Son dönemde altın piyasasında yaşanan hareketlilik, hem yatırımcıları hem de vatandaşları yakından ilgilendiriyor. Gram altının fiyatı, son 1 ay içinde 2 bin 500 liradan 3 bin 100 liraya kadar yükseldi. Bu artış, piyasada ciddi bir dalgalanmaya yol açarken, altın almak isteyenlerin de alım gücünü zorladı. Kuyumculardan gelen son raporlar, gram altının 3 bin liranın üzerinde seyrettiğini ve bu seviyenin piyasa beklentilerinin çok ötesinde olduğunu gösteriyor. 2024 yılının henüz ilk aylarında gerçekleşen bu yükseliş, yıl sonu tahminlerinin de yeniden gözden geçirilmesine neden oldu. Uzmanlar, bu denli hızlı bir yükselişin, piyasalarda belirsizliği artırdığına dikkat çekiyor. Manisa’da 20 yıldır kuyumculuk yapan Ali Çam, 2024 yılında altın fiyatlarının yükselişe  geçeceğini ileri sürdü.

Uzmanlar, 2024 Yılında Gram Altının 5 Bin Liraya Yükseleceğini Öne Sürüyor (3)

 

“Dünya genelinde belirsizlik bulunuyor”

Manisa’da 20 yıldır kuyumculuk yapan Ali Çam, altının her zaman güvenli bir liman olduğunu belirterek, "Son 1 ayda altın fiyatlarının artması, sadece iç piyasada değil, dünya genelinde de yaşanan belirsizliklerden kaynaklanıyor. 2025 yılında da altının yükselmeye devam edeceğini öngörüyoruz. Eğer bu trend devam ederse, gram altının 2025 yılı içinde 5 bin liraya ulaşması hiç de sürpriz olmaz. Eskiden düğünlerde bilezik takmak bir gelenekti. Şimdi ise çiftler, altının yüksek fiyatı nedeniyle ya tamamen vazgeçiyor ya da çok daha küçük bilezikler tercih ediyor. Gram altın fiyatının 3 bin 100 liraya ulaşması, pek çok kişiyi zor durumda bıraktı" şeklinde konuştu.

Uzmanlar, 2024 Yılında Gram Altının 5 Bin Liraya Yükseleceğini Öne Sürüyor (2)

“Altın yükselmeye devam edecek”

Altın fiyatlarının bu derece artması, pek çok kişiyi ‘2024 yılında altın almak mantıklı mı?’ sorusuna yöneltti. Kuyumcu Ali Çam, "Altın her zaman güvenli bir liman olarak bilinir. Ancak bu seviyelerden alım yapmak isteyenlerin dikkatli olması gerekiyor. Eğer fiyatlar bu seviyelerde kalırsa, kısa vadede küçük dalgalanmalar yaşanabilir. Ancak uzun vadede altının yükselmeye devam edeceğini öngörüyoruz” açıklamasında bulundu.

Uzmanlar, 2024 Yılında Gram Altının 5 Bin Liraya Yükseleceğini Öne Sürüyor (1)

 

“Faize yatırım yapılıyor”

Kuyumcu Ali Çam, gram altının 3 bin 100, çeyrek altının ise 5 bin 150 lirayı gördüğünü belirtti. Ali Çam, insanların altın almakta çok zorlandığını söyledi. Karagöz, “Bu şartlar altında insanlar nasıl altın alacak doğrusu merak ediyoruz. Ülkede faiz oranları yüzde 50 iken eğer hassasiyet yoksa kimse vatandaşın altına yatırım yapmasını bekleyemez. Şu an para faize yatırılıyor. Vatandaş faizi kârlı görüyor. Türk Lirası faize yatırıldığı için değerli görünüyor. TL'nin faizde bu kadar değerli olmaması gerekir. Altın yatırımcısı her zaman güvenilir liman, her zaman kara gün dostudur” diye belirtti.

30 eylül altın fiyatları

Borsa bugün güne nasıl başladı? Borsa bugün güne nasıl başladı?

“Vatandaşlara kısa vadede kazanç sağlıyor”

Altın fiyatlarındaki bu hızlı yükseliş, altın almayı planlayan vatandaşları da olumsuz etkiliyor. Yatırım amaçlı altın alanlar fiyatların daha da yükseleceği umuduyla bu durumu bir fırsat olarak görse de, düğün hazırlığı yapan çiftler için işler giderek zorlaşıyor. Özellikle evlilik hazırlığında olan çiftler, artan maliyetler nedeniyle altın alışverişini ertelemeyi ya da daha düşük gramajlı ürünlere yönelmeyi tercih ediyor. Altın fiyatlarının bu denli artışı, yatırımcılar için de karmaşık bir tablo çiziyor. Bir yandan yükselen fiyatlar kısa vadede kazanç sağlarken, diğer yandan piyasanın bu kadar hızlı bir şekilde yukarı yönlü hareket etmesi, yeni yatırım yapmayı düşünenleri endişelendiriyor. Uzmanlar, altın fiyatlarının önümüzdeki dönemde de yüksek seviyelerde kalmaya devam edeceğini, ancak bu durumun uzun vadede nasıl bir yöne evrileceğinin belirsiz olduğunu ifade ediyor. Ali Çam, “Altın artık eski dönemlerdeki gibi değil. Çok daha değerli. Ama bunun değerli olması vatandaşları kısa vadede kazanç sağlıyor. Daha büyük yatırımlar altın ile yapılabilir. Elbette bu biraz zamana yayılması şart”  ifadelerini kullandı. 

Muhabir: ALİ GÖZEN