Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercih sonuçları nihayet açıklandı. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan duyuruya göre, 2024-YKS sonuçlarına göre merkezi yerleştirme işlemleri tamamlandı. Bu doğrultuda, üniversite eğitimi için yerleşmeye hak kazanan adayların kayıt işlemleri 19 Ağustos - 23 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilebilecek. Elektronik kayıt işlemleri ise 19 Ağustos - 21 Ağustos tarihleri arasında yapılabilecek. Üniversite tercihleriyle yerleşimlerini tamamlayan öğrenciler, eğitim hayatlarına yeni bir başlangıç yapacağı görülüyor. Özellikle mühendislik ve yapay zekâ gibi teknik alanlara olan ilgi bu yıl daha belirgin hale gelirken, uzmanlar Manisa'da başarı sıralamasının önceki yıllara göre arttığını vurguluyor. Eğitimini Manisa’daki üniversitelerde tamamlamak isteyen adaylar, bu artışı olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyor. Manisa’da rehber öğretmenliği yapan Abdullah Uğurlu, yeni açılan bölümlerin tamamının dolduğunu ve önümüzdeki yıllarda başarı oranlarının böyle devam etmesi sonucunda artacağını kaydetti.

Uzmanından Önemli Yks Yorumu “Başarı Oranları Manisa’da Yükseliyor” (1)

“Başarı grafiği yükseliyor”

Üniversite öğrencilerin gerekli işlemleri tamamlamalarını belirten Rehber Öğretmeni Abdullah Uğurlu,

Yunusemre Belediyesi’nden kırtasiye yardımı Yunusemre Belediyesi’nden kırtasiye yardımı

“İlk izlenimlere göre başarı oranları Manisa’da yükselmiş durumda. İlerleyen yıllarda daha iyi sonuçların olacağını bekliyoruz. Kayıt için adayların yerleştirildikleri yükseköğretim programının bağlı bulunduğu üniversiteye, belirtilen süre içerisinde başvurmaları gerekiyor. Elektronik kayıt yapan adaylar ise üniversiteleri tarafından duyurulan belgelere ve tarihe göre işlem yapacak. İlk izlenime göre bölgeselde geçtiğimiz yıllara oranla başarı grafiğinin daha yükseldiğini söyleyebilirim. Özellikle fen liseleri ve nitelikli Anadolu liselerinin başarı grafiği oldukça yükseliyor. Genel süreçle ilgili olarak kapatılan ikinci öğretim programlarının tercih sonuçlarını da etkilediğini söyleyebilirim. Yeni açılan yapay zekâ ve bilişim bölümlerin kontenjanlarının devlet üniversitelerinde tamamının dolduğunu belirtmek isterim” diye konuştu.

Uzmanından Önemli Yks Yorumu “Başarı Oranları Manisa’da Yükseliyor” (2)

“Gerekli evraklarla üniversiteye gidilmesi gerekiyor”

Üniversitelerin internet sitelerini ve gerekli araştırmaların yapılması gerektiğini ileri süren Abdullah Uğurlu,

“ÖSYM tarafından yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra öğrencilerin yerleştikleri üniversitelerin kendi sayfalarından yayınlanan kayıt tarihlerini takip ederek kayıtlarını yaptırmaları gerekmektedir. Bazı üniversiteler ve bölümler elektronik ortamda e-devlet üzerinden kayıt kabul ederken bazı üniversitelerde ve bölümlerde ise öğrencinin gerekli evraklar ile üniversiteye gitmesi ve kayıt olması gerekmektedir. Kayıt tarihleri ve kayıt için gerekli belgeler üniversitelerin kendi saylarında mutlaka ilan edilecektir” şeklinde konuştu.

Uzmanından Önemli Yks Yorumu “Başarı Oranları Manisa’da Yükseliyor” (3)

“Öne doğru çekmeler yaşanıyor”

Ek tercih döneminin öğrenciler için zorlu olacağını öne süren Uğurlu, son olarak şunları söyledi:

“Yerleştirme sonuçlarından sonra özellikle kendi şehrinden farklı bir şehirde üniversiteye yerleşen öğrencilerin yerleştirmeleri şehre giderek yurt imkânlarına yönelik de araştırma yapması gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda yakın tarihte KYK yurt başvurularının başlayacağını öğrencilerin yurt başvuru tarihlerini de takip etmeleri gerektiğini belirtmek istiyorum. Yurt başvuruları e-devlet üzerinden yapılmaktadır. Yerleştirme sonuçlarından sonra ulaştığım verilere göre devlet üniversitelerinde toplam kontenjanın yüzde 98,8’i, ön lisans kontenjanlarının ise yüzde 100’ü dolduğunu görüyoruz. Bu verilere göre ek tercih yapacak öğrencilerin daha zor ek tercih dönemi olacağını düşünüyorum. İstediği hedeflediği üniversiteyi ve bölümü kazanan bütün öğrencileri tebrik ediyor, başarılarının devamı diliyorum. Şu anlık elimizde tam anlamıyla somut olmamak kaydıyla bölgedeki öğrencilerimizin sonuçlarına göre sıralamalarda özellikle ön lisans bölümlerde ve sağlık bölümlerinde öne çekmeler olduğunu söyleyebiliriz. Mühendislik fakültelerinde fazla tercih edilmesiyle mühendisliklerde de öne doğru önemli çekmeler olduğunu belirtmek isterim.”

Muhabir: ALİ GÖZEN