Türkiye’nin çeşitli illerinde bulunan Eczacı Odaları’nın imzasıyla yazılı bir açıklama yapıldı. 19 eczacı odasının yaptığı açıklamada, ilaca erişim alanında yaşanan krize dikkat çekildi. Eczacı odalarının aralarında Manisa Eczacı Odası’da bulunuyor. Kriz nedeniyle eczacının çaresiz, hastanın ise mağdur olduğu vurgulandı. İlaca erişimde yaşanan krize ilişkin 19 kentten 30 bin eczane, çözüm çağrısında bulundu.
Manisa Eczacı Odası Başkanı Duygu Elmas Mutlu da ilaç krizinin tüm Türkiye’de olduğunu ve Manisa’da mücadele edeceklerini ileri sürdü. 

Sağlıkta ‘Ilaç Krizi' Derinleşiyor 30 Bin Eczaneden Hükümete Çağrı! (3)

“Sadece Manisa değil tüm Türkiye’de aynı sorun var”

 İlaç krizinin sadece Manisa’da olmadığını belirten Manisa Eczacı Odası Başkanı Duygu Elmas Mutlu, “Ülkemizin dört bir yanında, 30 bin noktada halkımıza ilaç ve eczacılık hizmeti sunan biz eczacılar, ne yazık ki son dönemde ilaç yoklarıyla baş edemez hâle geldik. Hastalarımız, reçetelerindeki ilaçları bulabilmek için eczane eczane dolaşmak zorunda kalıyorlar. Bahsettiğimiz sorun yalnızca Manisa özelinde var olan bir durum değil tüm ülke genelinde eczacılarımızın ve hastalarımızın ortak sorunudur.  Bizler Manisa’da eczacılar olarak geçmişte de olduğu gibi bugün ve bugünden sonra  aynı fedakarlık ve sorumluluk bilinciyle hastalarımıza ilaç-eczacılık hizmetinin kesintisiz sunumu için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Umuyoruz yaşanan bu sıkıntı daha da derinleşmeden bir an önce çözüme kavuşturulur ve hem eczacılar hem de hastalar olarak rahat bir nefes alabiliriz” diye konuştu. 

Sağlıkta ‘Ilaç Krizi' Derinleşiyor 30 Bin Eczaneden Hükümete Çağrı! (1)

Hayat kurtaran manevra: Heimlich Hayat kurtaran manevra: Heimlich

“Hastalarımızın ilaçlarını temin edemiyoruz”

19 Eczacı Odası’nın yaptığı açıklamada, “İlacın bulunabilirliğini sağlayın. Eczacıyı hastasıyla sahada ilaçsız bırakanlar için gereğini yapın. Bizler Türkiye’nin en ücra köşesinde bile var olan, 30 bin eczanede görev yapan eczacılarız. Sağlığı önceleyen bakış açımızla, vatandaşlarımızın ilaca ve eczacılık hizmetlerine ulaşımı için 7/24 özveriyle çalışıyoruz. Tam da bu hassasiyetle, bugün ülkemizde ilaca erişim alanında yaşanan içler acısı tabloyu, tüm çıplaklığıyla gözler önüne sermeyi mesleğimizin bir gereği olarak görüyoruz. Bugün, şu an ve şu saatte ülkemizde ilaca erişim sorunu tüm şiddetiyle yaşanıyor. Türkiye’de 30 bin eczanede görev yapan bizler hastalarımızın ilaçlarını temin edemiyoruz. Elinde reçetesiyle gelen vatandaşlarımızın ilaçlarını bulabilmek için depolara başvuruyoruz. Aldığımız cevap ‘maalesef yok’ Sorduğumuzda firmalar depolara ilaç gönderdiğini söylüyor, depolar ise firmadan ilaç gelmiyor diyor. Sonuç? Sonuç, hastasına ilaç bulamayan eczacı, elinde reçetesiyle kala kalan, tedavi olamayan hasta vatandaş.  Peki gerçekten ilaç yok mu? Maalesef ki bunu tespit edebilecek, bu sorunu çözebilecek kamu otoritesi sadece seyrediyor. Eczacı çaresiz, hasta mağdur. Kamu otoritesine bir kez daha sesleniyoruz, ilaç yokları sorunu yalnızca eczacının ve hastanın sorunu olmamalı. Bir süre daha tasarruf edelim deyip böylesi insani bir sorunu görmezden gelmeyin, ilacın bulunabilirliğini sağlayın. İlacın ekonomik tarafı için devlet olarak üzerinize düşenleri yerine getirin ve hastanın ilaca erişimini manipüle eden, eczacıyı hastasıyla sahada ilaçsız bırakanlar için gereğini yapın" şeklinde açıklama yapıldı. 


 

Muhabir: ALİ GÖZEN