OKB nedir? OKB nasıl tedavi edilir? OKB rahatsızlığı ne kadar ciddi bir rahatsızlık? Sorularını Uzman Psikolojik Danışman Harun Ülger’e sorduk. Harun Ülger, manisameydangazetesi.com.tr’ye özel verdiği röportaj ile OKB hakkında bilgi verdi.

Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) nedir?

OKB’nin bireylerin hayat kalitesini olumsuz etkilediğini ve OKB’nin kesin bir ibare ile açıklanamayacağını  yaşanan travmatik anılarında OKB’ye yol açabileceğini söyleyen Uzman Psikolojik Danışman Harun Ülger;

Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB), bireyin yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilen psikiyatrik bir rahatsızlıktır. Bu bozukluk, obsesyonlar ve kompulsiyonlar olarak adlandırılan iki temel bileşenden oluşur. Obsesyonlar, kişinin istem dışı, rahatsız edici düşünceleri, imgeleri veya dürtüleridir. Kompulsiyonlar ise bu obsesyonlarla başa çıkmak veya onları nötr hale getirmek amacıyla yapılan tekrar edici davranışlar veya zihinsel eylemlerdir. OKB, bireyin günlük yaşamını, sosyal ilişkilerini ve iş performansını olumsuz yönde etkileyebilir. OKB nedenlerini kesin bir ibare ile açıklayamayız fakat bu beynin bir savunma mekanizmasıdır. Beyin bireyi koruma amacıyla tehdit oluşturabilecek her ihtimal ve durumu gündeme getirerek kişiyi davranışlara itebilir. Yaşanan travmatik anılar, stresli yaşam olayları gibi sebep olabilecek birçok durum OKB ye neden olabilir” ifadelerini kullandı.

Obsesyonlar ve kompulsiyonlar nelerdir?,  Kompulsiyonlar obsesyonların azalmasına yardım eder mi?

Uzman Psikolojik Danışman Harun Ülger, obsesyonların genelde kirlenme,korku ve şüphe temaları içerisinde olduğunu ve kompulsiyonların ise bu tür düşüncüleri azaltmak veya kontrol altına almak için  ortaya çıkan tekrarlayan davranışlar olduğunu söyledi. 

Harun Ülger;

“Obsesyonlar genellikle korku, kirlenme, şüphe ve agresif düşünceler gibi temalar etrafında şekillenir. Örneğin, bir kişi sürekli olarak ellerinin kirli olduğuna dair yoğun bir korku hissedebilir ve bu durumdan dolayı sürekli ellerini yıkama ihtiyacı duyabilir. Bu obsesyonlara eşlik eden kompulsiyonlar ise bu tür düşünceleri hafifletmek veya kontrol altına almak için yapılan tekrarlayıcı davranışlar veya zihinsel eylemlerdir. Ellerini sürekli yıkama, kapıların kilitli olup olmadığını defalarca kontrol etme veya belirli bir sayıda nesneye dokunma gibi eylemler kompulsiyonlara örnek olarak verilebilir.”

OKB tedavi edilebilir mi, OKB’yi tedavi etme yolları nelerdir?

EMDR uygulamalarının en etkili psikoterapist yöntemlerinden biri olduğunu ve ilaç tedavisinin de çok önemli bir yeri oduğunu söyleyen Harun Ülger son olarak Manisameydangazetesi.com.tr mikrofonlarına şu açıklamalarda bulundu;

OKB'nin tedavisinde çeşitli yaklaşımlar bulunmaktadır. Bilişsel Davranışçı Terapi , özellikle maruz bırakma ve tepki önleme tekniği, gerekli durumlarda EMDR uygulamaları OKB'nin tedavisinde en etkili psikoterapi yöntemlerinden biridir. Bu terapi, bireyin obsesyonlarıyla yüzleşmesini ve kompulsiyonları yapmadan bu obsesyonlarla başa çıkmasını sağlar. Birincil tedavide var olan durumdan ziyade temelde buna sebep oluşturan duygusal etkenler ele alınmalıdır. İlaç tedavisi de OKB tedavisinde önemli bir yer tutar. Tek başına ilaç tedavisi yetersiz kalmaktadır ve psikoterapi eşliğinde ilerleme sağlanmalıdır. Obsesif Kompulsif Bozukluk, bireyin yaşamını önemli ölçüde etkileyebilen ciddi bir rahatsızlıktır. Ancak, uygun tedavi yöntemleri ile OKB semptomları büyük ölçüde kontrol altına alınabilir ve bireyin yaşam kalitesi artırılabilir. Erken tanı ve tedavi, OKB ile başa çıkmada büyük önem taşır. Bu nedenle, OKB belirtileri gösteren bireylerin bir uzmana başvurarak gerekli desteği almaları önemlidir.”

Whatsapp Image 2024 03 24 At 13.01.19

Muhabir: ÖZGE AY ERDOĞDU