Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte hem büyük market zincirlerinde hem de evlerde ramazan hazırlıkları hız kesmeden devam ediyor. Ramazan ayının vazgeçilmez olan tatlıları ise hem raflarda hem de evlerde yerini almaya başlıyor. Ramazan denince akla gelen 2 önemli lezzet olan hurma ve güllaç Ramazaan ayında sofralara renk katıyor.
Ramazan denince akla gelen ilk şeylerden biri olan hurma Ramazan ayının simelerinden biridir. İftarda oruç tutan insanların orucunu açtığı hurma, iftar sofralarında hafifbir başlangıç yapmanızı sağlar.
Ramazanın en olmazsa olmaz tatlılarından olan güllaç, ince güllaç yapraklarının süt ile beraber ıslatılması ve iç malzeme olarak ceviz fındık ve badem gibi malzemelerin kullanılarak hazırlanan gelenkesel bir Ramazan tatlısıdır.
manisameydangazetesi.com.tr olarak ramazan ayının vazgeçilmezlerinden biri olan güllaç'ın yapılışını sizler için araştırdık.
GÜLLAÇ'IN YAPILIŞI VE PÜF NOKTALARI NELERDİR?
YAPILIŞI
- Süt ve şekeri bir tenceree alarak ısıtıyoruz, sütün tamamen kaynamasına gerek yoktur bu aşmada sadece şekerler tamamen erisin.
- Daha sonra sütü eğer çok kaynattıysanız oda sıcaklığında ılınmaya bırakınız. Sütü el yakmayacak kadar ısıttıysanız ılınmaya bırakmanıza gerek yoktur. Sütün kaynar olmaması önemlidir süt kaynat olursa tatlınız da hamur olur.
- Güllaç yaprağının parlak kısmı üste gelecek şekilde ilkini derince bir tepsiye koyuyoruz.
- Yaprakların üzerine her tarfına süt gelecek şekilde bir kepçe yardımı ile 2 kepçe süt döküyoruz.
- 6 güllaç yaprağı içinde aynı işlemi yaptıktan sonra 6'ncı katı da ıslatıp ceviz badem yada fındık gibi malzemelerden biri ile dolduralım. İşleminiz bittikten sonra diğer güllaçyapraklarınıda sütile ıslatarak aynı şeilde serelim.
- En son işlem olarak ilk başta yaptığımız sütten geri kalan kısmına gül suyu dökelim. Dikkat edin gül suyu kozmetik ürün olan gül suyu olmasın.
- Hazırladığımız tatlımızı 2 saat kadar buzdolabında bekletelim.
Güllaç Tarifinin Püf Noktaları
- Güllaç için kullandığınız sütün çok sıcak olmamsı gerekir. Sütünüz sıcaksa güllacınız hamur olur.
- Güllacın bir önemli püf noktasıda içine gül suyu konmasıdır.
- Güllacınızın kararmaması ya da tadını kaybetmemesi için yaptığınız gün yemeniz daha iyi olur.