Programa katılan Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, “Eğer derneklerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız o kurumsal yapılarını güçlendirirlerse hangi konuda nerede kaynak bulacaklarını da aslında rehberliğini edinmiş olacaklar. Burada işte Manisa Otizm Derneğimizin yapmış olduğu da bu. İlimizin önemli kuruluşlarını dahil etmişler. Otizmle ilgili erken tanıyı öne çıkararak verdikleri eğitimle 650 kişiye ulaşmışlar” dedi. Manisa Otizm Derneği Başkanı Arife Güngör ise proje kapsamında otizmin erken tanınması sürecine katkı sağlamayı amaçladıklarını vurguladı. 

Manisa Otizm Derneği tarafından hazırlanan ve İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’nce kabul edilen “Otizmden korkma geç tanı almaktan kork” isimli projenin kapanış toplantısı gerçekleştirildi. Manisa Celal bayar Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezinde düzenlenen törende konuşan Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, “Toplumumuzun geneline baktığımızda her alanda çok farklı yapılması gereken işlerin olduğunu biliyoruz. Bunların hepsine birden devlet olarak yetişme şansımız yok. Devlette kendi ölçeğinde tabi ki toplumun hemen hemen her alanı hizmet götürmeye çalışıyor ama şunu da bilmeliyiz ki bütün demokratik ülkelerde olduğu gibi bizde de sivil toplum kuruluşları bunun için aktif olarak girmeli. Devletle işbirliği içerisinde bu çalışmaları sürdürmek zorundalar. O zaman toplumdaki bu sorunların çözümünde daha büyük bir ivme yakalanır. Eğer derneklerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız o kurumsal yapılarını güçlendirirlerse hangi konuda nerede kaynak bulacaklarını da aslında rehberliğini edinmiş olacaklar. Burada işte Manisa Otizm Derneğimizin yapmış olduğu da bu. İlimizin önemli kuruluşlarını dahil etmişler. Otizmle ilgili erken tanıyı öne çıkararak verdikleri eğitimle 650 kişiye ulaşmışlar. Bu gayretin neticesi mutlaka olacak. Bunu sürdürmeliyiz. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum”  dedi.  

ERKEN TANI ALMIŞ ÇOCUKLARIN NE KADAR YOL ALDIĞINI GÖRDÜK 

Manisa Otizm Derneği Başkanı Arife Güngör, 1 yıldır yürüttükleri projenin kapanış toplantısını gerçekleştirdiklerini kaydetti. Proje kapsamında otizmin erken tanınması sürecine katkı sağlamayı amaçladıklarını vurgulayan Güngör, “Erken tanı almış çocuklarımızın ne kadar yol kat ettiğini şahit olduk. Bu nedenle bu projenin hem adını hem sloganını Otizmden korkma geç tanı almaktan kork şeklinde belirledik” dedi.  

OTİZMLE İLGİLİ EN ÖNEMLİ ŞEY EĞİTİM VE ÖZEL EĞİTİM  

Manisa Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürü Ali Galip Girgin, projenin hedefi 12’den vurduğunu söyledi. Girgin, projede yer almaktan dolayı mutlu olduklarını kaydetti.  Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Kandemir, bu tarz farkındalık çalışmalarının çok önemli olduğunu belirtti. Kandemir, erken tanının çok önemli olduğunu ve erken tanıyla birlikte gelecekte yaşanacak sorunların o kadar azaldığını dikkat çekti.  Özellikle otizmle ilgili en önemli şeyin eğitim ve özel eğitim olduğunu ifade eden Kandemir, erken tanının da buna katkı sağladığını söyledi. Konuşmaların ardından Dernek Başkanı Güngör, Vali Karadeniz’e, Vali Karadeniz de emeği geçenlere plaket takdim etti. CÜNEYT HASÇELİK 

Editör: TE Bilisim