Uzun süredir kuraklık karşısında tehlike çanları çalan buna rağmen hiçbir önlem alınmadığı için kurumaya yüz tutan Marmara gölü tamamen kurudu. Yöre halkının en büyük geçim kaynağı olan balıkçılık sona erdi. Geçim kaynaklarını kaybeden köylü de çareyi gölün kuruyan arazisinde kaçak tarım yapmakta buldu. Jandarma’nın sürekli devriye gezdiği bölgede sık sık kaçak tarım faaliyeti tespit edilerek traktörlere ve zirai araçlara el konuldu. Üst düzey bürokratlar uzun süredir araziyi TİGEM’e devretmek için girişimlerde bulunuyordu. Beklenen oldu ve arazi Valilik, DSİ, Milli Parklar ve Tarım müdürlüğü arasında imzalanan protokolle TİGEM’e devredildi.
Manisa Valiliğinin yayımladığı emrin 1. maddesine göre “Ülkemiz genelinde son yıllarda hüküm süren iklim değişikliği ve buna bağlı olarak yaşanan kuraklığın etkisi ile su tutma kapasitesi azalıp kurumaya yüz tutan Marmara gölü sulak alan yönetim planında geçen su çizgisinin kapladığı alandaki göl aynasının uygun bir kısmına sulama ve havzadaki biyolojik çeşitliliğin devamlılığı amacıyla temiz su depolama / rezerv alanı oluşturmak, göl aynasının kuruyan diğer kısımlarında tarımsal üretim faaliyetinde bulunmak amaçlarıyla Valiliğimiz, DSİ Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü arasında 04.11.2022 tarihinde imzalanan “Marmara Gölü Sulak Alanı Rehabilitasyon Üzerine İş Birliği Protokolü” hükümlerinin sağlıklı bir şekilde işletilmesinin sağlanması, ekilen ve dikilen alanların zarar görmemesi açısından öncelikle sınırları belirlenen araziye yapılacak işgallerin önlenmesi, sınırları belirlenen alanda TİGEM tarafından yapılacak tarımsal faaliyetler nedeniyle gerçek ve tüzel kişilerin neden olabileceği kamu zararının önlenmesi ile can ve mal güvenliğinin sağlanması amaçlanıyor.”
Emrin Kapsamında ise “Göl aynasında DSİ tarafından oluşturulacak yeni göl alanı dışında kalan ve TİGEM tarafından tarımsal üretime elverişli olduğu belirlenerek sınır ve koordinatları haritada gösterilen alanı kapsıyor.”
Valiliğin emrine göre sınırları belirlenen arazi içerisine şahısların, şahıslara ait taşıt, traktör ve benzeri araçlar ile iş makinesi ve tarım aletlerinin girişine izin verilmeyecek. İdari yaptırım cezaları da DSİ, TİGEM, Doğa Korumu ve Milli Parklar görevlileri ile, kolluk tarafından yapılan tespit ve hazırlanan tutanak üzerine mahallin en büyük mülki amiri tarafından uygulanacak.
Bu karara uymayanlar hakkında eylemleri ayrı bir suç teşkil etmediği takdirde 5442 sayılı İl İdaresi Kanunun 66. maddesi uyarınca alınmış ve kanunların verdiği yetkiye istinaden ittihaz edilen ve yukarıda belirlenen kararın uygulanmasına ve yerine getirilmesine aykırı davrananlara, tatbik ve icrasına muhalefet eden, zorluk çıkartanlar veya uymayanlar hakkında 5326 sayılı Kabahatler kanunun 32. maddesi uyarınca Genel Esaslar başlığı 4. 2. maddede belirtilen görevlilerce idari işlem uygulanacak.
ERHAN GÖRDES