İl Müdürü Öztürk açıklamasında; “Günümüzde iklim değişikliğinin etkileri gözle görülür hal almış, bu durum küresel ve bölgesel anlamda bir takım olumsuzlar yaşatmaya başlamıştır. İklim değişikliğinden kaynaklanan olumsuzluklar, özellikle geçimini topraktan sağlayan insanımızın yaşam koşullarını etkilemiş, tarımsal üretim ve verimliliği tehdit eder hale gelmiştir.
İklim değişikliğinin tarım üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak ve bu olumsuz durumlara uyum sağlayabilmek mümkündür. 14/06/2005 tarihli 5363 sayılı "Tarım Sigortaları Kanunu" kapsamında kurulan “Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi” çiftçilerimizin ürünlerini oluşabilecek hasarlara karşı güvence altına almayı amaçlamaktadır. Doğal afetleri engellemek mümkün olamamakla birlikte gerekli tedbirleri alıp, riskleri en aza indirmek yaptırılacak olan poliçelerle mümkün olmaktadır.
ÇİFTÇİLER HER SENE KAYDINI GÜNCELLEMELİ
Geçtiğimiz dönemlerde yaşanan şiddetli yağış, dolu ve öncesinde görülen don hadiseleri ilimizin bazı bölgelerinde ciddi hasarlar meydana getirmiş olmasına rağmen bu hasarları Tarsim başarıyla karşılamıştır. Bu durum Tarsim sisteminin vazgeçilmez bir sistem ve üreticilerimizin yegâne dayanağı olduğunu bir kez daha bizlere göstermiştir.
Üreticilerimizin tarım sigortası yaptırabilmeleri için Bitkisel Ürün Sigortasında Çiftçi Kayıt Sistemi (Ç.K.S), Sera Sigortasında Örtü Altı Kayıt Sistemi (Ö.K.S), Su Ürünleri Sigortasında Su Ürünleri Kayıt Sistemi (S.K.S), Arıcılık Arılı Kovan Sigortasında Arıcılık Kayıt Sistemi (A.K.S), ile Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvanlar ile Kümes Hayvanları için Hayvancılık Bilgi Sistemi (HAYBİS) gibi kayıt sistemlerine kayıtlı olması ve bu kaydını her sene güncellemesi gerekmektedir.
Gerekli hükümleri yerine getirip zamanında poliçelerini yaptıran üreticilerimiz, Tarsim sistemi sayesinde 2006 yılından bu yana mağduriyet yaşamamıştır. Bu konuda gerek Tarsim yetkilileri gerekse İl ve İlçe Müdürlüklerinde görevli konu uzmanı personellerimiz her zaman üreticilerimizin yanında yer almıştır. Bizim üreticilerimizden tek isteğimiz bu konuda bilinçli olmaları ve yarını düşünerek hareket etmeleridir. Geniş bir tarım alanına sahip ve üretim çeşitliliği fazla olan ilimizde, üreticilerimiz sadece çok yıllık değil tek yıllık ürünlerine de tarım sigortası yaptırmayı ihmal etmemelidir. Tüm çiftçi ve yetiştiricilerimize hasarsız ve bereketli bir yıl diliyorum” dedi.