Dünya’ya ihracatı gerçekleştirilen Manisa Sutaniye Çekirdeksiz üzümde hasat ve kurutma gerçekleştiriliyor.

Üzüm Kurutulurken Nelere Dikkat Edilmeli (1)

Hasat dönemi başlayan üzümde kurutması esnasında dikkat edilmesi gerekenleri Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde görevli Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Güneş Kacar, şu ifadelerle açıkladı:

“Manisa Sutaniye Çekirdeksiz üzümde hasat ve kurutma dönemi başladı. Yaklaşık 22-24 bilikste kesilen ve bandırma çözeltisi batırıldıktan sonra serilen çekirdeksiz üzümler kurutmaya bırakılır. Bu dönemde dikkat edilmesi gereken birkaç püf nokta var.

Özgür Özel’in memleketi Manisa’ya kareli ceketiyle gelen Fidan acaba bir mesaj mı verdi? Hakan Fidan Cumhurbaşkanı gibi Özgür Özel’in memleketi Manisa’ya kareli ceketiyle gelen Fidan acaba bir mesaj mı verdi? Hakan Fidan Cumhurbaşkanı gibi

En önemli aşamalardan biri kurutma esnasında üzüm dışındaki puf tabakasının yıkanması amacıyla kullanılan bandırma eriğinin ve bandırma çözeltisi de diyoruz. Hazırlanması 100 litre suya 5 kilo potasyum karbonat ve bir kilo zeytin yağa eklenerek yapılan karışım kullanılır.

Üzüm Kurutulurken Nelere Dikkat Edilmeli (2) 

Burada kullanılan zeytinyağının asit derecesinin 2 ila 4 derece olması yani yüksek olması tercih edilir. Bandırma çözeltisi hazırlanırken öncelikle 5 kilo potasyum karbonat 100 litre suyun içerisine eklenir ve karıştırılır. Daha sonra potasa derecesi ile ölçüm yapılarak derecenin 5 göstermesi beklenir.

Üzüm Kurutulurken Nelere Dikkat Edilmeli (6) 

Derece 5 gösterene kadar karıştırma işlemi devam edilir. Ayrı bir kaba alınan zeytin yağa ise potasyum karbonatlı suyla karıştırılarak çalkalanır. Çalkalanan karışım sabun kıvamına geldiğinde 100 litrelik potasyum karbonatlı suyun içine eklenir ve karıştırılmaya devam edilir. Daha sonra ise hasat edilen üzümler homojen bir biçimde bandırma eriğine temas edecek şekilde içine batırılır ve serilir.

Her 100 litrelik bandırma çözeltisi 5 ton üzüm için değerlendirilmelidir. Bandırma ve serme işlemi devam ederken mutlaka yapılan çözelti ara ara kontrol edilmeli ve eğer çözeltinin renginde koyulaşma varsa çözelti yenilenmelidir.”

Üzüm Kurutulurken Nelere Dikkat Edilmeli (3)

Üzüm Kurutulurken Nelere Dikkat Edilmeli (7)

Muhabir: ÖZGE AY ERDOĞDU