Kurban Bayramı’nın, sevdiklerimizle bir araya gelip geleneklerimizi yaşattığımız önemli bir bayram olduğunu söyleyerek açıklamasına başlayan Uzm. Dr. Erol Karaca, “Ancak bu dönemde, özellikle kurban kesiminde oluşabilecek ortopedik yaralanmalar yüzünden bayram sevincimiz yarım kalıyor. Bu yaralanmalar, basit cilt yaralanmaları ile sınırlı olabileceği gibi; Tendon, sinir, kemik, damar, eklem yapıları da içeren komplike yaralanmalar şeklinde olabilir ve hatta organ kopmaları oluşabilir.” dedi.
Yaralanmalardan kaynaklı oluşacak tehlikeye dikkan çeken İl Sağlık Müdürü Karaca, “Hayvan darpları sonucu el, kol, ayak, bacak, yüz kırıkları oluşabilir. Yaralanma sonrasında olay yerinde ilk müdahale kanamanın kontrol altına alınması olmalıdır. Mümkünse steril pansuman malzemeleri ile yaranın üzerine baskı uygulanmalıdır. Yabancı cisim batmış ise sağlık personeli tarafından çıkarılmalıdır. Yaralanma bileğe doğru olmuş ise kanamayı durdurmak zor olabilir ve acilen bir sağlık merkezine başvurmaları gerekir. Acil bir sağlık merkezine ulaşıncaya kadar el kalp seviyesinde tutulmalıdır. Yaralanmalara kısa sürede ve doğru müdahale edilmesi kas, sinir ve tendon yaralanmalarının tedavisinde en iyi sonucu almak açısından önemlidir.” diyerek İlk yardımın ve sağlık kuruluşuna başvurmanın önemine vurgu yaptı.
İl Sağlık Müdürü Karaca açıklamasını şöyle tamamladı: “Biz Kurban kesim işlemlerinin acemi kasaplara bırakılmayacak kadar ciddi bir iş olduğunu düşünüyoruz. Kurban Bayramında kullanılan Satır, Bıçak gibi kesici aletler son derece keskin ve tehlikeli aletler, bu yüzden ilimizde de her kurban bayramında bir çok vakayla karşılaşıyoruz. Kesim işlemlerinin profesyonel kişiler tarafından yapılması bu yaralanma sayılarını düşürecektir. Vatandaşlarımızın bu konuya özen göstermesini temenni ediyor, Sağlıklı bayramlar diliyorum."

Kaynak: İHA