Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, “İnşallah bu sene minimum 275 bin ton veya 300 bin ton ürünü hedefliyoruz. Değer olarak da 500 milyon doların üzerine çıkarak ihracatımızı onurlandırmak istiyoruz. Yaklaşık 150’nin üzerinde ülkeye kuru üzüm ihracatımız var. Bu ihracatımızın büyük bir başarısıdır” dedi.
Üzümün başkenti Manisa’da 2022-2023 sezonu ihracatı başladı. Bu yıl kuru üzüm ihracatında 500 milyon dolardan fazla gelir hedefleniyor. Türkiye'nin yıllık ortalama 4 milyon tona ulaşan üzüm üretiminin yaklaşık yüzde 70'ini karşılayan Manisa'daki bağlardan kesilen üzümleri, sergilerde kurutma işlemleri tamamlandı. Sergiden kaldırılan ürünler, pazara sunulmak üzere bölgedeki işletmelerin yolunu tutuyor.
SEZONUN İLK AYINDA 62 ÜLKEYE İHRACAT
Bağ bozumuyla birlikte bölgenin önemli ihraç ürünlerinden çekirdeksiz kuru üzümde, 2022-2023 dış satım sezonu da 1 Eylül itibarıyla başladı. İşletmelerde hazırlanan kuru üzümler, paketlenerek ihraç edilmek üzere gümrüklere gönderiliyor. Türk kuru üzüm ihracatçıları, sezonun ilk ayında 62 ülkeye 25 bin tona karşılık, 41.6 milyon dolarlık kuru üzüm ihracatı gerçekleştirdi. Yeni sezonun ilk ayındaki kuru üzüm ihracatı, geçen sezonun ilk ayına kıyasla miktar bazında yüzde 11, değer bazında ise yüzde 19 azaldı.
ARTAN REKOLTE İLE SEZONU TELAFİ EDEBİLİRİZ
150’den fazla ülkeye kuru üzüm gönderildiğini ifade eden Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, ihracat sezonunun ilk ayındaki düşüşün kabul edebilir kayıp olduğunu, bu yıl artan rekolte ile sezonun geri kalanında bunu telafi edebileceklerini söyledi. Geride kalan sezonu başarılı bir şekilde tamamladıklarını belirten Işık, "Bir önceki sezondan 220 bin ton olan ihracatımızı, 250 bin tona çıkardık. Rakamsal olarak da 475 milyon dolar civarına geldik. İnşallah bu sene minimum 275 bin ton veya 300 bin ton ürünü hedefliyoruz. Değer olarak da 500 milyon doların üzerine çıkarak ihracatımızı onurlandırmak istiyoruz. Yaklaşık 150’nin üzerinde ülkeye kuru üzüm ihracatımız var. Bu ihracatımızın büyük bir başarısıdır. Sürdürülebilirliğin güzel bir örneğidir. Türkiye 50 bin tonlardan 250 bin tona ihracatını getirmiş başarılı bir ülkedir. Bu başarı bize hem üretimde hem de ihracatta dünya liderliği getirmiştir." dedi.
GÖNÜL İSTER Kİ 300 BİN TONA ÇIKALIM
Dünyada kuru üzüm fiyatlarının rekolteye göre belirlendiğine işaret eden Işık, "Üzüm bol olduğunda fiyat düşüyor, ton başına 1250-1500 dolara. Üzüm olmadığında ise 2 bin doların üzerine çıkıyor. 2 bin 500 doları buluyor. Bu da bize pazar kaybettiriyor. 270 bin tonla çıktığımız ihracatımız bir anda 220-200 bin tonlara düşüyor. Bu da arz-talebin dengelenmesinden kaynaklanıyor. Biz ihracatçılar olarak bu konuyu gündeme getirerek bir yol kat ettik. TMO ile birlikte emniyet stoğunu oluşturduk. Artık şu anda Türkiye’nin elinde bu tip dalgalanmalara karşı elinde tutabildiği 40-50 bin tonluk bir emniyet stoğu bulunuyor. İnşallah bu sene mahsul bol olduğu için artacaktır. Bu fiyat regülasyonunu da sağlayacaktır. Bizim de bu pazarlara daha rahat ürün vermemizi sağlayacaktır. Bu bakımdan 275 bin ton hedefimiz inşallah gerçekleşecektir ama gönlümüz istiyor ki bunu 300 bin tonlara çıkaralım." diye konuştu.
KALİTELİ ÜZÜM İYİ FİYAT GETİRİYOR
Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) 9 numara kalitedeki üzüme verdiği 27 liralık fiyatın piyasada regülasyonu sağladığını dile getiren Işık, "Bu 9 numara baş fiyattır. Bu sağlanamadığı zaman fiyat 24-25 lira oluyor. Burada TMO görevini iyi yapmaktadır. Kaliteli üzüm iyi fiyat getiriyor ve ihracatımızı sürdürülebilir kılıyor." Dedi.
CÜNEYT HASÇELİK