Şirket TKDK'ya ilk başvurusu ile yüzde 100 yerli cihazların kullanıldığı FreezeDry (Dondurarak Kurutma) teknolojisine sahip kurutma tesisi kurarak 3 milyon lira toplam yatırım tutarının 1,9 milyon lirasını hibe desteği olarak aldı. Üretim esnasında oluşan elektrik tüketimini karşılamak üzere ikinci kez proje sunarak Güneş Enerjisi Santrali kurulumu için sözleşme imzalamıştır. 754 bin lira yatırım tutarı olan 500 m2 kapalı alan için 450 kWh 'lık GES projesi kapsamında 309 bin lira hibe desteği aldı. Son olarak yatırımcı IPARD II Programının 13. çağrısında üçüncü kez proje sunarak işletme kapasitesini artırmak amacıyla alınacak olan dondurarak kurutma makinesi için gerekli 14 milyon liranın 7 milyon lirasını TKDK’dan hibe desteği olarak alacak.
İşletmede incir, çilek, elma gibi meyveler FreezeDry teknolojisi ile besin değerlerini ve lezzetlerini kaybetmeden sağlıklı atıştırmalıklar olarak piyasaya sunuluyor. İşletme, Almanya, Romanya, Hollanda, İngiltere ve Kanada'ya ihracat yapıyor.
Firma sahibi aynı zamanda Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nde öğretim üyesi olan Prof. Dr. Ali Çipiloğlu yaptığı açıklamasında;
“Tarım potansiyelinin yeni teknolojiler kullanarak daha da verimli değerlendirileceği inancı ile yola çıkan firmamız, Dondurularak Kurutma (Freeze Drying) teknolojisini kullanan ilk firmalardan biri olmuştur. Amacımız, mevsiminde yetişen en kaliteli sebze ve meyveleri özenle seçip, özelliklerini kaybetmesine müsaade etmeden kurutarak ihtiyaç duyulduğunda aynı lezzet ve besin değerleri ile hiçbir katkı maddesi kullanmadan sunmaktır.” dedi.
Bu sektöre nasıl girdiğini anlatan Prof. Dr. Ali Çipiloğlu,
“Ben aslında bir akademisyenim. Halen, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Teknokent’inde de Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapmaktayım. Teknokent’in kuruluşu esnasında bir şekilde sanayiciye, ticaret erbabına anlatmamız gerekiyordu. Manisa hem tarım hem sanayi kentidir. Birçok nimeti üzerinde barından bir şehirdir. Biz de bunun ikisinin kesiştiği alanlardaki projelere destek verip ön plana çıkaralım istedik. Birkaç projemiz vardı. Bunlardan bir tanesi dondurarak kurutma makinelerinin yerlileştirilmesi idi. Bu kurutma yöntemi ile ürün içerisindeki besin değerini yüzde 97 oranında koruyorsunuz. Raf ömrünü çok uzatıyorsunuz. Bu 10 yıllarla ifade ediliyor. Ürünün lezzetinden, aromasından hiçbir şey kaybetmiyorsunuz. Hiçbir katkı maddesi yok. Biliyorsunuz son zamanlarda iklim krizinden tutun gıdaların depolanması ve saklanmasıyla ilgili birçok problem var. Freeze Drying yöntemi bahsettiğimiz bu problemlere çözüm sunuyor. Çünkü soğuk zincirle korunmuyorsunuz. Oda sıcaklığında uygun pakete koyduğunuzda ürünleri 50 yıl dahi saklayabilirsiniz. Dolayısıyla bu ürünler çok stratejik. Özünü saklıyorsunuz, suyunu buharlaştırıyorsunuz. Netice itibariyle böyle bir teknoloji bizim ilgimizi çekti. Bunun makinesinin yerlileştirilmesiyle ilgili bir proje başladı. Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan ÖZTAŞ firmasının tecrübe ve birikimi bu makineleri üretilmesi için yeterliydi. Birlikte bu projeyi yapmaya karar verdik. Daha sonra başarıyla üretilen makinelerle bir gıda kurutma tesisi açmaya karar verdim ve hikâye böyle başladı.” dedi.
Yatırımı hayata geçirmek için devletin desteğinden faydalandıklarını açıklayan Prof. Dr. Ali Çipiloğlu,
“Devletin bu konularda periyodik proje çağrılarının olduğunu biliyorduk. TKDK’dan 2020 yılında IPARD çağrısına müracaat ettik. Projemiz kabul edildi. 500 bin Euro’luk bir projeydi. Şu an tesisimizin yatırım değeri 750 bin Euro civarında. 2021 yılının Ekim ayında işletme ruhsatımızı aldık. Hızla üretmeye başladık. İlk sene makineleri, ürünü ve sektörü tanımayla geçti. İkinci sene ürettiklerimizi piyasaya vermeye başladık. FROSSE adında bir marka oluşturduk. Başkalarına fason üretim de yapıyoruz. Bu arada ürünlerimizi birçok ülkeye ihraç etmeye başladık. Başta Almanya olmak üzere, Romanya, Fransa, ABD, Kanada, Hollanda, İsveç, Hong Kong ve Arabistan’a gönderdik. Bu konuda trendin yukarı doğru gittiğini görünce de kapasitemizin artırılması kararını aldık. IPARD II’nin 13. Çağrısına 500 bin Euro’luk yeni bir müracaatta bulunduk. Bu yatırımı yapacağız. Akabinde 2024’ün içerisinde mevcut yatırıma ek olarak 1 milyon 300 bin Euro’luk yatırım daha yapmayı planlıyoruz.” dedi.
Kurutma sisteminin fazla enerji harcamasından dolayı maliyeti düşürmek için güneş enerji sistemi panellerinin çatıya kurulduğunu belirten Prof. Dr. Ali Çipiloğlu,
“Bu kurutma sistemi diğerlerine göre 6 ila 12 kat daha maliyetli bir kurutma sistemidir. Daha fazla enerji harcıyorsunuz. Vakum var, soğutma sistemi var. Dolaysıyla burada en büyük handikap enerji problemi. Bu problemi bir şekilde çözmemiz gerekiyor. Ülkemiz güneş ve rüzgâr enerjisi bakımından oldukça verimli bir ülke konumunda. Yine IPARD desteği ile çatımıza güneş enerji sistemi koyduk. Bu da bizim enerji maliyetimizi ciddi oranda düşürdü.” şeklinde konuştu.
Çipiloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sağlıklı beslenme konusunda bilinç artıyor. Özellikle aileler çocukların beslenmesinde daha dikkatli davranıyorlar. Bizim ürünlerimizde hiçbir katkı maddesi yok. Örneğin, normalde incir yemeyen bir çocuk bizim kuruttuğumuz inciri cips formundan dolayı severek tüketebiliyor.”
Ürünün ambalajının açılmadığı sürece uzun yıllar muhafaza edilebileceğini vurgulayan Ziraat Mühendisi Hüseyin Binicioğlu,
“Sadece meyve/sebzeyi değil içinde su olan her gıdayı içindeki suyu Freeze Drying yöntemi ile uzaklaştırarak kurutabiliyoruz. Biz şu an için yaklaşık 35 çeşit ürün kurutuyoruz. Meyvesinden tutun mamul gıdaya kadar her türlü ürünü, hatta yumurta, pişmiş et ürünlerini, süt ve süt ürünlerini içindeki suyu uzaklaştırarak yıllarca muhafaza etme şansımız olabiliyor.” dedi.