Manisa’da Bitkisel Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli tanıtılmaya devam ediliyor Manisa’da Bitkisel Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli tanıtılmaya devam ediliyor

Manisalı üretici Hakan Gürtunca, üzüm üreticilerinin sorunlarına dikkat çekerek yetkililere çağrıda bulundu.  Üzüm fiyatlarının 4 $ civarına gerilediğini vurgulayan Gürtunca, üretici maliyetlerinin yüksekliği sebebiyle bu rakamların dahi yeterli olmadığını ifade etti. 

Üretici, İran Üzümünden Tedirgin  (4)

İran üzümü endişesi

Gürtunca, Gelecek hasat döneminin başlamadan önce potansiyel hastalık ve hava koşulları gibi risklerle karşı karşıya olduğunu dile getirdi. İran'dan kuru üzüm ithalatını da dikkat çeken Gürtunca, 

“Bize gelen sağlam istihbaratı bilgilerden 2 tanesi hem üzüm üreticileri hem de hem de ülkemiz için çok olumsuz sonuçlar doğuracaktır. Denizli Serbest Bölgesine İran’dan ciddi tonajlardan kuru üzüm gelmektedir. Bu Olay dünya piyasalarında üzüm fiyatımızı, kalite standardımızı düşürür. Böylece ülkemiz döviz azalışına ve üreticimizin malının piyasa değerinin düşmesine yol açar. Ürettiğimiz üzümün % 10 luk bir bölümü (ciddi bir tonajdır) düşük kaliteli üzümdür. Bunlar pekmez, sirke vb halkımızın tükettiği gıdalarda hammaddedir. Geçen seneki rekolte düşüklüğü sebebiyle üretici firmalara çevre ülkelerden üzüm ve hurma konsantreleri gelmektedir. Bunlar hem halkımızın sağlığına hem de hem de üreticilerin fiyat beklentisine hem de burada oluşan istihdama olumsuz yansımaktadır.” İfadelerine yer verdi.
Manisalı vekilleri çağrıda bulundu

Üretici, İran Üzümünden Tedirgin  (2)

Son olarak, Gürtunca, tüm Manisa milletvekillerine, ziraat odalarına, üzüm borsalarına ve birliklere çağrıda bulunarak, aç gözlü kâr hırsının ülkenin tarımı ve üreticileri üzerindeki olumsuz etkilerini önlemek için harekete geçmeleri gerektiğini ifade etti.
 

Muhabir: ÖZGE AY ERDOĞDU