Manisa'da birçok sokak köpeği kene sorunuyla karşı karşıya. Gönüllü bir hayvan sever ve Veteriner Teknisyeni olan bir kişi, sokakta bulunan köpeğin kulağındaki keneleri eldiven takarak steril bir şekilde çıkardı. Daha önce de bu konuda birçok hayvanı keneden kurtardığını söyleyen gönüllü, büyükşehirin veya belediyelerin bu konuda bir şey yapmadığını iddia etti.

Keneler kan emerek ve birçok hastalık etkeninin taşıyıcısı olarak, hayvan ve insan sağlığını tehdit eden önemli dış parazitlerdir. Salgılarıyla konakçılarında zehirlenme ve felçlere sebep olmaları hastalığın önemini arttırmaktadır.

Köpekler İçin Teklike

Enfeksiyöz hastalıkların taşıyıcısı olarak keneler her köpek için ciddi bir tehlike oluştururlar. Özellikle köpeklerin en çok sevdikleri açık alanlarda gözlenirler, Nisandan Ekime kadar çalılıklarda, otlar üzerinde serbestçe yaşar, kan emebilecekleri bir noktada kanca benzeri ısırma organelleri ile deriyi delerek gömülürler. Dişi kene, salyasındaki özel bir yapışkan madde sayesinde kan emdiği noktaya kendini güçlü bir biçimde kilitler. 
Tek bir kene ısırığı, köpeklere hatta insanlara viral bakteriyel ve paraziter hastalıkları bulaştırabilir.

Kenelerden kaynaklanan hastalıklar

Borreliosis (lyme hastalığı): Keneler tarafından bulaştırılan etkeni borrelia adlı mikroorganizmadır. Hastalık 1975’de önce insanlarda ve 1980’lerin ortalarında evcil hayvanlarda teşhis edilmiştir. Hastalık etkeni bakteriler kenenin bağırsakları ve salya bezlerine yerleşir. lyme hastalığının klinik semptomları çeşitlilik gösterir. İnsanlarda ısırık noktasında 1 -3 hafta sonra gelişen derideki kızarıklığa, ateş ve lenf yumrularının şişmesi ile seyreden grip ve benzeri semptomlar eşlik eder. Birkaç hafta veya aylar sonra vücudun etkilenen yerlerinde ağrılı nevritis ve felçler meydana gelebilir. Köpekte belirli semptomlar başlangıçta çevreye kayıtsızlık ve 40- 41 °C ateş, daha sonra ise topallık, kas eklem ağrısı ve diğer sinirsel bozukluklardır.

Babesiosis: Bir kan paraziti olan babesia, Türkiye’ de ve tüm dünyada subtropikal ve tropikal bölgelerde yaygındır. Enfekte keneler, sağlıklı konakçıdan kan emdikleri sırada paraziti de naklederler. Parazit enfekte konakçının kanında alyuvarları parçalar. Babesis enfeksiyonunun bulaşmasından 1-3 hafta sonra konakçıda ateş, giderek artan durgunluk, anemi, mukoza ve göz kapaklarında sarılık, dalak şişmesi ve kan işeme meydana gelir. Hastalığın şiddeti konakçının bağışıklık durumu ile yakından ilgilidir. Tavsiye edilen en etkili mücadele yöntemi, vektör kenelerin yok edilmesini amaçlayan, uzun etkili kene ilaçlarının kullanılmasıdır.

Kene felci: Bazı kene türlerinin dişileri, kan emme sırasında belli dönemlerde bir nörotoksin üreterek, sinirsel impuls geçişini bozar. Hastalık bulaşan köpeklerin arka bacaklarında ilerleyen bir felç ve nadir vakalarda solunum felcine bağlı ölüm meydana gelir. Kenelerin kısa süre uzaklaştırılmaları ile semptomlar 24 saat içinde kaybolur.

[ilgili-haber=28264]