlarına Rağmen Eğitimde Neden Belimizi Doğrultamıyoruz?” başlıklı üç bölümlük yazımı Sayın Cumhurbaşkanımıza, “ Açık Mektup” başlıklı yazımı da sayın bakanımıza arz ettim. (Yazılarım ı sitemde yer almaktadır. )
Geçtiğimiz hafta da torun görmeye gittiğim Konya’da eğitimin koltuğunda oturan İl M. Eğt. Yard. Sayın Servet Altıntaş kardeşim, Meram İlçe M. Eğit. Şube Müdürü Sayın Hasan Öztekin Bey ile emekli M. Eğit. Müd. Yard. Sayın M. Nuri Günaydın kardeşlerim ben gitmeden seminer programımı hazırlamışlar. Sınıf arkadaşım Abdurrahman Çınar beyin de katkısıyla ilk seminerimi dört sene müşterek anılarımızın olduğu okulumuzun salonunda eski sınıf arkadaşlarımın da teşrifleriyle Okul Müdürü Sayın Süleyman Eşit beyin daveti ve Müd. Yard. Sayın Bayram Dikmen Bey kardeşimin de organizesiyle Proje Kız İmam- Hatip lisesi öğrencileriyle beraber oldum. Okulda, diğer okullarda gözüme çarpan olumsuzluklardan hiç birine rastlamadım. Okulda olması gereken seviyeli, oturaklı bir öğrenci profili vardı. Beni ve arkadaşlarımı bu öğrenci profili ile buluşturan, misafir eden Okul Müd. Sayın Süleyman Eşit beyle, Sayın Bayram Dikmen Bey kardeşlerime çok teşekkür ediyorum.
11 Mart Çarşamba günü de Kadınhanı İlçe M. Eğit. Müd. Sayın Mehmet Yavuz beyefendinin de davetiyle Kadınhanı Bel. kültür salonunda sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki oturumla Kadınhanı okullarıyla beraber oldum. Kadınhanı okullarında dikkatimi çeken ne oldu biliyor musunuz? Bugüne kadar seminer için gittiğim her salonun veya okul bahçesinin dışında bir öğretmen gurubunun, diğer köşesinde de öğrenci grubunun bazen de öğretmen öğrenci beraberce sigara içtikleri artık kanıksadığım görüntülerdi. Biraz gecikme ile gittiğim salonun dışında hiçbir öğrenci gözükmüyordu. Sandım ki daha öğrenciler gelmemiş. Salonun dışında bizi bekleyen Edeb. Öğret. Sayın Fatma Yetiş hanımefendi salonda öğrencilerin bizi beklediğini söyleyince doğruca salona geçtik. 300 öğrencinin doldurduğu salonda inanır mısınız, sanki bir mabet sessizliği vardı. Ayrıca öğrencilerin kılık kıyafetleri itibariyle salonda gözü tırmalayan en ufak bir görüntü yoktu. Egede gezdiğim bazı okullar gözümün önüne geldi. Saçlarının yarısı kırmızı, yarısı yeşil, yüzü, gözü boyalı, saçları kuaför elinden çıkmış yırtık pantolonlu öğrencilerden hiçbir görüntü yoktu. Her iki oturumda da gerek erkek, gerekse kız öğrencilerde en küçük olumsuz bir davranış görmedim. İçimden “Ne varsa yine Anadolu’da var” dedim bir buçuk saat süren eğitim seminerlerim ilgiyle dinlendi.
Seminer sonrası İlçenin Kaymakamı Sayın Osman Güven beyefendiyi makamında ziyarette ettim. Zarif, nahif beyefendi kişiliğiyle beni ve müdür beyi makamında nezaketle misafir eden Kaymakam beyi sohbetimiz anında eğitime duyarlı bir mülki amir olarak buldum ve mutlu oldum. Yıllar önce bana çok büyük sıkıntılar yaşatan Kırkağaç’ta çalıştığım Kaymakam(….. ) anımsadım( Dünü bilmeyenler Bugünün Kıymetini Anlayamazlar. “ Kadirkeskin.net te” ) ve müdür beye imrendiğimi söylediğimde:
İlçe M. Eğit. Müd. Sayın Mehmet Yavuz Bey: “ Sayın hocam biz Kadınhanı’nda eğitim camiası olarak bir aileyiz. ‘Kaymakam olmasaydım kesinlikle öğretmen olurdum’ diyen başımızda eğitim gönüllüsü Kaymakamımız Sayın Osman Güven beyefendi var. Sayın kaymakamımız garip gurabayı gözeten, öğrenci evlerini ziyaret ederek onların sofralarına oturan, kibir ve gururdan uzak tam bir devlet adamı. Eğitimle ilgili sorunlara daima öncelik vermekte ve çözümünü takip etmektedir. Her hafta aksi bir durum olmadıkça bir okulumuzu ziyaret ederek öğretmenlerimizle ve öğrencilerimizle beraber olmaktayız. Eğitim sorunlarını birebir yerinde dinleyerek alınacak tedbirleri yerinde karar vererek gecikmesizin gerçekleştirilmesine kaymakamımız öncülük etmektedir. Başarılı öğretmen ve öğrencilerimizi ödüllendirerek onları motive edip başarılarının yaygınlaşmasını sağlamaktadır. Özellikle okulların ders araç, gereç donanımı konusunda okul müdürlerinden, öğretmenlerden ve öğrencilerden gelen taleplere çok büyük önem vermektedir. Zaman zaman kendi aracını dahi tahsis ederek okulların istediği araç ve gereçleri temini konusunda büyük hassasiyet göstermektedir”
Öğretmen arkadaşlardan aldığım bilgiye göre de; İlçe M. Eğit. Müd. Sayın Mehmet Yavuz beyi bir amir değil bir ağabey gibi gördüklerini her türlü sorunlarını çekinmeden kendisine arz ettiklerini, okulların fiziki şartlarının iyileştirmesi için Kaymakam beyle el ele vererek hiçbir talebimiz sümen altı edilmemektedir. Okulların ihtiyaçları gerek yerel imkânlar, gerekse bakanlık bütçesinden ödenekler ile öğrencilerimizin daha güzel ortamlarda eğitim almaları için Kaymakam beyle her türlü gayreti göstermektedirler.
Rahmetli Ayhan Songar unutulmayın bilim adamlarımızdan biridir. Manisa Lisesi olarak konferans için davet ettiğimizde, kaldığı otelde geç vakitlere kadar yaptığımız sohbetin tadı hala belleğimde.. Rahmetli o gün: “ Türkiye’de iki tür bürokrat var. Biri koltukla yükselenler, diğeri ise koltuğu yükseltenler. Maalesef ülkemiz koltukla yükselenlerin sıkıntısını çekiyor” demişti. Kadınhanılı öğretmenler Kaymakam beyle İlçe M. Eğit Müdürünü “ Amirleri olarak değil, adeta bir ağabey gibi görüyoruz” deyince büyük bir ilimizin ilçe M. Eğit. Müdürünü hatırladım. Müdür bey sekreterine bir defter vermiş. Sekreter önce sizi ‘ Kimsin, nerelisin, ne hakkında görüşeceksin?’ gibi ahret sualine tabi tutuyor, deftere yazıyor, içeride müdür beye sunuyor. Müdür bey kabul ederse içeri giriyorsun. Personeli ile arasına duvar örmüş. Bu tür bürokratların yapacağı hizmeti takdirlerinize sunuyorum. Yalnız bu tiplerin sayısı ülkemizde maalesef az değil.
Gördüğüm kadarıyla Kadınhanı’nda bir Anadolu çocuğu olan Kaymakam Sayın Osman Güven beyefendi ile yine bir Anadolu çocuğu olan İlçe M. Eğit. Müd. Sayın Mehmet Yavuz Bey kardeşim aralarındaki uyum ve birliktelikle koltuğa değer katan öğretmeni, öğrencisi ve velisiyle Anadolu ilçesinde hizmet üreten kardeşlerim. Bu uyum akabinde başarıyı da getirmiş. Akademik başarının yanında ilçede Avrupa Birliği Erasmus Projeleri, Konya Ovası Projesi ve Mevlana Kalkınma Ajansı hibe destekli kitap okuma ve sosyal sorumluluk projeleri, Gençlik ve Spor Bakanlığı destekli projeler başarı ile uygulanmaktadır.
Tipik bir Anadolu kasabası olan Kadınhan’ındaki okullarda gördüğüm eğitim ve öğretim beni umutlandırdı.” Ne varsa yine Anadolu’da var” düşüncemi tekrarlayarak ilçeden ayrıldım. Hele hele kültürel faaliyetlerin organizesi ile görevli genç Meslektaşım Sayın Fadime Yetiş hanımefendinin görev heyecanı da beni ayrıca dikkatimi çekti. Görev aşkı nedeniyle kendilerini tebrik ediyorum.
Başta Kaymakam Sayın Osman Güven beyefendi olmak üzere ilçe Milli Eğitim Müdürü ve Kadınhanı’n tüm eğitim camiasını kutluyorum. Başarılarının devamını diliyorum. www.kadirkeskin.net