Muharrem Ayının başlamasıyla beraber aşurelerde evlerde kaynamaya ve komşulara ikram olarak dağıtılmaya başlandı. Daha önce hiç aşure yapmadıysanız ve iyi bir aşure nasıl yapılır merak ediyorsanız Sultan Gökçeler tarifi tam size göre.

Kayısı, Kuru Incir, Ceviz, Kuru Üzüm Ve Fındığı (1)

Ege'ye tatile geldi hayatı değişti Ege'ye tatile geldi hayatı değişti

Aşure Malzemeleri

Aşure zahmetli iştir ama yemeside çok lezzetlidir. Aşureyi yaptın mı konuya komşuya dağıtacaksın öyle tek başına yemek olmaz, güzelliği lezzeti buradan gelir diyen 53 yaşındaki Sultan Gökçeler 30 kişilik aşure malzeme listesini ise şöyle sıralıyor:

  • 4 su bardağı aşurelik buğday
  • 4 su bardağı  nohut
  • 4 su bardağı fasulye
  • 300 gram kuru kayısı
  • 300 gram kuru incir
  • 300 gram kuru üzüm (kuş üzümüde olabilir)
  • 2 su bardağı fındık (ceviz varsa aynı şekilde cevizde katılabilir) ikisi birdende kullanılabilir
  • 7 su bardağı toz şeker
  • Susam üzerine dökmek için
  • Tarçın üzerine dökmek için
  • Nar üzerine dökmek için
  • Hindistan cevizi

Sultan Hanım ilk olarak aşure için kullanacağımız malzeleri sayıyor ve aşure için hazırlıklar birgün önce akşamdan başlar diyor. Geceden buğdayı, fasulyeyi, nohutu akşamdan normal su ile ıslıyoruz. Sabaha kadar suyun içinde bekleteceğiz ki pişirmesi kolay olsun diyor.

Aşurenin yapılışı

  • Akşamdan ısladığımız buğday, nohut ve fasulyeyi ayrı ayrı kaplarda güzelce pişiriyoruz. Buğdayı pişirmek için bol su kullanıyoruz. suyun üzerine çıkması önemli, az olursa bir kenarda su kaynatarak ekleme yapabilirsiniz.
  • Kayısı, kuru incir, ceviz, kuru üzüm ve fındığı ayrı ayrı kaplarda güzelce haşlıyoruz. Haşladığımız bu malzemelerin suyunu süzüyoruz ve asla kullanmıyoruz. Kullanırsak aşuremizin suyunun rengi kötü bir hal alır. 
  • Buğdayımız ocağın üzerinde pişime kıvamına gelince ilk önce şekerimizi ilave diyoruz ve erimesi için yavaşça karıştırıyoruz.  
  • Şekerimiz eridikten sonra kuru fasulye nohutumuzu suyu ile baraber  buğdayımızın içine ekliyoruz.  
  • Ayrı olarak pişirdiğimiz kayısı, kuru incir, ceviz, kuru üzüm ve fındığı ise en son ocaktan indirmeye yakın 5 dakika kadar önce katıp bir iki kez karıştırıyoruz.
  • Pişen aşureyi dağıtmaya başlamadan önce yarım saat dinlendirmelisiniz.

Afiyet olsun inşallah güzel aşure yaparlar ve benide dualarına eklerler diyen Sultan Gökçeler, Aşurenin üzerini ister Nar ister Tarçın isrterlerse Hindistan Cevizi canınız nasıl istiyorsa öyle süsleyin diyor.

Muhabir: RESULENUR KANTAR