Merhabalar. Ben Önder Alper. Yirmi yıla yakın bir süredir, köpek eğitmenliği yapmaktayım. Ayrıca köpek beslenmesi ve köpek davranışları başta olmak üzere köpeklere dair konularda danışmanlık hizmeti veriyorum.  Bu günden sonra Çarşamba günleri internet sitesinde, Perşembe günleri de Meydan Gazetesinde sizlerle birlikte olarak, köpekler hakkında bilgi paylaşımı yapmaya çalışacağım.

Öncelikle “neden köpek?” diyerek konuya girecek olursak, iyi bir başlangıç yaparız diye düşünüyorum.

Evcil köpeklere baktığımızda 14 bin yıl, evcilleştirmenin başlangıcına baktığımızda ise 20 bin yıldan fazla bir geçmişi köpekler ile birlikte paylaşmışız. Bu zaman aralığı köpeğin ilk evcilleştirilen hayvan olduğunu bizlere göstermektedir. 

Evcilleştirme süreci mağaralarda yaşadığımız dönemlere uzanıyor. Bu dönemde avcı insan toplulukları avlarının artıklarını mağara çevresine attıkları için, kurtlar mağara çevresine gelerek artıklardan beslenmeye başlamışlar. Bu beslenme alışkanlığı zaman içerisinde kurtların mağara çevrelerini sahiplenmesine ve bu sahiplenmede alanları korumalarına sebep olmuş. Bunu gören insanoğlu, bu sefer kurtları özellikle beslemeye ve üreyen kurtların yavrularının arasında seçim yaparak seçmeli üretime yani seleksiyon çalışmaları yapmaya başlamışlar. Bu çalışmalar sonucunda yıllar sonra evcil köpek ortaya çıkmış.

(Tabi ki bu noktada evcil ve ehli kelimelerinin farkına bakmamız lazım. Ehli; yabani olup eğitim yöntemleri ile insanla yaşamaya alıştırılan hayvanlar için kullanılır. Bu hayvanların yavruları tıpkı ebeveynleri gibi yabani olarak doğarlar.

Evcil; Yabani olup eğitim yöntemleri ile insanla yaşamaya alıştırılan hayvanlar ile yapılan nesil yani seleksiyon çalışmaları sonrasında, insanla yaşamaya yatkın olarak dünyaya gelen hayvanlara denir.)

Farklı coğrafyalarda ortaya çıkan bu köpek ırklarının birbirleri arasında üretilmeleri ile birçok köpek ırkı oluşmuştur. Yani köpek hem ilk evcilleştirdiğimiz hem de doğada var olmayıp bizim tarafımızdan üretilen bir hayvandır.  Bu yüzdendir ki hayatı hep insana bağımlı olarak sürdürmüş, pek çok alanda bizlere yardımcı olarak gelişimimize büyük katkı sağlamıştır. Yani onlara çok borcumuz vardır ve bu borç sebebiyle onlarla olan birlikteliğimize devam etmemiz, bunu yaparken de onlar hakkında bilgiler edinerek doğru bir birliktelik olması adına çaba göstermemiz gerekmektedir. 

Ayrıca 20 bin yıldır yaşanan bu birliktelik nasıl ki köpeklerin genlerine işlemişse, aynı şekilde bizimde genlerimize işlemiştir. İnsanların hayatlarını bir evcil hayvan ile paylaşmalarının tekrar doğaya yakınlaşmak ve doğru bir psikoloji açısından pek çok faydaları vardır. Bu faydalardan önümüzdeki yazılarımızda inşallah bahsedeceğiz.