Son günlerde artan asayiş olayları vatandaşları tedirginliğe sürüklüyor. Şiddetin tarih boyunca var olduğunu söyleyen Psikolog Elif Koç, “Zor ekonomik şartlar, şiddetin artmasında rol oynayabilir” dedi.

Türkiye’de asayiş olayları son günlerde artış gösterdi. Cinayet, yaralama ve hırsızlık gibi olayların patlak vermesi vatandaşlar tarafından tedirginlik yaratıyor. Özellikle Manisa’da artan cinayet vakaları toplumun huzurunu kaçırıyor. Şiddet ve artan asayiş olayları hakkında Manisa Meydan Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulunan Psikolog Elif Koç, hiçbir olayın şiddeti haklı çıkarmadığını ve toplumda oluşan asayiş olayları için gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini vurguladı.

Psikolog Elif Koç

“Şiddet hiçbir şekilde haklı çıkarmaz”

İnsanlığın varoluşundan bu zamana kadar şiddetin var olduğunu ifade eden Psikolog Elif Koç,

Kahramanlarla birlikte yürüdüler Kahramanlarla birlikte yürüdüler

“Cinayet, yaralama bir şiddet yansımasıdır. İçinde öfke barındırır ve temeline bakıldığında hepsi öfke kontrol probleminin bir sonucudur. Burada en temele inecek olursak insan neden öfkelenir? Öfkesini yansıtma biçimi neden şiddettir? Bu hususu konuşmak gerekebilir. Kişinin kendisinin ve duygularını doğru ifade edememekle ortaya çıkan, anlaşılmadığını düşündüren ve çözümü iletişim kurarak sağlayamayacağını anladığında başvurduğu bir yoldur. Elbette en kötü yoldur. Çünkü şiddet, iletişimin bittiği yerde başlar. Zor ekonomik şartlar, şiddetin artmasında rol oynayabilir.

Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisinde kişinin en temel birinci basamaktaki ihtiyacı yemek ve barınma ihtiyacıdır. Kişi bu ihtiyaçlarını karşılayamadığında piramidin ikinci basamağına çıkamayacaktır. Kişiler en temel ihtiyaçlarını bile gidermekte zorlandığında bunu karşılayamadığında daha gergin ve stresli olacaktır. Elbette ki böyle bir durumun varlığı şiddeti hiçbir şekilde haklı çıkaramaz. Bir problemin çözüm yolu şiddet değildir. Aksine karşıdakini bastırmayı sağlar. Boyun eğmek ve bir şeyi kabullenmek farklı şeylerdir” diye konuştu.

Toplumda Asayiş Olayları Neden Arttı Uzmanı Sebebini Açıkladı! (2)

Muhabir: ALİ GÖZEN