Profesör Hakan Öniz liderliğindeki 40 kişilik uzman ekip, Türkiye'nin Antalya kıyılarında su altı kazıları yürütüyor. İleri teknoloji ve robotlar kullanılarak gemiden 30 adet bakır külçe, amfora ve denizcilerin kişisel eşyaları çıkarıldı.

Hava tüpleriyle donatılmış sualtı arkeologları, 3.600 yıl önce yaklaşık 50 metre (164 feet) derinlikte batan bir gemi enkazından titizlikle eserler çıkardılar.

Bazı öğelerin çıkarılması, küçük aletler ve vakum cihazları kullanılarak bir ay sürer.

10 keçisi tüfekle vurulan çoban: "Ne istediniz gebe hayvanlarımdan" 10 keçisi tüfekle vurulan çoban: "Ne istediniz gebe hayvanlarımdan"

Buluntular, özellikle de dönemin para birimini temsil eden bakır külçeler, Türkiye'nin erken tarih, destansı masallar, deniz ticareti ve gemi inşasındaki rolü de dahil olmak üzere zengin kültürel mirasına dikkat çekiyor.

Öniz, Anadolu'ya, "Muhtemelen Kıbrıs'taki madenlerden çıkan bakır yüklü olan bu gemi, Girit adasına giderken çıkan fırtınada battı" dedi.

“Bu yaklaşık 3.550 ila 3.600 yıl önce oldu. Bu bağlamda Kumluca Orta Tunç Çağı Batığı hâlâ dünyanın en eski ticari batığı unvanını taşıyor." diye konuştu.

Ele geçirilen eserlerin tamamı Antalya Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı'nda tuz giderme işleminden geçiriliyor. Dünyanın en eski batıklarından birinde, çok derinlerde devam eden çalışmalar, Türkiye'nin sualtı arkeolojisi alanındaki önemini ortaya koyuyor.