TİP'ten Deprem Suçları Raporu: 'Müteahhit, AKP ve belediye üçgeninde bir ölüm üçgeni oluşturulmuş'
Deprem (Suçları) Raporu'nda sorumlulara işaret edilirken, konunun hukuki zeminine de işaret edildi. TİP Milletvekili Ahmet Şık, başta AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan olmak üzere şüpheli ve fail olmak üzere birçok isme işaret ederken, TİP PM üyesi Nazır Kapusuz da "Müteahhit, AKP ve belediye üçgeninde bir ölüm üçgeni oluşturulmuş" dedi.
Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık ve TİP Deprem Suçları Komisyonu üyeleri, bugün saat 15.00'te TİP İstanbul İl Başkanlığı'nda düzenlenen basın toplantısında 6 Şubat tarihinde Maraş merkezli depremler sonrası hazırlanan Deprem (Suçları) Raporu'nu kamuoyu ile paylaştı. TİP Milletvekili Şık, parti üyeleri ve koordinatörleri tarafından hazırlanan ve depremden etkilenen 11 ili de kapsayan raporda, iktidar politikaları ile yapılanlar ve yapılmayanların ele alındığını belirterek, bu çalışmalar ışığında sorumluları ortaya koymaya dönük bir çalışma hazırlandığını belirtti.
Şık, toplantının amacını, "Sizlere birtakım bilgilendirmelerde bulunmak ve gerçek faillerin yargı önüne çıkarılması için de gelecekte bu iktidar dönemi kapandığında bu konunun soruşturulması sırasında kimlerin en azından şüpheli olacağını belirtmek için bu toplantıyı yapmış bulunuyoruz" sözleriyle açıkladı.
'AKP VE ORTAKLARININ DAHLİNİ ANLATAN BİR RAPOR BU
Rapordaki "deprem suçları" vurgusuna dikkat çeken Şık, doğal afeti engellemenin mümkün olmadığını ancak afetin yıkıma nasıl dönüştüğünü iktidar üzerinden anlatmayı amaçladıklarını belirtti. AKP ile birlikte öncesindeki merkezi iktidarlar ile yerel iktidarları da kastettiğini kaydeden Şık, "SMA son 22 yıldır iktidarı elinde tutan ve son dönemde adı Saray Rejimi diye anılan AKP ve ortaklarının bu işe dair dahlini anlatan bir rapor bu" dedi.
"Raporumuzun girişi 'beklenen felaket' diye geçiyor" diyen Şık, konunun uzmanı bilim insanlarının her mecrada ülkenin büyük çoğunluğunun fay hattı üzerinde olduğunu dile getirdiğini ve tehlikelere dikkat çekerek ciddi uyarılarda bulunduğunu vurguladı.
'KONUYU GÜNDEME GETİREN MUHALEFET MİLLETVEKİLLERİNE KULAKLAR TIKANDI'
Sözlerinin devamında rapordaki konu başlıklarına dikkat çeken Şık, şöyle devam etti: "Bu doğal afetin geleceğine dair bir şeydi ama yıkıma dönüşmesiyle ilgili birtakım konu başlıklarımız var. Mesela diyoruz ki 'Deprem ve fay bölgeleri bilinmiyor muydu?' Yıllardır bilim zaten bize bunu söylüyor. Meclis'e sunulan fay yasası mevcut adını anmaya değer bulmadığımız İçişleri Bakanı’nın da 'Eli kulağında, çıkacak' demesine rağmen bir türlü çıkmadı. Ya da sadece bu deprem bölgesinde bulunan 20 ye yakın il, 81 ilçe ve 500’e yakın köy doğrudan fay hattı üzerindeyken orada mikro ölçümlemeyle zemin etütlerinin yapılmadığını biliyoruz.
Meclis gündemlerinde söz alan muhalefet vekilleri, ısrarla bu konuyu her seferinde dile getirmesine rağmen kulakların tıkandığını biliyoruz. Depreme bağlı risklerin önemli bir bölümünün inşaatların standartlara uymamasıyla ilgili biliyoruz ya da standartların uygun olup olmadığını denetlemekle yükümlü yerel yöneticilerin, bu görevlerini yerine getirip getirmediği ile ilgili ciddi kuşkular olduğunu biliyoruz. Canan Sürgit