Özelleştirildikten sonra yıllık bakımların yapılmadığına dikkat çeken Bakırlıoğlu yetkili sendikanın termik santral yönetimini defalarca uyardığını fakat uyarıların dikkate alınmadığını söyledi.
Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Bakırlıoğlu yaptığı konuşmada,

CHP'li Belediyelere icra gelmişti: Zeyrek'ten açıklama CHP'li Belediyelere icra gelmişti: Zeyrek'ten açıklama

"Önce insan, sonra çevre, sonra üretim." Ancak ne yazık ki uygulamalarımıza baktığımızda bu durumun tam tersi olduğunu görmekteyiz.Eğer hakikaten de önceliğiniz önce insan olmuş olsaydı, Soma maden faciası yaşanmazdı, 301 madencimizi o elim faciada yitirmezdik.Eğer hakikaten de sloganınız önce insan olsaydı, Soma maden faciasının yaşandığı bir ülkede Amasra maden faciası yaşanmazdı.Eğer hakikaten de önceliğiniz insan olsaydı, bu çevre felaketleri yaşanmazdı.Eğer hakikaten de önceliğiniz insan olsaydı, Soma Termik Santrali- Soma Termik Santralinin bacasından bu dumanlar çıkmazdı.Bildiğiniz gibi özelleştirilen 13 tane termik santral var. Bunların çevreye uyumlarıyla alakalı 2020 yılına kadar süre verilmişti ve bunlardan 6 tanesi bunu gerçekleştirmediği için kapatılmıştı.Faaliyetlerin devamına olanak sağlayan yasa Cumhurbaşkanı tarafından veto edilmişti.Sonra, Soma Termik Santrali de bunlardan bir tanesi fakat daha sonra geçici izin belgesiyle 2027 yılına kadar çalışmalarının önü açıldı.Şu ana kadar Soma'da termik santralde baca gazı arıtma filtresi çalışması yapılmadı, yatırım yapılmadı ve 2027 yılına kadar da yapılmayacak.Eğer hakikaten de önceliğiniz insan olmuş olsaydı Soma'da 1981 yılından bugüne kadar 39 bin insanın ölümüne sebebiyet veren bu termik santralin bu şekilde çalışmasına müsaade etmezdiniz” dedi.


Bakırlıoğlu,

“Soma demişken, daha farklı bir şey, onu da söyleyeyim size: Soma'da termik santralde hakikaten de alarm çalıyor şu anda.Soma'da özelleştirmeden önce her yıl yapılan rutin bakımlar özelleştirme sonrasında bugüne kadar yapılmış değil.Çok ciddi iş güvenliği sorunları var, çeşitli yangınlar çıkıyor orada.Burada yetkili sendika devamlı işverene mektuplar yazıyor, işverene uyarılarda bulunuyor.Ben size oradan bir paragraf okuyayım: "Çalışma sahasında yoğun su birikintisi, çamur, şlamp, kül ve toz küçük büyük iş kazalarına davetiye çıkarmaktadır. Özellikle son dönemde kömür hazırlama servisi istasyonlarındaki aşırı tozlu kömürden kaynaklı 8/9/2023 tarihinde 8/16 vardiyasında tozların alev alması neticesinde yangın meydana gelmiş ve tecrübeli bir personelin havalandırma yolu açmasıyla oluşan gazın etkisi azaltılmış ve yangına müdahale eden personelin olası zehirlenmesinin önüne geçilmiştir." diyor.Yani, buna benzer yangınların sayısı artmaya başladı, hiçbir yatırım yapılmıyor ve yapılmayacak çünkü buradaki öncelik üretim, ne olursa olsun üretim" ifadelerine yer verdi.

Enerji Bakanlığını uyardan Bakırlıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü. Termik santral Soma'nın hemen yanında, ve çok önemli bir riski barındırıyor, Herkes çok tedirgin, çok büyük bir patlama olabileceği endişesi var.Burada çok büyük bir kaza yaşanabilir. Şimdiden önlem alınmasını söylüyorum, uyarıyorum buradan Haksız yere işten atıldığı için Ege Linyitleri İşletmesi Müdürlüğü çatısına çıkan madenci Ramazan Gündoğan’ın durumunu Komisyonda dile getiren Milletvekili Bakırlıoğlu verilen sözlerin tutulmasını istedi.  


   Bakırlıoğlu konuşmasının devamında, “Ramazan Gündoğan, TKİ'nin büyük ortağı olduğu Yeni Anadolu Maden İşletmesinde çalışırken sosyal medyada yapılan bir paylaşıma yapmış olduğu yorumdan dolayı işten çıkartılmış bir madencimiz.Ama asıl neden işverenin istemediği bir sendikaya üye olması.Ramazan Gündoğan; KOD26 ile tazminatsız işten atıldı. Kıdem ve ihbar tazminatı verilmedi. İşsizlik maaşı da alamadı.Çalıştığı maden işletmesinin önünde günlerce eylem yaptı, ancak sesini duyuramadı.
Ben Ramazan Gündoğan'la alakalı TKİ Genel Müdürüyle görüştüm, Bu arkadaşı mümkünse iş yerine geri alın" dedimYeni Anadolu Genel Müdürüyle de görüştük ancak bir netice alamadık.Biz netice alamayınca en son çareyi TKİ'nin çatısına çıkmakla buldu, Soma Kaymakamı ve ben çatıdan inmesi için kendisini ikna ettik.Bu arada, şirket yöneticileriyle görüştük, şirket yöneticilerinden şunu istedik: Ramazan'ın işe geri döndürülmesini çünkü Ramazan yıllarca bu işi yapmış usta bir madenci. Şöyle bir özelliği var: Hiç izin kullanmamış yani parmakla gösterilen bir madenci. "Bunu lütfen işe geri alın, Ramazan'ın isteği bu." dedik, kabul etmediler.Peki, o zaman çıkış kodunu değiştirin. Bu arkadaşın kıdem ve ihbar tazminatını alabileceği, daha sonra iş bulabileceği, İşsizlik Fonu'ndan faydalanabileceği bir kodla çıkartın." dedik, Tamam denildi ve sözler verildi ancak bu sözlerin hiçbiri tutulmadı” ifadelerine yer vererek Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’dan yardım istedi.

Kaynak: İLKER KILIÇASLAN