Manisa Sosyal Bilimler Lisesi,  Erasmus+ K201 Okul Eğitiminde Karma Ortaklıklar Projesi Era’sMuse - Çağın İlham Perisi (New Era's Museums: SteamTeachingEnvironmentsforSecondary School Education- Yeni Çağın Müzeleri: Orta Öğrenim için Fen Teknoloji Mühendislik Sanat Matematik Öğretim Çevreleri)  kapsamında NFT Galerisi etkinliği gerçekleştirdi.  Okulun konferans salonunda gerçekleşen etkinlikte Manisa Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Mehmet Nuri Öğüt STEAM ve NFT genel tanıtım eğitimi verdi. Sosyal Bilimler Lisesi öğrencilerinden Haktan Karaman NFT sunumu yaparken, Berat Aydın ise NFT Galeri sunumu gerçekleştirdi. Manisa Bilim Sanat Merkezi öğretmeni Cihangir Hür geleneksel resmi uygulamalı olarak gösterdi.

ÜLKEMİZDE İLK DEFA ÇALIŞMA OKULUMUZDA YAPILIYOR

Okul Müdürü Ercan Ayyıldız, “NFT uygulaması sanat ve kültürün dijital ortamda ifade edilmesiyle ilgili bir çalışmadır. NFT'ler, dijital dünyada diğer herhangi bir mülk gibi alınıp satılabilen, ancak kendilerine ait somut bir biçimi olmayan "türünün tek örneği" varlıklardır. NFT'lerin mülkiyeti sahibine aittir; sahibi, telif hakkı ve çoğaltma haklarını elinde tutar. Tıpkı fiziksel koleksiyonculukta olduğu gibi birçok kişi NFT baskısı satın alabilir, ancak orijinaline yalnızca bir kişi sahiptir. NFT'ler modern zaman koleksiyonları olarak kabul edilebilir. Ülkemizde ilk defa böyle bir çalışma bizim okulumuzda gerçekleşecek.  Sosyal Bilimler Lisesi böyle olmalı. Bize yakışan da budur. Çalışmamıza yaptığımız etkinlikle start veriyoruz” dedi.

ÖĞRENCİLERİN GELECEKTE BU İŞİ YAPMALARINA FIRSAT SUNULACAK

Proje Koordinatörü Hanife Karakaya, “Bizim çok değer verdiğimiz, bizim çok verim almak istediğimiz etkinlik bu. Era’sMuse – Çağın İlham Perisi – Projesi, müze kaynaklarının kullanımı ile Fen Mühendislik Sanat Matematik ve özellikle Teknoloji becerilerinin geliştirilmesini amaçlamaktadır. Buna uygun olarak öğrencilerin güzel TWEET’lerini satın almak; e_Spor müsabakası düzenlemek ve dijital müzemizi açmak gibi bir dizi teknoloji tabanlı etkinlik gerçekleştirmekteyiz. Bu etkinliklerimizin dijitalleşmeye katkısının farkındayız ancak NFT Okul Galerimizi açacak olmanın diğer proje işlerine göre daha yenilikçi ve dijital olduğunu kabul etmeliyiz. Yaşadığımız çağda sanattan müziğe;  pikselli görüntülerden tuvalet kağıdına pek çok şey dijitalize edilmekte ve bu dijital varlıkların – NFT’lerin – bazıları milyonlarca dolara satılmaktadır. Okulumuzda NFT eğitimi vererek, NFT’lerin iyi örneklerini sunarak ve NFT satışı ile ilgili bilgiler vererek belki de lise öğrencilerinin bu konuda yeteneklerini keşfetmelerine ve gelecekte bu işi yapmalarına fırsat vereceğiz” dedi. 

NFT’LER DİJİTAL GALERİDE SERGİLENECEK

Manisa Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri tarafından yapılan NFT’ler, Türkiye’de lise düzeyinde örneği olmayan dijital bir galeride sergilenecek. CÜNEYT HASÇELİK

Editör: TE Bilisim