4 Ekim Cuma Güncel Altın Fiyatları 4 Ekim Cuma Güncel Altın Fiyatları

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) ve ENAG (Enflasyon Araştırma Grubu) tarafından açıklanan enflasyon verilerindeki farklılıklara dair önemli açıklamalarda bulundu. Karahan, enflasyon verilerindeki farkın, yöntem farklılıklarından kaynaklandığını belirterek, endekslerin aynı şeyi ölçmediğini ileri sürdü.

TÜİK ile ENAG'ın enflasyon verileri neden farklı? Net cevap geldi

“Ölçüm yöntemleri farklı"

TBMM'de milletvekillerinin İTO (İstanbul Ticaret Odası), ENAG ve TÜİK enflasyon oranları arasındaki farklara yönelik eleştirilerine yanıt veren Karahan, "Bu üç kurum aynı veriyi ölçmüyor. Tamamen farklı şeyler de ölçmüyorlar. Ancak aynı sonuçları beklemek doğru değil" ifadelerini kullandı. Karahan, İTO'nun sadece İstanbul'dan veri topladığını, TÜİK'in ise daha genel bir çalışma yaptığını vurguladı. ENAG'ın ise verileri online olarak topladığını belirten Karahan, bu nedenle sonuçlarda ciddi yöntemsel farklar olduğunu söyledi.

TÜİK ile ENAG'ın enflasyon verileri neden farklı? Net cevap geldi

"Enflasyon yüzde 5'e düşene kadar mücadelemiz sürecek"

TCMB Başkanı Karahan, Haziran ayında başlayan dezenflasyon sürecinin devam ettiğini belirterek, enflasyonu düşürmek için tüm imkanlarını seferber edeceklerini ifade etti. Karahan, "Enflasyon  yüzde 5 seviyesine düşene kadar mücadelemiz bitmeyecek. Ondan sonra da Merkez Bankalarının asli görevi fiyat istikrarını sağlamak ve devam ettirmektir" dedi.

Muhabir: ALİ GÖZEN